Η ομάδα με επικεφαλής τον Πάουλο Πινιέιρο αναφέρει πως δεν κατάφερε να προσδιορίσει ποιός διέπραξε μια σφαγή άνω των 100 ανθρώπων το Μάιο στη Χούλα, αλλά «δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση μπορεί να είναι υπεύθυνες για πολλούς από τους θανάτους».
 
«Η κατάσταση επί του εδάφους επιδεινώνεται επικίνδυνα και γρήγορα», αναφέρεται στην 20σέλιδη έκθεση, στην οποία προστίθεται πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί πολυβόλα, πυροβολικό και άρματα μάχης για να βομβαρδίσει περιοχές όπου επικρατεί αναταραχή, μεταξύ των οποίων η πόλη Χομς.
 
«Κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμβαίνουν τακτικά, στο πλαίσιο συγκρούσεων που —σε ορισμένες περιοχές— έχουν τα χαρακτηριστικά μιας μη διεθνούς ένοπλης σύγκρουσης», αναφέρει ο Πάουλο Πινιέιρο, χρησιμοποιώντας το νομικό όρο για τον εμφύλιο πόλεμο.
 
Η ομάδα των ερευνητών είχε επίσης πολλές αναφορές για φόνους από ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης, οι οποίες χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στην εξέγερσή τους κατά της εξουσίας του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατηγορούνται για βασανισμούς και εκτελέσεις κυβερνητικών στρατιωτών και αυτών που είναι ύποπτοι ότι τους υποστηρίζουν.
 
Η ανεξάρτητη διεθνής ερευνητική επιτροπή του ΟΗΕ για τη Συρία, η οποία πήρε εντολή για την έρευνά της από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, καταγγέλλει επίσης σεξουαλικές βιαιότητες που διαπράχθηκαν από τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης και τους σαχίμπας, τους φιλοκαθεστωτικούς πολιτοφύλακες, και εκφράζει την ανησυχία της για την αύξηση της θρησκευτικής βίας στη χώρα.
 
Η ομάδα των παρατηρητών, η οποία πήρε σχεδόν 400 συνεντεύξεις, αναφέρει ότι έχει συγκεντρώσει φωτογραφίες, βίντεο, δορυφορικές φωτογραφίες και τεκμήρια κατά την αποστολή της στην περιοχή. Ενημερώνει τον απόρρητο κατάλογό της με τα ονόματα δραστών εγκλημάτων για να χρησιμοποιηθεί από ένα μελλοντικό μηχανισμό ποινικής δικαιοσύνης