Τουλάχιστον 6.000 εκπρόσωποι από κινήματα πολιτών μετέχουν στην ετήσια αυτή σύνοδο της Επιτροπής του ΟΗΕ για την κατάσταση της γυναίκας.

Αυτή η 57η σύνοδος “είναι η μεγαλύτερη διεθνής συνάντηση που έχει οργανωθεί ποτέ για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών”, υπογράμμισε κατά την έναρξη της ομιλίας της η εκτελεστική διευθύντρια του ΟΗΕ για τις Γυναίκες Μισέλ Μπατσελέτ.

Υπενθύμισε ότι η σύνοδος διεξάγεται σε κλίμα έντασης μετά την επίθεση των Ταλιμπάν κατά της πακιστανής έφηβης Μαλάλα Γιουσαφζάι και τον ομαδικό βιασμό μιας νεαρής Ινδής το Δεκέμβριο πριν από τον άγριο ξυλοδαρμό της που απέβησαν μοιραία για τη ζωή της. Αν και 160 χώρες έχουν υιοθετήσει νόμους κατά των ωμοτήτων αυτών, “η ατιμωρησία παραμένει ο κανόνας και όχι η εξαίρεση”, τόνισε η Μπατσελέτ.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, το Βατικανό, το Ιράν και η Ρωσία, μεταξύ άλλων χωρών, προσπαθούν να υποβαθμίσουν ένα σημείο στο σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος που τονίζει ότι η θρησκεία, τα έθιμα, οι παραδόσεις δεν μπορούν να χρησιμεύουν ως πρόσχημα σε μια κυβέρνηση για να αποφεύγει την υποχρέωσή της να καταπολεμά τη βία σε βάρος των γυναικών.

Τα ίδια αυτά κράτη αντιτίθενται επίσης στο ότι οι σεξουαλικές σχέσεις που επιβάλλονται σε μια γυναίκα από τον σύζυγό της ή τον σύντροφό της θεωρούνται βιασμός.

“Η βία κατά των γυναικών πρέπει να θεωρείται πρόβλημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την κουλτούρα ή τη θρησκεία”, δήλωσε η υπουργός Ισότητας ανδρών-γυναικών της Νορβηγίας Ινγκα Μάρτε Τόρκιλντσεν.

“Το Βατικανό, οι συντηρητικές θρησκευτικές δυνάμεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπως και ορισμένες καθολικές και μουσουλμανικές χώρες συνασπίζονται για να εμποδίσουν τις γυναίκες να έχουν σεξουαλικά δικαιώματα”, κατήγγειλε η υπουργός η οποία προέβλεψε δύσκολες διαπραγματεύσεις στις δύο εβδομάδες που θα διαρκέσει η σύνοδος.

“Αυτοί που επικαλούνται την ηθική οφείλουν να αναρωτηθούν αν ο πραγματικός ηθικός κίνδυνος δεν είναι να στερηθούν εκατομμύρια γυναίκες του δικαιώματος στη ζωή”, είπε.

Η Μαριάμ Μοζταχεντζαντέχ, η σύμβουλος του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ για την κατάσταση των γυναικών, δήλωσε ενώπιον της συνόδου ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η “πολυπολιτισμικότητα”. Η σύνοδος πρέπει να έχει στόχο την “ενίσχυση των ηθικών και πνευματικών αξιών, το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πολυπολιτισμικότητας”.

Πρόσθεσε ότι το Ιράν υιοθέτησε πέρυσι νόμο για την προστασία της ασφάλειας των γυναικών και ίδρυσε ένα ταμείο υποστήριξης για τις γυναίκες θύματα βιαιοτήτων. Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που παρουσιάστηκε στη σύνοδο, πολύ περισσότερες οι γυναίκες ηλικίας 15 έως 44 ετών πεθαίνουν από βίαιο θάνατο παρά από ελονοσία, AIDS και καρκίνο μαζί.

Για την Μπατσελέτ, “οι νόμοι και οι πολιτικές πρόληψης πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά, περισσότερες γυναίκες να εντάσσονται στις τάξεις της αστυνομίας, των κυανοκράνων, του δικαστικού σώματος”, καθώς τα κρούσματα βιασμού θα καταγγέλλονται καλύτερα με τον τρόπο αυτό.

“Πολλά πράγματα θα βελτιωθούν όταν όλοι οι επαγγελματίες που συναντώνται στο δρόμο μιας γυναίκας που έχει πέσει θύμα βιαιοτήτων είναι το καλύτερο δυνατόν ευαισθητοποιημένοι και καταρτισμένοι”, είπε η γαλλίδα υπουργός των Δικαιωμάτων των Γυναικών Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ.