Προβληματισμό προκαλεί στις διοικήσεις των ασφαλιστικών Ταμείων η υστέρηση εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, που καταγράφεται από την αρχή του έτους
Τα έσοδα του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, (ΙΚΑ) εμφανίζουν μείωση κατά 14% στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Μειωμένα κατά 20% είναι και τα έσοδα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Η υστέρηση των εσόδων αποδίδεται στην ύφεση, ενώ αντίστοιχη ήταν η μείωση το 2011, κατά 14,54% για το ΙΚΑ και κατά 20% για τον ΟΑΕΕ, σε σχέση με το 2010.
Η παρατεταμένη ύφεση έχει επιφέρει απώλειες στα Ταμεία της τάξεως των 4,5 δισ. κατά την τελευταία διετία, ενώ περαιτέρω μείωση των εσόδων κατά 6% έως 7% αναμένεται, σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη των Ταμείων, από τη μείωση μισθών, συντάξεων και την επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας.