Όπως μεταδίδει το Reuters, τέσσερα άτομα βρέθηκαν νεκρά αργά το βράδυ της Τρίτης, ενώ ακόμα τέσσερα σώματα ανασύρθηκαν την Τετάρτη το πρωί. Ο απολογισμός των νεκρών μέχρι σήμερα το πρωί ανέρχεται στα οκτώ άτομα συνολικά, την ίδια στιγμή που οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες γύρω από το νησί. Σημειώνεται πως ένας ακόμα από τους 28 συνολικά πρόσφυγες που διασώθηκαν, έπρεπε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο για περαιτέρω ιατρική φροντίδα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με μαρτυρία ενός ρεπόρτερ του Reuters, εργαζόμενοι διάσωσης μετέφεραν τα νεκρά σώματα πάνω από τα βράχια της παραλίας του νησιού Λανθαρότε προτού τα τοποθετήσουν κάτω και τα καλύψουν με κουβέρτες.

Οι αφίξεις προσφύγων στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας έχουν αυξηθεί σε 17.000 για αυτό το έτος – αριθμός 10 φορές μεγαλύτερος από το 2019-, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων της Αφρικής, που αναγκάζονται να διαφύνουν, μεγαλώνει εξαιτίας των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, που οδηγεί στη φτωχοποίηση τους.

Σημειώνεται πως η ισπανική κυβέρνηση υποσχέθηκε την Παρασκευή να ενισχύσει την κατασκευή καταφυγίων για αφίξεις, καθώς οι τοπικές αρχές αιτήθηκαν τη βοήθεια των αρχών για τη στέγαση χιλιάδων μεταναστών που διανυκτερεύουν και ζουν χωρίς στέγη.

Ωστόσο, το σημείο κράτησης αποτελεί προσωρινό χώρο διαμονής, μέχρι να εξεταστεί το αίτημα χορήγησης ασύλου για τους πρόσφυγες με την ισπανική κυβέρνηση να αναφέρει πως ελάχιστοι «πληρούν τα κριτήρια» για  να λάβουν άσυλο στη χώρα φέτος.