του Μιχάλη Γιαννεσκή

Ο πόλεμος στην Υεμένη ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015. Διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δήλωσαν το 2016 ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους ο αριθμός των νεκρών από τις πολεμικές συγκρούσεις και τους βομβαρδισμούς ήταν 10.000. Παρότι οι συγκρούσεις όχι μόνο συνεχίστηκαν αλλά εντατικοποιήθηκαν, ο υπολογισμός των θυμάτων παρέμεινε ο ίδιος το 2017 και το 2018 και αναφέρεται τακτικά από διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ, χωρίς σχολιασμό ή προσπάθεια διερεύνησης των στοιχείων.

Η ανεξάρτητη οργάνωση Δεδομένα Τοποθεσιών και Γεγονότων Ένοπλων Συγκρούσεων (ACLED) καταγράφει λεπτομερώς τους θανάτους αμάχων και πολεμιστών από ένοπλες συγκρούσεις στην Υεμένη. Τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί μέχρι σήμερα αποδεικνύουν ότι από 1/1/2016 μέχρι 20/10/2018 τουλάχιστον 56,000 άτομα πέθαναν στην Υεμένη (η βάση δεδομένων βρίσκεται εδώ, με επιλογές Middle East και Yemen). Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την αρχή του πολέμου αναμένεται να φτάσει τους 70.000-80.000 όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία των δεδομένων.

Συνεπώς οι υπολογισμοί των διεθνών οργανισμών δεν περιλαμβάνουν περίπου το 85% των θυμάτων. Ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επικαλούνται συνεχώς δυσκολίες πρόσβασης στις εμπόλεμες περιοχές που εμποδίζουν την επιβεβαίωση του αριθμού των θυμάτων, αναγνωρίζοντας έμμεσα την ανακρίβεια των υπολογισμών τους.

Τα περισσότερα θύματα του πολέμου (60% σύμφωνα με τον ΟΗΕ) είναι άμαχοι. Η οργάνωση Yemen Data Project συλλέγει λεπτομερή στοιχεία για τους βομβαρδισμούς στην Υεμένη, τα οποία δείχνουν ότι το ένα τρίτο των βομβαρδιστικών επιθέσεων στοχεύουν αμάχους. Ωστόσο, ο αριθμός των νεκρών από ένοπλες συγκρούσεις ωχριά μπροστά στους θανάτους που προκαλούνται από την πείνα, τις αρρώστιες, την έλλειψη ιατρικής περίθαλψης και την αδυναμία καταπολέμησης της επιδημίας χολέρας που μαστίζει την χώρα. Μόνο μέσα στο 2017 τουλάχιστον 50.000 παιδιά πέθαναν στην Υεμένη λόγω της έλλειψης τροφίμων και φαρμάκων που έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός πολλών περιοχών της. Εκατομμύρια ανθρώπων βρίσκονται στα πρόθυρα ενός λιμού που αναμένεται να είναι ο δριμύτερος στην ιστορία.

Παρόλα αυτά, οι βομβαρδισμοί και ο αποκλεισμός περιοχών της Υεμένης συνεχίζονται, καθότι εξυπηρετούν πολλά συμφέροντα. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας θέλει να αυξήσει το κύρος της και την επιρροή της στη Μέση Ανατολή και να έχει πρόσβαση στους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου της Υεμένης. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας θέλουν να διατηρήσουν τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Τα διεθνή ΜΜΕ δεν έχουν ρωτήσει μέχρι σήμερα τις εν λόγω κυβερνήσεις εάν η εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους αξίζει τον φόρο αίματος που πληρώνει ο λαός της Υεμένης. Η απάντησή τους δεν πρόκειται να είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που έδωσε σε παρόμοια ερώτηση η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ το 1996: οι κυρώσεις που είχαν προκαλέσει τον θάνατο 500.000 παιδιών στο Ιράκ ήταν «δύσκολη επιλογή, αλλά εμείς νομίζουμε ότι άξιζε το τίμημα».

Εδώ βίντεο από https://www.youtube.com/watch?v=RM0uvgHKZe8

Αν μη τι άλλο, οι υποεκτιμήσεις του αριθμού των θυμάτων από τους διεθνείς οργανισμούς θα φανούν χρήσιμες όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή για να χαρακτηριστεί «fake news» ο πραγματικός φόρος αίματος στην Υεμένη.

ΣΧΕΤΙΚΑ: Διαβάστε το άρθρο της Μαργαρίτας Λιβιεράτου στο TPP για τον πόλεμο στην Υεμένη