Την κοινή ανακοίνωση του «Συντονιστικού Ομάδων και Δομών Αλληλεγγύης Αττικής» υπογράφουν οι ομάδες/συλλογικότητες Αυτοοργανωμένος Κοινωνικός Λαχανόκηπος Χαϊδαρίου, ΑρΧή Διαλόγου, Αυτόνομη Κοινωνική Κουζίνα Παγκρατίου Η Γειτονιά μας, Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη-Πολυγώνου, Mano Aperta, Ομάδα αλληλεγγύης αστέγων, Ρουβίκωνας – Ούτε Βήμα Πίσω και Συλλογική Κουζίνα El Chef.

Όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, εβδομαδιαίως καλύπτουν τις ανάγκες χιλιάδων ανθρώπων, «με πάνω από 3500 μερίδες μαγειρεμένου φαγητού κάθε εβδομάδα, συλλογικές κουζίνες, κοινωνικά κέντρα, δομές αλληλοβοήθειας, πρωτοβουλίες γειτονιών, αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες, μία κυψέλη 300 περίπου ατόμων από μάγειρες, μαγείρισσες και διανομείς δουλεύουμε συλλογικά κάθε μέρα, έχοντας δημιουργήσει ένα δίχτυ αλληλοβοήθειας σε γειτονιές της Αθήνας».

«Η κυβερνητική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης είναι καταστροφική για την κοινωνία. Μια πολιτική διαχείριση υπέρ των πλουσίων και εις βάρος των πολλών που, αγωνιώντας να επιβληθεί, επιστρατεύει μπόλικο αυταρχισμό και πολλή αστυνομία απέναντι σε όποιον και όποια αντιστέκεται και διεκδικεί, που οδηγεί στην φτωχοποίηση μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στερώντας ακόμη και το βασικό αγαθό της τροφής, όπως μαρτυρούν με τρόπο τραγικό άλλωστε οι ατελείωτες ουρές σε σημεία διανομής τροφίμων αλλά και οι αριθμοί που καταγράφουμε εβδομαδιαία, κάνοντας ως δομές τον απολογισμό μας» σημειώνουν ακόμα οι ομάδες και οι συλλογικότητες, καταλήγοντας σε κάλεσμα συμμετοχής στο σημαντικό αυτό εγχείρημα.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του Συντονιστικού:

Είμαστε 8 ομάδες/συλλογικότητες που δραστηριοποιούμαστε στον τομέα της σίτισης και από την έναρξη της πανδημίας, εδώ και έναν χρόνο, βαδίζουμε μαζί στον δρόμο της αλληλεγγύης, δίπλα σε όποιον και όποια έχει ανάγκη. Με χιλιάδες μοιράσματα τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, με πάνω από 3500 μερίδες μαγειρεμένου φαγητού κάθε εβδομάδα, συλλογικές κουζίνες, κοινωνικά κέντρα, δομές αλληλοβοήθειας, πρωτοβουλίες γειτονιών, αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες, μία κυψέλη 300 περίπου ατόμων από μάγειρες, μαγείρισσες και διανομείς δουλεύουμε συλλογικά κάθε μέρα, έχοντας δημιουργήσει ένα δίχτυ αλληλοβοήθειας σε γειτονιές της Αθήνας.

Μέσα από αυτή την συνεργασία, αντιληφθήκαμε ότι η αλληλοϋποστήριξη μάς κάνει πιο δυνατούς, πιο αποτελεσματικούς και γι’ αυτό αποφασίσαμε ότι ήρθε η στιγμή να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αναβαθμίσουμε την κοινή μας δράση μέσα από τη δημιουργία ενός Συντονιστικού, του Συντονιστικού Ομάδων και Δομών Αλληλεγγύης Αττικής. Στόχος μας η δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου διανομής και παραγωγής τροφής που θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες δομές και ατομικότητες, ώστε να απαντήσουμε στην υγειονομική κρίση και τη φτώχεια με έμπρακτη αλληλεγγύη και αυτοοργάνωση, με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους.

Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε, πρέπει να τα καταφέρουμε, γιατί η ανάγκη είναι μεγάλη. Φτάνει να σκεφτεί κανείς τις στρατιές των ανέργων, τους ανθρώπους που θα αναγκαστούν να ζήσουν για απροσδιόριστο χρόνο με επιδόματα, τους ανθρώπους που δεν έχουν κανένα εισόδημα, τις χιλιάδες οικογένειες που στερούνται τα αναγκαία, αλλά και τους «αόρατους» αυτού του κόσμου, τους αστέγους και τους πρόσφυγες. Η κυβερνητική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης είναι καταστροφική για την κοινωνία. Μια πολιτική διαχείριση υπέρ των πλουσίων και εις βάρος των πολλών που, αγωνιώντας να επιβληθεί, επιστρατεύει μπόλικο αυταρχισμό και πολλή αστυνομία απέναντι σε όποιον και όποια αντιστέκεται και διεκδικεί, που οδηγεί στην φτωχοποίηση μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στερώντας ακόμη και το βασικό αγαθό της τροφής, όπως μαρτυρούν με τρόπο τραγικό άλλωστε οι ατελείωτες ουρές σε σημεία διανομής τροφίμων αλλά και οι αριθμοί που καταγράφουμε εβδομαδιαία, κάνοντας ως δομές τον απολογισμό μας.

Ως δομές αυτοοργανωμένες δεν θα τα είχαμε καταφέρει χωρίς την ανταπόκριση και τη βοήθεια του κόσμου, που μαζικά στηρίζει, είτε με προσφορές σε πρώτη ύλη για την παρασκευή των γευμάτων και είδη πρώτης ανάγκης, είτε με φυσική παρουσία και έμπρακτη βοήθεια. Βοήθεια που γίνεται πάντα με όρους ισότητας και αλληλοσεβασμού. Γιατί εμείς δεν οργανώνουμε φιλανθρωπική δράση, δεν αντιμετωπίζουμε όσους και όσες πλήττονται από την κρίση ως δυστυχείς πεινασμένους/ες. Σκοπός μας είναι να ενεργήσουμε όλοι και όλες μαζί και μέσω της αλληλοβοήθειας, να καλλιεργήσουμε τις αντιστάσεις και την αυτοοργάνωση, να διαμορφώσουμε μορφές διαφορετικής κοινωνικής πραγματικότητας που θα μας κάνουν πιο δυνατούς, που θα μας απελευθερώνουν.

Σε αυτό σας καλούμε να συμμετέχετε. Σε αυτή την προσπάθεια, σε αυτόν τον αγώνα. Γιατί είμαστε εμείς που πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να αγωνιστούμε ενάντια σε κάθε μορφή οικονομικής και κοινωνικής καταπίεσης, για την πρόσβαση όλων μας στα κοινά αγαθά, για την διασφάλιση και την προστασία των δικαιωμάτων μας.

Στο Συντονιστικό Ομάδων και Δομών Αλληλεγγύης Αττικής συμμετέχουν οι:

Αυτοοργανωμένος Κοινωνικός Λαχανόκηπος Χαϊδαρίου
ΑρΧή Διαλόγου
Αυτόνομη Κοινωνική Κουζίνα Παγκρατίου Η Γειτονιά μας
Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη-Πολυγώνου
Mano Aperta
Ομάδα αλληλεγγύης αστέγων
Ρουβίκωνας – Ούτε Βήμα Πίσω
Συλλογικη Κουζινα El Chef