Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής σκληρότερων περιοριστικών μέτρων, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ερωτηθείς για το εάν θα κλείσουν τα σχολεία και για το εάν συζητείται η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα ακόμα και για την πρωτεύουσα, είπε ότι η κυβέρνηση θα πάρει την απόφασή της αφού πρώτα ακούσει την εισήγηση των επιστημόνων

Απέφυγε να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση, αναφέροντας πως ««όπως έχουμε πει από την αρχή της πανδημίας, η εξέλιξή της είναι δυναμική και δεν ακολουθεί γραμμική πορεία. Προτεραιότητα  μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η ανάκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων λειτουργιών της εκπαίδευσης και της οικονομίας».

Σχετικά με τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται, ισχυρίστηκε πως θα συνεχίσου να τους στηρίζουν, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται σε συγκεκριμένα μέτρα που για τη στήριξη τους. «Όσο η επιδημιολογική κατάσταση μας υποχρεώνει σε επιβολή περιοριστικών μέτρων τόσο η κυβέρνηση συνεχίζει τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται καθώς και των ανέργων».

Φτιάχνουν κλίμα για σκληρό lockdown

Χωρίς πειστικές απαντήσεις ο Χαρδαλιάς

Παρά το ότι την Πέμπτη συνεδριάζει η επιτροπή επιδημιολόγων, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να συνέλθει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ο Ν. Χαρδαλιάς απέφυγε με τη σειρά του να τοποθετηθεί για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

«Δεν υπάρχει θέμα πανικού, υπάρχει θέμα απόλυτης επιφυλακής. Δεν υπάρχει θέμα αυστηροποίησης των μέτρων, υπάρχει θέμα πιστής εφαρμογής και τήρησης των υπαρχόντων. Μέσα από αυτό το πλέγμα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση όλα τα ζητήματα, τα οποία αφορούν στην αύξηση του ιικού φορτίου, και δη στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε χαρακτηριστικά  χωρίς να εκφράζεται ευθέως για τα σχέδια που έχει η κυβέρνηση στα «συρτάρια» της.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη και ο Μ. Χρυσοχοΐδης είχε αποφύγει να τοποθετηθεί ευθέως για το ενδεχόμενο αυστηρότερων μέτρων της κυβέρνησης, δηλώνοντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ότι υπάρχει κούραση των ελεγκτικών Αρχών.

«Είναι κάτι που θα το δούμε (σ.σ.: το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί νωρίτερα η απαγόρευση κυκλοφορίας), ενώ κληθείς να απαντήσει αν θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ ένα γενικό αυστηρό lockdown, όχι μόνο στην Αττική, για δύο εβδομάδες. Βρισκόμαστε  σε πολύ κρίσιμο σημείο καμπής, όλα τα δεδομένα θα τεθούν υπόψιν των λοιμωξιολόγων, κι ανάλογα θα ληφθούν αποφάσεις.

Ίσως χρειαστεί να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο. Πρέπει να προλάβουμε κάποια πράγματα πριν διολισθήσουμε σε δύσκολες καταστάσεις. Έχουμε ρίξει το μεγάλο βάρος στο βραδύ. Οι ελεγκτικές Αρχές έχουν κουραστεί. Χθες υπήρξε μια δραστηριότητα να εξαφανιστεί το θέμα των όρθιων έξω από τα μαγαζιά».

«Όλα τα μέτρα στο τραπέζι»

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, καθηγητή Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας πανεπιστημίου Πατρών, όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας βρίσκονται στο τραπέζι. «Το σκληρό lockdown θα το δούμε. Όλα αυτήν τη στιγμή είναι στο τραπέζι. Υπάρχει περίπτωση οτιδήποτε να συμβεί από την στιγμή που η κατάσταση είναι επιβαρυμένη σε κρίσιμες περιοχές όπως οι αστικές ζώνες», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Επισήμανε ότι το κέντρο της Αθήνας «κοκκινίζει ακόμα παραπάνω, υπάρχει αύξηση της καμπύλης σε πολλές περιοχές της Αθήνας», ενώ πρόσθεσε πως το κύριο ζήτημα είναι να μείνουν τα νοσοκομεία «στείρα», δηλαδή «να μην μπει ο κορονοϊός σε αυτά» για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην περίθαλψη των ασθενών.