X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Όλα ορθώς έγιναν στην υπόθεση Siemens, σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα

Το ύψος της ζημίας των 2 δισ. ευρώ που έχει υποστεί το Δημόσιο από την Siemens αμφισβήτησε ο Γιάννης Στουρνάρας, καταθέτοντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι ορθώς υπέγραψε την συμφωνία εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη γερμανική εταιρεία
Alexandros Michailidis / SOOC
|

Όπως είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, «για να είναι 2 δισ. ευρώ η ζημία ο τζίρος θα έπρεπε να είναι περίπου 20 δισ. Δεν προκύπτει αυτό». Επίσης σημείωσε ότι το ποσό αυτό είναι περίπου όσο αντιστοιχεί σε δέκα χώρες.

Ο Γ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι σήμερα «η σύμβαση εκτελείται και καλώς εκτελείται».

Όπως είπε, διαγράφηκαν 80 εκατ. ευρώ απαιτήσεις της Siemens από το Δημόσιο, δίνονται 90 εκατ. για υποστήριξη φορέων του Δημοσίου και καλύφθηκε η υποχρέωση για 100 εκατ. ευρώ επενδύσεις, αφού έχουν δοθεί 157 εκατ. ευρώ.

Το μόνο που απομένει, είπε ο Γ. Στουρνάρας, είναι τα 60 εκατ. ευρώ για επενδύσεις που εκείνος έχει προτείνει να δοθούν για κατασκευή εργοστασίου λογισμικού.

«Εμπρόθεσμη η συμφωνία»

Ο Γ. Στουρνάρας κατέθεσε πως ως υπουργός Οικονομικών παρέλαβε την εκκρεμότητα της υπογραφής του εξωδικαστικού συμβιβασμού που είχε ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή στις 11 Απριλίου 2012.

Συγκάλεσε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών και η γνώμη του εκπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του Τάσου Μπάνου, ήταν πώς είχε υποχρέωση να υπογράψει «γιατί η συμφωνία ήταν εμπρόθεσμη». Το ίδιο συνέστησε και ο τότε πρόεδρος του ΝΣΚ ο οποίος ρωτήθηκε τηλεφωνικώς.

Ακόμη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην απόφαση του τμήματος του ΣτΕ για την αίτηση ακύρωσης που έχει υποβληθεί και επεσήμανε πως το δικαστήριο στην απόφασή του έκρινε ότι ο νομοθέτης δέσμευσε τον υπουργό να θέσει σε ισχύ την συμφωνία υπογράφοντάς την και ότι θα ήταν «πράξη παράνομη» αν δεν υπέγραφε.

«Όχι μόνο δικαίωσε τις ενέργειες που έκανα, αλλά έκρινε και ότι δεν είχα άλλη επιλογή από το να την υπογράψω ούτε να την τροποποιήσω», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι το ΣτΕ έκρινε ότι δεν ήταν άκυρη η συμφωνία, καθώς δεν είχε παρέλθει η προθεσμία των 45 ημερών: «Η κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή έγινε εμπρόθεσμα (11 Απριλίου 2012) και η υπογραφή της Siemens ήταν 7 Μαρτίου».

«Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω την ορθότητα της συμφωνίας», είπε ο Γ. Στουρνάρας και σημείωσε ότι «ζήτησα και είδα τα πρακτικά της συζήτησης πριν προβώ στην ερώτηση στο ΝΣΚ. Είδα τα νομικά και τα επιχειρήματα και δεν είχα λόγο να αμφισβητήσω την απόφαση της Βουλής για εξωδικαστικό συμβιβασμό. Σωστά λέτε ότι για εμένα εκεί τελείωσε ο ρόλος μου».

ΚΚΕ: Δεν λύνονται έτσι τα σοβαρά πολιτικά ζητήματα

Από τη μεριά του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης τόνισε ότι το θέμα δεν αναδεικνύεται στην ουσία του, λέγοντας πως «σοβαρά πολιτικά ζητήματα δεν λύνονται με νομικίστικα κόλπα. Ο Γ. Στουρνάρας ήταν υποχρεωμένος να υπογράψει και όσα λέγονται δεν ευσταθούν».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις