Σύμφωνα με την Κομισιόν ο αριθμός των προσφύγων που η Γαλλία οφείλει να υποδεχθεί ανέρχεται στις 24 χιλιάδες. Όπως επίσης επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος η παροχή πολιτικού ασύλου θα πρέπει να βασίζεται σε έναν «μόνιμο και υποχρεωτικό μηχανισμό».

Σημείωσε επίσης ότι έχει έρθει σε συνεννόηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ για τις  βασικές αρχές ενός μηχανισμού διαμοιρασμού των προσφύγων μεταξύ των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κομισιόν αναμένεται την Τετάρτη να ανακοινώσει τις νέες προβλέψεις για τον αριθμό προσφύγων τους οποίους θα πρέπει να υποδεχθεί κάθε μία από τις 28 χώρες – μέλη της Ε.Ε., ώστε να μετακινηθούν 160.000 αιτούμενοι ασύλου από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία. Από τη Γερμανία αναμένεται να ζητηθεί να αναλάβει επιπλέον 31.443 πρόσφυγες, ενώ η Γαλλία συμφώνησε στους 24.031.

Οι ακριβείς αριθμοί θα ανακοινωθούν την Τετάρτη από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πιο επιθετική η Γαλλία απέναντι στο ISIS

Επίσης ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε την αλλαγή στρατηγικής της χώρας του σε σχέση με την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους. «Από αύριο θα ξεκινήσουν πτήσεις αναγνώρισης πάνω από το έδαφος της Συρίας», ανέφερε και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πληγούν εκεί στόχοι του Ισλαμικού κράτους.

Ωστόσο απέκλεισε την ιδέα αποστολής χερσαίων στρατευμάτων χαρακτηρίζοντάς τη «μη ρεαλιστική» και αποκλείοντας παράλληλα το να δοθεί ή όποια δυνατότητα στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ ελ Άσαντ να παραμείνει στην εξουσία. Όπως διευκρίνισε, «διεξάγονται συζητήσεις με τη Ρωσία για την εξεύρεση λύσης.»