X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Όλη η ανυπαρξία κρατικής μέριμνας για ανθρώπους με αναπηρία εν μέσω πανδημίας στο πρόσωπο ενός 45χρονου

Η παντελής απουσία κρατικής πρόνοιας για τα άτομα με αναπηρία ιδίως εν μέσω πανδημίας συμπυκνώνεται στην τραγική ιστορία ενός 45χρονου η οποία αναδείχθηκε από τον εντατικολόγο – πνευμονολόγο στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας (ΓΝΚ), Ηλία Τσιούλη. Με σύσταση να μείνουν σπίτι άφησαν κλεισμένους μια γυναίκα 90 ετών με συμπτώματα και τον υπό τη φροντίδα της 45χρονο γιο της με βαριά νοητική και κινητική αναπηρία που είχε επίσης συμπτώματα. Μετά από μέρες που δεν έδωσαν σημεία ζωής οι αρχές έσπασαν την πόρτα και τους βρήκαν στο πάτωμα, αυτή νεκρή κι αυτός σε κακή κατάσταση. Άμεση διενέργεια έρευνας ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).
|

Με μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο γιατρός Ηλίας Τσιούλης που εργάζεται ως εντατικολόγος – πνευμονολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας (ΓΝΚ) αποτυπώνει την κατάσταση με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι άνθρωποι με αναπηρία ιδίως εν μέσω πανδημίας, αλλά και την ανυπαρξία της κρατικής μέριμνας για αυτούς.

Το περασμένο Σάββατο, ο γιατρός Ηλίας Τσιούλης ήταν υπεύθυνος εφημερίας του νοσοκομείου και ήρθε αντιμέτωπος με μια τραγική εικόνα ενός βασανισμένου και τρομαγμένου ανθρώπου με βαριά νοητική και κινητική αναπηρία.

Η εικόνα ενός άντρα «45 χρονών, μυαλό παιδικό αθώο, ακίνητα χέρια, ακίνητα πόδια, ακίνητη και η διάγνωση του αυτισμού που του πρωτόδωσαν βρεφάκι. Τον φέραν μέσα στη νύχτα ανάμεσα σε τόσα φορεία. Παντού η ίδια εικόνα, παντού οι ίδιες λέξεις. Πνευμονία, χαμηλό οξυγόνο, αυτός εισαγωγή, εκείνος σπίτι, χρειαζόμαστε βοήθεια παιδιά, δεν προλαβαίνουμε/ποιος να σε ακούσει. Δύστυχε κανείς δεν θα σε ακούσει», περιγράφει στην ανάρτησή του ο γιατρός κ. Τσιούλης.

Λίγο νωρίτερα είχαν μεταφέρει τον 45χρονο στο ΓΝΚ διασώστες του ΕΚΑΒ με τη συνοδεία αστυνομικών. Ζούσε με την υπέργηρη μητέρα του στο σπίτι τους, σε γειτονιά της Καβάλας. Συγγενικά πρόσωπα της οικογένειας ύστερα από επανειλημμένα τηλεφωνήματα που έμειναν αναπάντητα, απευθύνθηκαν στην αστυνομία. Όταν έφτασαν στο σημείο οι αστυνομικοί, χρειάστηκε να σπάσουν την πόρτα για να μπουν στο σπίτι, όπου βρήκαν την 90χρονη γυναίκα νεκρή και τον 45χρονο δίπλα της σε άσχημη κατάσταση.

Τη σκηνή περιγράφει στην ανάρτησή του ο κ. Τσιούλης: «Αστυνομικοί ‘σπασαν την πόρτα (…) Αγκαλιά (αυτός) δίπλα στη μάνα. Στάση εμβρυική, θαρρείς και θα πετάξει. Κορονοϊό και οι δυο, σύσταση να μείνουν σπίτι. Αποφύγετε τις συναναστροφές, όχι κόσμο σπίτι. Όλη τους τη ζωή να τους αποφεύγει ο κόσμος και τώρα αυτοί το πάνω χέρι. Η μάνα από μέρες πεθαμένη και αυτό να κλαίει, να κλαίει… Όλη την νύχτα, δίχως ανάσα με χαμηλό οξυγόνο, ακίνητο ανάμεσα από φορεία βιαστικά και ανθρώπους αδιάφορους να κλαίει …».

Ο γιατρός εκτιμά πως η μητέρα ήταν νεκρή περισσότερα από δυο 24ωρα. Και ο γιος της, λόγω της κατάστασής του, διψασμένος, πεινασμένος, λερωμένος, ταραγμένος, με πολύ υψηλό πυρετό. Σύμφωνα με τους διασώστες και οι δυο ήταν θετικοί στον κορονοϊό, είχαν εξεταστεί και τους είχαν συστήσει να μείνουν σπίτι.

Η μητέρα πέθανε από καρδιακή ανακοπή και, όπως επισημαίνει ο κ. Τσιούλης, «όταν ήρθε ο 45χρονος ήταν ένα στάδιο πριν από τη διασωλήνωση. Οι πνεύμονές του σε πολύ άσχημη κατάσταση, με δυσκολία ανέπνεε και είχε υψηλό πυρετό. Αυτός όμως έκλαιγε, έκλαιγε γοερά για ώρες. Όχι όμως λόγω της κατάστασής του, αλλά πιστεύω γιατί είχε αντιληφθεί τον θάνατο της μητέρας του».

Η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο ΓΝΚ Κατερίνα Πετράκη, που επίσης είχε εφημερία εκείνο το βράδυ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λέει για το περιστατικό: «Δυσκολευτήκαμε πολύ να βρούμε τα στοιχεία του 45χρονου. Δεν υπήρχε κανένας συγγενείς, δεν το συνόδευε κάποιος που τον γνώριζε. Χάρη στους αστυνομικούς μπορέσαμε να βρούμε τα προσωπικά του στοιχεία και να τον δηλώσουμε μετά την εισαγωγή του».

Ολόκληρη η ανάρτηση του γιατρού, Η. Τσιούλη:

45 χρονών ,μυαλό παιδικό αθώο ,ακίνητα χέρια ακίνητα πόδια ,
ακίνητη και η διάγνωση του αυτισμού που του πρωτοδωσαν βρεφακι .
Τον φεραν μέσα στη νύχτα ανάμεσα σε τόσα φορεία .Παντού η ίδια εικόνα, παντού οι ίδιες λέξεις
Πνευμονία ,χαμηλό οξυγόνο ,αυτός εισαγωγή ,εκείνος σπίτι ,χρειαζόμαστε βοήθεια παιδιά δεν προλαβαινουμε/ποιος να σε ακούσει
Δύστυχε
κανείς δεν θα σε ακούσει .
Μονο που αυτό
βρέθηκε σπίτι
Αστυνομικοί σπασαν την πόρτα ,κάποια μακρινή αδελφή έπαιρνε από μέρες τηλέφωνα ,αναπάντητα
Αγκαλιά δίπλα στη μάνα
Στάση εμβρυική ,θαρρείς και θα πετάξει
Κορονοιο και οι δυο ,σύσταση να μείνουν σπίτι
Αποφύγετε τις συναναστροφες όχι κόσμο σπίτι
Όλη τους τη ζωή να τους αποφεύγει ο κόσμος και τώρα αυτοί το πάνω χέρι .
Η μάνα από μέρες πεθαμένη και αυτό να κλαίει ,να κλαίει …..
Όλη την νύχτα ,δίχως ανάσα με χαμηλό οξυγόνο ,ακίνητο
ανάμεσα από φορεία βιαστικά και ανθρώπους αδιάφορους
να κλαίει ….

Επιστολή της ΕΣΑμεΑ στον Κικίλια

Επείγουσα επιστολή απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) στον υπουργό Υγείας, ζητώντας τη διενέργεια άμεσης έρευνας σχετικά με το παραπάνω περιστατικό.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά να ληφθεί κυβερνητική απόφαση σύμφωνα με την οποία θα υπάρξει άμεση συνεργασία και συντονισμός μεταξύ της υπηρεσίας Βοήθειας στο Σπίτι, των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων, των κέντρων κοινωνικής πρόνοιας κλπ. και των υγειονομικών υπηρεσιών, καθώς και εποπτεία του δικτύου, σε κάθε δήμο της χώρας.

Να διαταχθούν όλες οι κοινωνικές υπηρεσίες να εργαστούν, ώστε κανένας μοναχικός ηλικιωμένος ή άτομο με αναπηρία να μην είναι μόνος του στο σπίτι, αβοήθητος, απροστάτευτος, μέσα σε αυτές τις συνθήκες. «Η ΕΣΑμεΑ θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες προς αυτές τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις, καθώς η χώρα έχει υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και το συγκεκριμένο περιστατικό, εκτός της τραγικής του διάστασης, αποτελεί και κατάφορη παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων» αναφέρει, μεταξύ άλλων.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις