Με ακραίες δηλώσεις που δείχνουν ακέραιο όλο το μεγαλοϊδεατισμό που διακρίνει την Τουρκική κυβέρνηση, συνεχίζουν να προκαλούν τη διεθνή κοινότητα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν και του κόμματός του, της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (Adalet ve Kalkınma Partisi, AKP). Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποσκούρτ, ο οποίος σχολιάσε ότι «όλη η Τουρκική ηγεσία τα έχει παίξει».

Προκλητικότατος ήταν ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, σε ομιλία του σε στρατιωτικούς, στους οποίους ανέφερε ότι «η Τουρκία θα κυβερνήσει τον κόσμο», ότι σήμερα ήδη «γράφει Ιστορία», ότι ο Θεός «είναι με τον Πρόεδρό μας [Ερντογάν]» και «κανείς δε μπορεί να προβλέψει όλα όσα θα ακολουθήσουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος, το νο2 του κόμματος του Ερντογάν, ο Μεχμέτ Οζασεκί, εμμέσως μίλησε για Τουρκική επέκταση στα Βαλκάνια: «Να μας πουν όσοι μας συμβουλεύουν, γιατί δεν έμεινε ούτε ένα από 400-500 τζαμιά στην Ισπανία… Δεν άφησαν ούτε ένα τζαμί στα Βαλκάνια. Δεν αντέχουν να ακούσουν ούτε μια μουσουλμανική προσευχή. Ομως εμείς θα φροντίσουμε να ακουστούν και πάλι εκεί οι μουσουλμανικές προσευχές.».

Εν τω μεταξύ, και στη δεύτερη μουσουλμανική λειτουργία στο τέμενος της Αγίας Σοφίας, ο ιμάμης και πάλι είχε ανά χείρας το ξίφος της κατάκτησης, κάτι για το οποίο είχε δεχθεί κριτική, καθώς θεωρήθηκε ότι αυτή η κίνηση βαθαίνει το εσωτερικό χάσμα στην τουρκική κοινωνία.