Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, το δικαστήριο του Ρούμοντ της Ολλανδίας ανοίγει τον δρόμο για την αναγνώριση του τρίτου φύλου. Το θέμα άνοιξε μετά από προσφυγή ενός προσώπου που ενώ είχε γεννηθεί άντρας, υποβλήθηκε το 2001 σε θεραπεία αλλαγής φύλου ώστε να γίνει γυναίκα. Ενώ αρχικά έγινε δεκτό το αίτημα της να καταχωρηθεί στα μητρώα ως γυναίκα, στη συνέχεια ζήτησε να καταχωρηθεί σε διαφορετική κατηγορία καθώς δεν ήθελε να βρίσκεται στα μητρώα ως γυναίκα ή άντρας.

Το δικαστήριο αποφάσισε πως το φύλο του ατόμου δεν είναι αναγκαίο να καθορίζεται από τη γέννηση του και αναγνώρισε το δικαίωμα για καταχώρηση στα μητρώα ως «γένος που δεν έχει αποφασιστεί». Όπως αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου, έχει το δικαίωμα να μη νιώθει άντρας ή γυναίκα.

«Γεννημένο το 1961, το φύλο του ατόμου δεν μπορούσε να αποφασιστεί και οι γονείς του το καταχώρησαν ως αρσενικό για να διευκολύνουν τις τυπικές διαδικασίες. Όπως φάνηκε στη συνέχεια, το άτομο δεν αισθανόταν άνετα ούτε με την ταυτότητα του θηλυκού. Η προσωπικότητα του κρίνεται ως ουδέτερου φύλου, καθώς δεν αισθάνεται άνδρας ή γυναίκα».

Το ανώτατο δικαστήριο της Ολλανδίας είχε απορρίψει το 2007 παρόμοιο αίτημα. Ωστόσο οι δικαστές του δικαστηρίου του Ρούμοντ αποφάσισαν πως έχει έρθει η στιγμή για την αναγνώριση αυτού του δικαιώματος. «Με βάση τις κοινωνικές και νομικές εξελίξεις έχει έρθει η ώρα για την αναγνώριση του τρίτου φύλου. Είναι κρίσιμο να υπάρξουν οι απαραίτητες νομικές τροποποιήσεις. Είναι στο χέρι των νομοθετών να αναγνωρίσουν το τρίτο φύλο».

Υπενθυμίζεται ότι στη Δανία, την Γερμανία και τη Μάλτα η πολιτεία δίνει τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να καταχωρούνται στα μητρώα με το φύλο Χ