X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Όλο και πιο έντονες οι αντιδράσεις για τον τίτλο του Αντιπροέδρου «Προστασίας του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής» της Κομισιόν

Μπορεί η τοποθέτηση του Μαργαρίτη Σχοινά σε θέση αντιπροέδρου της Κομισιόν να αντιμετωπίστηκε διθυραμβικά από την ελληνική κυβέρνηση και ο ίδιος να αποφεύγει να τοποθετηθεί σχετικά, ωστόσο στην Ευρώπη πληθαίνουν οι αντιδράσεις σχετικά με τον τίτλο του χαρτοφυλακίου του. Μετά τις έντονες αντιδράσεις από ευρωβουλευτές Πρασίνων, Φιλελευθέρων και της Αριστεράς, ήταν η σειρά ακόμα και του πρώην προέδρου της Κομισιόν, του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να εκφράσει τις ενστάσεις του, λέγοντας ότι «δεν του αρέσει η ιδέα» να συνδεθούν η μετανάστευση και ο «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής». Παράλληλα, εξηγήσει ζητάει από την Κομισιόν η γαλλική κυβέρνηση.
Όλο και πιο έντονες οι αντιδράσεις για τον τίτλο του Αντιπροέδρου «Προστασίας του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής» της Κομισιόν
|

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναλαμβάνει τη θέση του Αντιπροέδρου για την Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, με το χαρτοφυλάκιό του να περιλαμβάνει θέματα μετανάστευσης, ασφάλειας, εργασίας και εκπαίδευσης.

«Δεν μου αρέσει η ιδέα ότι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής έρχεται σε αντίθεση με τη μετανάστευση», ανέφερε ο Γιούνκερ χαρακτηριστικά στο Euronews. Σύμφωνα επίσης με το euractiv, η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «πράγματι, υπάρχει ανάγκη για μία καλύτερη εξήγηση. Για αυτό άλλωστε και υπάρχει και η ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Σύμφωνα επίσης με το δημοσίευμα του euractiv, η Καρίμα Ντέλι, Γαλλιδα Ευρωβουλευτής των Πρασίνων και επικεφαλής της Επιτροπής Μεταφορών του ΕΚ, σύμφωνα με το Euractiv προσπάθησε να συγκεντρώσει τη στήριξη όλων των επικεφαλής των επιτροπών προκειμένου να σταλεί κοινή επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τη διαφωνία τους για την ονομασία του χαρτοφυλακίου. 13 επικεφαλής τάχθηκαν υπέρ και τρεις διαφώνησαν.

Όπως πάντως μεταδίδει το Εuractiv υπάρχουν ήδη υποψίες ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής της ονομασίας του χαρτοφυλακίου.

Κομισιόν: Δεν θα ληφθεί καμία γρήγορη απόφαση

Τη θέση ότι δεν θα ληφθεί καμία «γρήγορη» απόφαση σχετικά με ενδεχόμενες αλλαγές στη νέα Επιτροπή εξέφρασε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, κληθείσα να σχολιάσει τις αντιδράσεις αναφορικά με τον τίτλο αντιπροέδρου, που ανατέθηκε στον Έλληνα επίτροπο, Μαργαρίτη Σχοινά, για την «προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής».

Η κ. Αντρέεβα σημείωσε ότι το καινούργιο Σώμα επιτρόπων συναντήθηκε χθες για πρώτη φορά, ενώ σήμερα βρίσκεται εκτός Βρυξελλών για μία άτυπη συνάντηση ενόψει των ακροάσεων στο Ευρωκοινοβούλιο. Όπως είπε, αυτή είναι μία καλή ευκαιρία για να συζητηθούν τα θέματα που έχουν προκύψει, η δομή της νέας Επιτροπής, τα χαρτοφυλάκια αλλά και οι προτεραιότητές της, δηλαδή η ψηφιοποίηση, το κλίμα, μία δυνατή Ευρώπη στον κόσμο. «Σε συνέχεια της ζωντανής συζήτησης που έχει ξεκινήσει για τη νέα Επιτροπή, και η οποία δεν περιορίζεται σε έναν τίτλο, όλα τα επιχειρημάτα που έχουν τεθεί πρόκειται να εξεταστούν. Δεν θα ληφθεί καμία γρήγορη απόφαση. Οι ακροάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο είναι επίσης μία ευκαιρία να επανεξεταστούν τα διάφορα επιχειρήματα», τόνισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Τα πρώτα πυρά

H ονομασία του νέου χαρτοφυλακίου προκάλεσε εξαρχής αντιδράσεις, με την επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, Σκα Κέλλερ, να κάνει λόγο για «τρομακτική» πρόταση. «Είναι τρομακτικό να βλέπουμε μια πρόταση για χαρτοφυλάκιο Προστασίας Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής που περιλαμβάνει τη μετανάστευση και την προστασία των συνόρων. Ελπίζουμε ότι η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν δεν βλέπει μια αντίφαση μεταξύ της υποστήριξης των προσφύγων και των ευρωπαϊκών αξιών».

Το Ευρωπαϊκό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας επίσης εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες, τονίζοντας ότι η σύνδεση της μετανάστευσης με την ασφάλεια στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο στέλνει ένα «ανησυχητικό μήνυμα».

«Βαθιά προσβλητικό» χαρακτήρισε τον τίτλο ο βουλευτής των βρετανών Εργατικών, Claude Moraes, που προηγουμένως κατείχε τη θέση τη θέση του επικεφαλής στην επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τις κοινωνικές ελευθερίες., Ενώ ο Γάλλος ευρωβουλευτής, Νταμιάν Καρέμ, το χαρακτήρισε «αηδιαστικό»

Σύμφωνα με το euronews, η κ. Φον Ντερ Λάιεν, ερωτηθείσα σχετικά κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εξήγησε ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα έχει ένα συντονιστικό ρόλο στην Επιτροπή τόσο για τη μεταναστευτική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της εξειδικευμένης μετανάστευσης για την ενδυνάμωση της Ευρώπης και την πολιτική ασύλου για τους πρόσφυγες, όσο και την προστασία των συνόρων. Η «επιτυχής» διαχείριση της μετανάστευσης, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, συνδέεται με την ανάπτυξη μιας «αλυσίδας δράσεων», ενώ ξεκαθάρισε ότι ενώ η Ευρώπη θα πρέπει να παράσχει προστασία σε όσους πρόσφυγες τη χρειάζονται, θα πρέπει επίσης να εφαρμόσει τις «επιστροφές» των παράτυπων μεταναστών.

 


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις