Σύμφωνα με ανακοίνωση του ESM, ξεκαθαρίζεται πως η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εκπληρώσει τους όρους του τρίτου μνημονίου και στη συνέχεια θα υπάρξει μεγαλύτερη του αναμενομένου μείωση του ελληνικού χρέους από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχει δρομολογήσει και υλοποιεί ο Μηχανισμός.


«Ολοκληρώστε το τρίτο μνημόνιο»

Όπως υποστήριξε ο Ρέγκλινγκ, η εφαρμογή του πακέτου βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους «θα βοηθήσει τη χώρα στις προσπάθειές της να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Η Ελλάδα πρέπει τώρα να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της, ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας μέχρι τον Αύγουστο του 2018».

Τη Δευτέρα, ολοκληρώθηκε σε χρόνο – ρεκόρ η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές για την τρίτη αξιολόγηση. Τα βρήκαν ως προς την τεχνική συμφωνία, καθώς ελληνική κυβέρνηση και δανειστές τα βρήκαν σε όλα κατά τη διάρκεια της τελευταίας διαπραγμάτευσης την προηγούμενη εβδομάδα.


Τα βρήκαν σε όλα δανειστές – κυβέρνηση

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση και δανειστές ήρθαν σε συμφωνία για τα οικογενειακά επιδόματα και τον περιορισμό τους, τη διευκόλυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την αυστηροποίηση της υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη, τα ενεργειακά και την πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων, καθώς και τα εργασιακά και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

Η ρήτρα της πρόωρης εφαρμογής του κόφτη του αφορολόγητου και των συντάξεων προκύπτει ενισχυμένη, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναμένεται να κρίνει στο τέλος του προγράμματος εάν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% το 2019.