Οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζάχαρης και Λάμπρος Σοφουλάκης οι οποίοι διενήργησαν ποινική προκαταρκτική έρευνα για τους χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση της Novartis από την Εισαγγελία Διαφθοράς, διαβίβασαν τη δικογραφία που έχουν σχηματίσει στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ευάγγελο Ιωαννίδη για τις δικές του ενέργειες.

Σημειώνεται πως την έρευνα πυροδότησε η ανάσυρση των μηνύσεων πολιτικών που βρέθηκαν στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά και των αναφορών του αντεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή, κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς, για τους χειρισμούς τους κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis και της εμπλοκής πολιτικών προσώπων.

Ακόμη, οι δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, διαβίβασαν στον κ. Ιωαννίδη και τον φάκελο για τα τρία μη πολιτικά πρόσωπα που αρχικά είχαν κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου από την επιτροπή της Βουλής που διερευνά τυχόν εμπλοκή και ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην εν λόγω υπόθεση. Υπενθυμίζεται πως τα μη πολιτικά πρόσωπα είναι ο εκδότης Ιωάννης Φιλιππάκης και οι δημοσιογράφοι Ιωάννα Παπαδάκου και Αλέξανδρος Τάρκας.

Σημειώνεται ακόμα πως για τα μη πολιτικά πρόσωπα η επιστημονική επιτροπή της Βουλής έχει γνωμοδοτήσει ότι δεν έχει αρμοδιότητα η προανακριτική επιτροπή της Βουλής, αλλά οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.
Μετά από τη διαβίβαση της προκαταρκτικής εξέτασης, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών καλείται να κρίνει ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα εάν θα διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα ή θα τεθεί η δικογραφία στο αρχείο ως προς τα πρόσωπα αυτά.