Ιδιαίτερες είναι οι ανησυχίες των κομμάτων σχετικά με τα φαινόμενα συντονισμού που αναμένεται να παρουσιαστούν εντός των σχολικών τάξεων, δεδομένης της υπουργικής απόφασης να μην μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη. Η αντιπολίτευση στο σύνολο της εκτιμά, ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή και πρόκειται να εκθέσουν εκπαιδευτικούς και μαθητές σε σοβαρούς κινδύνους.

Ολιγωρία με επικίνδυνες πιθανές συνέπειες καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για πολιτικό φιάσκο και παλινωδίες σχετικά με την προμήθεια μασκών, ενώ επισημαίνει ότι η υπουργός προσπαθεί να κρύψει την έλλειψη προνοητικότητας και προετοιμασίας με μια «βαρετή» και «εκτός μέτρου» επικοινωνιακή πολιτική.

«Βαρετή, κουραστική και εκτός μέτρου επικοινωνία. Αυτή είναι η συνταγή «επιτυχίας» της κυρίας Κεραμέως και συνολικά της κυβέρνησης για να κρύψουν έξι μήνες απρονοησίας και έλλειψης προετοιμασίας, που δεν εγγυάται την ασφαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς», σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Ερασιτεχνισμό παντού»,καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζοντας, ενώ κάνει λόγο για «απόλυτη έλλειψη σχεδιασμού και ανικανότητα σε δημόσια θέα», καταλήγοντας ότι «η υποκρισία και η παραποίηση της πραγματικότητας περισσεύουν». Οι προβλέψεις της αντιπολίτευσης μάλιστα είναι δυσοίωνες, αφού όπως εκτιμά οι αποφάσεις του υπουργείου ενδέχεται «να πυροδοτήσουν επικίνδυνες εξελίξεις στα σχολεία».

«Σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά, η απαίτηση και ο αγώνας πρέπει να είναι υπέρ της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας. Με τις ζωές των παιδιών μας δεν παίζουμε», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΙΝΑΛ: Ριψοκίνδυνες αποφάσεις και στο βάθος δωρεάν παγούρια

Την προχειρότητα των σχεδιασμών έθιξε από την μεριά του και το ΚΙΝΑΛ, με την Φ. Γεννηματά να σχολιάζει ότι το άνοιγμα των σχολείων πραγματοποιείται χωρίς σχέδιο με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να τίθενται σε κίνδυνο και να εκτίθενται σε συνωστισμό.

«Και εδώ βλέποντας και κάνοντας, χωρίς σχέδιο, για το άνοιγμα των σχολείων. 30 παιδιά στην τάξη με την μάσκα και το παγούρι.

Ο συνωστισμός στην τάξη επιβάλλεται τελικά κ. Μητσοτάκη. Ρίσκο για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς.

Άριστα!», καταλήγει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Σε αγώνα κατά της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής καλεί το ΚΚΕ

Για υγειονομικά πρωτόκολλα που γίνονται λάστιχο μιλά το ΚΚΕ, ενώ παράλληλα καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα εκπαιδευτικούς και γονείς, ώστε «να διεκδικήσουν τα αναγκαία μέτρα, να ελέγξουν αν και αυτές ακόμη οι διακηρύξεις της κυβέρνησης υλοποιούνται, αλλά και για να παλέψουν για ένα σχολείο με ουσιαστική ασφάλεια και μόρφωση».

Το ζήτημα της ασφάλειας βρίσκεται στο προσκήνιο και για το ΚΚΕ, που εκτιμά ότι οι παλινωδίες σχετικά με την ημερομηνία έναρξης των σχολείων ήταν μια απόπειρα να αποσιωπηθούν τα πραγματικά προβλήματα που κρύβει την ανεπάρκεια των μέτρων προστασίες που έχουν αποφασιστεί για τις σχολικές μονάδες.

«Το παιχνίδι της κυβέρνησης με την ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς εξυπηρετεί μόνο τη μετάθεση της συζήτησης απ’ το κεντρικό ζήτημα που δεν είναι άλλο από τις συνθήκες που ανοίγουν τα σχολεία, αφού αυτές δεν προσφέρουν ασφάλεια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς».

Συνεχίζοντας επισημαίνεται ότι παρά τα δίκαια αίτημα που έχει εκφράσει ο κόσμος της εκπαίδευσης το υπουργείο επιλέγει να τα αγνοεί εντελώς προβάλλοντας ως βάση των αποφάσεων της «διάφορες επιστημονικοφανείς θεωρίες για να πετάξει από πάνω της τις σοβαρές ευθύνες που έχει εξαιτίας της αντιλαϊκής και επικίνδυνης πολιτικής της».

ΜέΡΑ25: Σχεδιαμσοί της τελευταίας στιγμής και του ποδαριού

«Το Υπουργείο Παιδείας αφού αμφιταλαντεύτηκε με διάφορες επικοινωνιακές στρατηγικές για το άνοιγμα των σχολείων, εν τέλει ανακοίνωσε την ημερομηνία που αυτά θα ανοίξουν με υπερπλήρεις όμως τάξεις, μάσκα και ένα παγουρίνο -ολιγαρχικής χορηγίας- δώρο. Η Κυβέρνηση που τόσους μήνες δεν έκανε καμία προετοιμασία, ανοίγει τη σχολική χρονιά με σχεδιασμούς της τελευταίας στιγμής και του ποδαριού σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα εν μέσω της πανδημίας. Ο Πρωθυπουργός και η κ. Κεραμέως φέρουν ακέραιη την ευθύνη για αυτή την προχειρότητα» το σχόλιο του ΜέΡΑ25.