Σε μια ωμή παραδοχή, δίχως δισταγμό, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ομολόγησε ότι στη Θεσσαλονίκη κατά τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου πριν την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στην πόλη η κυβέρνηση είχε εισηγήσεις από λοιμωξιολόγους για lockdown, ωστόσο «από σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου»,  υποστήριξε.

«Θέλω να είμαι ειλικρινής, ένας από τους λόγους που ελήφθη η απόφαση για την καραντίνα αυτής της εβδομάδος, ήταν το προηγούμενο της Θεσσαλονίκης… Τότε κάποιοι λοιμωξιολόγοι μάς έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, θυμίζω ότι αυτό ήταν το βασικότερο λάθος που έγινε στη Θεσσαλονίκη, και το παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή» σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΙ σήμερα το πρωί, ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Κατά την ημέρα αυτή συνέρρεαν οι πιστοί, δεν μπόρεσε η εκκλησία να ελέγξει τη συρροή, και μετά η Θεσσαλονίκη έγινε η πόλη που θρήνησε τα περισσότερα θύματα. Αυτή η εικόνα του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, προβαλλομένη στην εικόνα των Θεοφανείων που είναι μια πάνδημη, πανηγυρική λειτουργία μας οδήγησε στο λοκντάουν» πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο το προηγούμενο διάστημα με φόντο την οριακή κατάσταση στη Θεσσαλονίκη οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έδειχναν τους πολίτες για τις ευθύνες. Παράλληλα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποστήριζε ότι δεν υπήρχε κανένα αίτημα είτε από τοπικούς παράγοντες, είτε από λοιμωξιολόγους για να ληφθούν νωρίτερα μέτρα στην πόλη με τους αυτοδιοικητικούς που προέρχονται ακόμα και από το ίδιο του το κόμμα να λένε ότι είχαν ζητήσει μέτρα. «Έχω πει ότι εκ των υστέρων μπορεί να έκλεινα τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη, μία εβδομάδα νωρίτερα. Αλλά, ξέρετε, τότε δεν υπήρχαν αιτήματα από κανέναν να κλείσουμε νωρίτερα, ούτε κανένας ειδικός μάς το είχε υποδείξει αυτό. Προφανώς υπήρχε μία διασπορά την οποία δεν μπορούσαμε να εντοπίσουμε», έλεγε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στον Alpha πριν περίπου ένα μήνα.

Οι γαλάζιοι τοπικοί παράγοντες εκθέτουν την κυβερνητική ολιγωρία στη Βόρεια Ελλάδα