Πριν από λίγο, πέντε άτομα (πρώτα τρεις, και στη συνέχεια άλλοι δύο) κατάφεραν να ξεφύγουν, βγαίνουν τρέχοντας από το καφέ, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα. Δεν είναι ακόμα γνωστό αν απέδρασαν ή ελευθερώθηκαν από τον ένοπλο.
 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Άντριου Σίπιον, οι αρχές δεν είναι ακόμη σε θέση να πουν με βεβαιότητα εάν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.
 
Ωστόσο, όμηροι εξαναγκάστηκαν να κρατήσουν σημαία με αραβικά γράμματα στα τζάμια της καφετέριας, ενισχύοντας τους φόβους πως ίσως πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια με «ισλαμιστικό άρωμα». Το Σίνδεϊ ανησυχεί τους τελευταίους μήνες για τον κίνδυνο «συμπαθούντων» προς την τζιχαντιστική ISIS που μπορεί να προχωρήσουν σε μεμονωμένες ενέργειες τυφλής βίας.


 
Το καφέ βρίσκεται στην Μάρτιν Πλέις, μια πεζοδρομημένη πλατεία στην επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ. Το περιφερειακό Κοινοβούλιο, η έδρα της Κεντρικής Τράπεζας, προξενεία (ανάμεσά τους και το αμερικανικό το οποίο εκκενώθηκε) και κεντρικά τραπεζών βρίσκονται στα γύρω τετράγωνα.
 
Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, από ένα παράθυρο του καφέ είναι ορατή μια μαύρη σημαία με ένα λευκό αραβικό κείμενο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αστυνομική επιχείρηση με ελικόπτερα και αστυνομικές δυνάμεις να έχουν κατακλύσει την περιοχή.