Ο Κ. Τζαβάρας δήλωσε σε συνέντευξή του στον ρ/σ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «καλό θα είναι να βγούνε και να μας πούνε πόσες ελληνοποιήσεις έχουν γίνει, ποιοι έχουν ελληνοποιηθεί, κάτω από ποιες διαδικασίες έχουν γίνει αυτά τα πράγματα, ποιος είναι ο αριθμός των ανθρώπων εκείνων που δημιουργούν καχυποψία για χειρισμούς αδιαφανείς».

Στη συνέχεια, τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα διαφωνίας με τη δήλωση του Λ. Αυγενάκη, επισημαίνοντας συγκεκριμένα ότι «ο γραμματέας της ΝΔ μετέφερε στο προσκήνιο τις φήμες που κυκλοφορούν στην κοινωνία, όπου κι εγώ στις περιοδείες μου δέχομαι ερωτήσεις, σχετικά με κάποιες ελληνοποιήσεις που γίνονται, σχετικά με κάποιες διαδικασίες που θρυλούνται, πλην όμως δεν είμαστε σε θέση αυτή τη στιγμή να κατανοήσουμε εάν και κατά πόσο μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν τίθεται θέμα διαφωνίας μου με τη δήλωση που έκανε ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό που αποδίδει ο γραμματέας της ΝΔ είναι ο φόβος που προκύπτει από τον αδιαφανή τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η κυβέρνηση τα εκλογικά θέματα, σε συνδυασμό με αυτή την ακατάσχετη παροχολογία από την οποία προκύπτει η απόφαση του Α.Τσίπρα παντί σθένει και πάση δυνάμει να μειώσει τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των δύο κομμάτων».

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ επισήμανε ότι «σε κάθε περίπτωση θα είναι καλό για μια κυβέρνηση δημοκρατική να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στις διαδικασίες και στους όρους κάτω από τους οποίους το υπουργείο Εσωτερικών και οι άλλες αρμόδιες αρχές δημιουργούν τη διαδικασία προς την επόμενη Κυριακή».

Από τη πλευρά της, η υποψήφια ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου δήλωσε στον ρ/σ του news247, «από που κι ως που είναι θεσμικό ατόπημα;» Πρόσθεσε ότι «ο Λ. Αυγενάκης έχει θεσμικό ρόλο και πρέπει να προλαβαίνει τυχόν τέτοιες καταγγελίες», επισημαίνοντας πως και η ίδια έχει ακούσει να εκφράζονται τέτοιες ανησυχίες στις περιοδείες της.

«Θεσμικό ολίσθημα η δήλωση Αυγενάκη»

Ο υπουργός Εσωτερικών αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις του γραμματέα της ΝΔ, καλώντας τον Κ. Μητσοτάκη να τοποθετηθεί. Ο Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε πως ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ παραβίασε έναν βασικό, άγραφο, αλλά απαράβατο κανόνα, ο οποίος προτρέπει την αποφυγή επέκτασης της πολιτικής διαμάχης και του κομματικού ανταγωνισμού στο ζήτημα της φερεγγυότητας και του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αλ. Χαρίτσης δήλωσε πως «με δηλώσεις του, ο γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να παραβεί τον κανόνα αυτόν και, τοποθετούμενος με αδιανόητη ευτέλεια και θεσμική ανευθυνότητα, διατύπωσε παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς περί δήθεν «σχεδιασμού αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων»

Ο υπουργός Εσωτερικών εκφράζει την ελπίδα ότι οι απόψεις αυτές δεν εκπροσωπούν συνολικά τη ΝΔ, ενώ υπογράμμισε ότι αναμένει από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προβεί σε κατηγορηματική αποδοκιμασία των δηλώσεων του γραμματέα του κόμματός του.

Αντιδράσεις από Ποτάμι και ΚΙΝΑΛ

Ο βουλευτής και αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γ. Μαυρωτάς διατύπωσε την θέση ότι οι δηλώσεις του γραμματέα της ΝΔ, Λ. Αυγενάκη περί νοθείας στις εκλογές περισσότερο ζημιά κάνουν παρά ευνοούν τη ΝΔ. Σε δηλώσεις του στο ρ/σ του news247, o  Γ. Μαυρωτάς υποστήριξε ότι πρόκειται για δηλώσεις συσπείρωσης του εκλογικού σώματος της ΝΔ, παρά ότι υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος.

«Αυτό το ενδεχόμενο (της αλλοίωσης) έχει φύγει από το μυαλό των ψηφοφόρων, όπως ισχύει και για τις πανελλήνιες εξετάσεις που χρησιμοποίησε ως παράδειγμα» δήλωσε συγκεκριμένα ο Γ. Μαυρωτάς.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη στο ίδιο πάνελ στο ΣΚΑΙ με τον Λ. Αυγενάκη, η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία τόνισε ότι «είχαμε αφήσει τις εποχές της βίας και της νοθείας πίσω μας, που ψήφιζαν μέχρι και τα δέντρα, και που η παλιά παράταξη του Λ. Αυγενάκη ήταν πρωτεργάτης».