Έκκληση προκειμένου οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν δράση για την κοινή αντιμετώπιση των αυξημένων προσφυγικών ροών, απηύθυνε ο Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο Έλληνας αξιωματούχος έθεσε το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων που πρόσφατα με νόμο ενέταξε μόνο τους ασυνόδευτους μέχρι 15 ετών, εξαιρώντας τις ηλικίες 16-18 που μέχρι σήμερα θεωρούνταν ευάλωτοι και αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα.

Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης παραδέχθηκε πως «το πρόβλημα στα νησιά είναι εκρηκτικό. Έξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης», προσθέτοντας ότι ακόμα και αν ο μηχανισμός ολόκληρης της ΕΕ είχε κινητοποιηθεί «δεν θα μπροούσε να διαχειριστεί αυτό το τσουνάμι ανθρώπων». Εξήγησε, μάλιστα, ότι οι γιατροί ή οι υπάλληλοι της υπηρεσίας ασύλου έρχονται αντιμέτωποι με εκατοντάδες αφίξεις κάθε μέρα, χωρίς να μπορούν φυσικά να ανταποκριθούν. «Είναι αδύνατο να υπάρξει συνθήκη φιλοξενίας σε ανθρώπινο επίπεδο με αυτούς τους ρυθμούς. Πρόκειται για ανθρωπιστική καταστροφή και κοινωνικό όλεθρο», επισήμανε ο Έλληνας υπουργός.

Επιφυλάξεις Κομισιόν για το εάν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος για το άσυλο

Αναφερόμενη στο νόμο της ελληνικής κυβέρνησης για το άσυλο, η Παρασκευή Μίχου, Γενική Διευθύντρια του Τμήματος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν, είπε ότι «η Κομισιόν λειτούργησε συμβουλευτικά στη νομολογία όπως και σε αυτές της προηγούμενες κυβέρνησης, με στόχο τη διαμόρφωση ενός πιο αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης του προσφυγικού / μεταναστευτικού, χωρίς παράλληλα να ζημιώνονται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο».

«Δεν έχω πειστεί πως θα είναι αποτελεσματικός, αλλά θα επανέλθουμε στο θέμα και θα το ξανασυζητήσουμε», κατέληξε η Π. Μίχου, κρατώντας επιφυλάξεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, ανέφερε για το θέμα τα εξής: «Σήμερα, στην ερώτησή μου προς τη η κυρία Παρασκευή Μίχου ανέκρουσε ολοκληρωτικά πρύμναν. Ήταν που ήταν μεσοβέζικη η τοποθέτηση – νωρίτερα – του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τα “ναι-μεν-αλλά” του έμπειρου πολιτικού, ακολούθησε και η απάντηση της κυρίας Μίχου για να τον αποτελειώσει»

«Οι δηλώσεις Χρυσοχοΐδη ομολογούν κυνικά την αποτυχία της κυβέρνησης στο προσφυγικό»

Κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του προσφυγικού ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Αναφέρει ειδικότερα πως «η ομολογία του κ. Χρυσοχοΐδη ότι “η κατάσταση στα νησιά είναι πέρα από κάθε διαχείριση” αποτελεί μία ακόμη κυνική επιβεβαίωση της καταστροφικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στη διαχείριση του προσφυγικού».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «μετά από τέσσερις μήνες χαρακτηριστικής αδράνειας, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι οι ροές οφείλονται σε γεωπολιτικούς λόγους». Όμως, συνεχίζει, «βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα της ξενοφοβικής της ρητορείας, με την οποία υποδαύλισε τις αντιδράσεις που βλέπουμε σήμερα από ακραίους κύκλους αλλά και από δικούς της δημάρχους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνδράμει συνολικά και συλλογικά απέναντι στις πολιτικές των κλειστών συνόρων που προωθούν οι ομογάλακτοι της ΝΔ». Ωστόσο, προσθέτει, «η κυβέρνηση, με την κραυγαλέα κατάργηση βασικών κανόνων του προσφυγικού δικαίου, οδηγεί τη χώρα στη διεθνή απομόνωση, έχοντας ήδη προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις διεθνών οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει πως ως κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ «ακολούθησε έναν άλλο δρόμο: της διεθνοποίησης του ζητήματος, του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο, της υποδοχής και εγκατάστασης των προσφύγων με σχέδιο», για να σημειώσει, τέλος, πως «η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και οι αξίες του ανθρωπισμού είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη διαχείριση ενός τόσο σύνθετου ζητήματος».