Συγκεκριμένα, κατά την παρουσίαση των νέων μέτρων για τον Νοέμβριο που εξειδίκευσε ο υφυπουργός Πoλιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, προβλέπεται η αναστολή των προγραμματισμέων χειρουργικών επεμβάσεων, κατά 20% στις περιοχές της «Ζώνης Επιτήρησης», δηλαδή σε αυτές που μέχρι πρότινος βρίσκονταν στις κατηγορίες «1» και «2» σχετικά με την πορεία της πανδημίας και κατά 80% στις περιοχές «Αυξημένου Κινδύνου», μέχρι πρότινος επιπέδου «3» και «4». Στη δεύτερη κατηγορία συμπεριλαμβάνεται η Αττική και η Βόρεια Ελλάδα.

Η ανακοίνωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΟΕΝΓΕ, με τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας, Πάνο Παπανικολάου, να απαιτεί εξηγήσεις από τους αρμοδίους:

 

Ακολούθησαν δύο ανακοινώσεις των νοσοκομειακών γιατρών, η πρώτη από τους εκπροσώπους του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή στην ΟΕΝΓΕ και στο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, όπου η κίνηση χαρακτηρίζεται «καταστροφική και θανατηφόρα». «Είνξαι χαρακτηριστικό ότι από την ανακοίνωση του συγκεκριμένου μέτρου απέδρασαν οι κκ Κικίλιας και Κοντοζαμάνης και έβαλαν μπροστά τον κ.Χαρδαλιά» προσθέτουν οι γιατροί που την υπογράφουν, ενώ στηλιτεύουν επίσης την «ένοχη σιωπή των ειδικών». «Ας μας εξηγήσουν ποια ακριβώς επιστήμη προβλέπει την σχεδόν πλήρη κατάργηση της χειρουργικής δραστηριότητας στην δημόσια περίθαλψη και που ακριβώς σύμφωνα με την επιστήμη τους θα πηγαίνουν να χειρουργούνται οι φτωχοί άνθρωποι δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία που δεν έχει να πληρώνει στις ιδιωτικές κλινικές» τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί».

Το πρωί της Κυριακής, δόθηκε στη δημοσιότητα και η ανακοίνωση ολόκληρης της ΟΕΝΓΕ, στην οποία τονίζεται ότι «το δημόσιο σύστημα Υγείας μετατρέπεται σε σύστημα μίας νόσου, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο εκτίοναξης της θνησιμότητας και της νοσηρότητας όσον αφορά τις λοιπές παθήσεις». Η ΟΕΝΓΕ αναρωτιέται «αν ο περιορισμός ισχύει και για τα ιδιωτικά, ενώ αναφέρονται επίσης στις διαβεβαιώσεις που είχαν δώσει «λίγες μέρες πριν» η 1η και η 2η Υγειονομική Περιφέρεια, ότι δεν θα εφαρμοστεί μέτρο αναστολής των χειρουργείων.