Ο Μπαράκ Ομπάμα, αποκάλεσε τον Μπασάρ αλ Άσαντ τύρρανο που σφαγιάζει αθώα παιδιά, επικρίνοντας εμμέσως τη Ρωσία, καταγγέλλοντας όσους στηρίζουν τον πρόεδρο της Συρίας «με το πρόσχημα ότι η εναλλακτική θα ήταν χειρότερη».

Παρά τα υπονοούμενα για τη Ρωσία, ο Ομπάμα εμφανίστηκε έτοιμος να συνεργαστεί με οποιονδήποτε, ακόμα και με τη Ρωσία ή το Ιράν, προκειμένου να σταματήσουν οι συγκρούσεις στη Συρία. Ωστόσο,τόνισε ότι δεν μπορεί  έπειτα από τόσο αιματοκύλισμα, να υπάρξει μια επιστροφή στο καθεστώς που ίσχυε πριν από τον πόλεμο. «Δεν υπάρχει χώρος για να φιλοξενηθεί μια αποκαλυπτική αίρεση όπως το Ισλαμικό Κράτος και οι ΗΠΑ δε θα απολογηθούν επειδή χρησιμοποιούν τις ένοπλες δυνάμεις μας ως τμήμα του ευρύτερου συνασπισμού που καταδιώκει το Ισλαμικό Κράτος».

Υπέρ της άρσης του εμπάργκο στην Κούβα

Εκτός από το θέμα της Συρίας, ο Μπαράκ Ομπάμα, αναφέρθηκε και στο εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών σε βάρος της Κούβας, σημειώνοντας ότι είναι υπερ της άρσης των κυρώσεων . «Είμαι πεπεισμένος ότι το Κογκρέσο μας αναπόφευκτα θα άρει το εμπάργκο που δεν πρέπει πλέον να παραμένει σε ισχύ», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Συνεχίζοντας, εξέφρασε την άποψη, ότι η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα τα προηγούμενα 50 χρόνια, δεν οδηγεί πουθενά, καθώς δεν βελτιώθηκε η ζωή των Κουβανών πολιτών, ενώ συμπλήρωσε ότι οι διαφορές με την κουβανική κυβέρνηση παραμένουν αλλά «Έχουμε αλλάξει προσέγγιση, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, όμως μέσω των διπλωματικών, εμπορικών και διαπροσωπικών σχέσεων».
 

Πούτιν: Μεγάλο λάθος η μη συνεργασία με τον Άσαντ

Ο Ρώσος πρόεδρος από την πλευρά του, τόνισε ότι οι μόνες δυνάμεις που δίνουν πραγματικές μάχες ενάντια στο Ισλαμικό κράτος, είναι οι Κυβερνητικές, ενώ χαρακτήρισε πολύ μεγάλο λάθος τη μη συνεργασία με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ. «Πρέπει πραγματικά να αναγνωρίσουμε ότι μόνον οι Ένοπλες Δυνάμεις του Άσαντ και οι κούρδοι παλεύουν πραγματικά κατά του Ισλαμικού Κράτους και των άλλων ένοπλων τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία».

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν, πρότεινε να δημιουργηθεί μια διεθνής συμμαχία ενάντια στην τρομοκρατία, με τη συμμετοχή μάλιστα μουσουλμανικών κρατών σε πρωταγωνιστικό ρόλο.