Το φεστιβάλ σκόρδου στο Γκίλροϋ  της Καλιφόρνια, αποτελεί ένα από τα πιο πολυσύχναστα φεστιβάλ στην Αμερική με χιλιάδες κόσμου να προσέρχεται κάθε χρόνο από όλη την πολιτεία της Καλιφόρνια. Ωστόσο το «φεστιβάλ σκόρδου» του Γκίλροϋ, έμελλε να μετατραπεί σε πεδίο μάχης, όταν ένας ένοπλος νεαρός άντρας, άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 3 ανθρώπους, έναν 20χρονο άντρα και δύο παιδιά το ένα 13 και το άλλο 6. Ο δολοφόνος εν ονόματι Σαντίνο Γουίλιαμ Λέγκαν, 19 ετών, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παρευρισκόμενων δεν στόχευε κάποιον συγκεκριμένα αλλά πυροβολούσε ανεξαιρέτως όποιον έβρισκε μπροστά του.

Ο Λέγκαν έκοψε το σύρμα της περίφραξης με σκοπό να εισέλθει στο φεστιβάλ, χωρίς να γίνει αντιληπτός και χωρίς να περάσει από τον ανιχνευτή μετάλλων της εισόδου. Δύο αστυνομικοί που περιφρουρούσαν το φεστιβάλ, όταν άκουσαν τους πυροβολισμούς, έσπευσαν, πυροβόλησαν και σκότωσαν τον δράστη, «εντός ενός λεπτού», όπως αναφέρουν πηγές της αστυνομίας.

Οι αυτόπτες μάρτυρες το περιγράφουν ως ιδιαίτερα προσηλωμένο σε αυτό που έκανε καθώς όπως ισχυρίζονται δεν μίλησε καθόλου ενώ άλλος παρευρισκόμενος αναφέρει ότι κάποιος τον ρώτησε γιατί το κάνει αυτό με τον Λέγκαν να απαντάει «γιατί είμαι πραγματικά θυμωμένος».

Η αστυνομία διερευνά συνολικά την υπόθεση αλλά και συγκεκριμένα τα κίνητρα του δράστη τα οποία δεν έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί. Όσο αφορά το όπλο του εγκλήματος, η αστυνομία αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος τύπος όπλου, είναι παράνομος στην Καλιφόρνια, ωστόσο ο δράστης το αγόρασε νόμιμα στις 9 Ιουλίου από τη Νεβάδα, όπου πιθανόν να διέμενε με την οικογένειά του.

Σύμφωνα με το δίκτυο NBC, στοιχείο για το κίνητρο του δράστη ίσως να αποτελεί κατά την αστυνομία το γεγονός ότι κάποιες στιγμές πριν το περιστατικό, ο Λέγκαν είχε αναρτήσει μια «ιστορία» στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Instagram στην οποία ανέφερε το ρατσιστικό και σεξιστικό βιβλίο, Might is Right, το οποίο συνδέεται με ακροδεξιούς κύκλους και τη «λευκή υπεροχή». Το εν λόγω σύγγραμμα γράφτηκε τον 19ο αιώνα και υποστηρίζει την θεωρία του κοινωνικού δαρβινισμού.

Επίσης αναφέρει ότι υπάρχουν έθνη τα οποία είναι ανώτερα από άλλα και επισημαίνει την υπεροχή της λευκής φυλής. Το βιβλίο, αγνώστου συγγραφέα, καθώς υπογράφεται με ψευδώνυμο, είναι δημοφιλές σε όλο το φάσμα της ακροδεξιάς. Διαβάζεται από ακροδεξιούς του «alt-right» μέχρι νεοναζί του σκληρού πυρήνα.

Όπως δήλωσε ο Σκοτ Σμίθι, αρχηγός της αστυνομίας του Γκίλροϋ, φαίνεται σαν μια τυχαία επίθεση. Ωστόσο η έρευνα συνεχίστηκε σε σπίτι του Γκίλροϋ, το οποίο φέρεται να συνδέεται με τον δολοφόνο και στο οποίο οι αστυνομικοί φαίνεται να βρήκαν στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να λύσουν το γρίφο του κινήτρου.

Τέλος, η αστυνομία ακολουθεί τα ίχνη ενός δεύτερου ατόμου που σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους, φαίνεται να βοήθησε τον Λέγκαν να πραγματοποιήσει το σχέδιό του.

Αν αποδειχτεί η διασύνδεση του Λέγκαν με ακροδεξιούς, το συγκεκριμένο περιστατικό θα προστεθεί στη λίστα με τη ρατσιστική ακροδεξιά βία, η οποία έχει σημειώσει μεγάλη άνοδο μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.