Το νομοσχέδιο που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση τις επόμενες ώρες αποτελεί στην πραγματικότητα εφαρμοστικό νόμο ενός μη συμφωνημένου Μνημονίου. Αφορά το νέο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, σημαντικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και περιλαμβάνει και κάποιες εργασιακές διατάξεις. Η σημασία, η πρωτοτυπία του να καταθέτεις ένα νομοσχέδιο υπό διαπραγμάτευση και η εντελώς παράξενη διαδικασία που ακολουθείται μας οδήγησε στο να δημιουργήσουμε μια ειδική έκδοση του OpenProject προκειμένου όλοι οι πολίτες της χώρας να καταλάβουν τι σημαίνει αυτό το νομοσχέδιο για την ζωή τους.

Ποιο είναι το νομοσχέδιο

Το περιβόητο νομοσχέδιο έχει διαρρεύσει σε δύο δόσεις πριν ακόμα κατατεθεί στη Βουλή. Το περασμένο Σάββατο η εφημερίδα Αυγή δημοσίευσε ένα νομοσχέδιο 26 άρθρων το οποίο υποτίθεται ότι ήταν το Ασφαλιστικό. Μαζί με το κείμενο του νομοσχεδίου δημοσίευσε επίσης την αιτιολογική έκθεση των άρθρων. Σε δεύτερη φάση την Τρίτη δόθηκε στη δημοσιότητα ένα νέο νομοσχέδιο 138 άρθρων εκ των οποίων τα 26 πρώτα ήταν ίδια με αυτά της Αυγής. Ωστόσο τώρα οι ασφαλιστικές διατάξεις επεκτείνονται μέχρι το 112ο άρθρο. Από το 113ο μέχρι το 136ο έχουν ενσωματωθεί μια σειρά τροποποιητικών διατάξεων που αφορούν εργασιακά ζητήματα και την λειτουργία του ΟΑΕΔ. Το 137ο άρθρο πρόκειται για το περιβόητο «Φορολογικό» και το 138ο αφορά τη φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών και την κατάργηση του φόρου των 5 λεπτών ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Εντυπωσιακό στοιχείο που προφανώς υποδεικνύει και την σύγχυση που επικρατεί είναι ότι το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο έχει επαναλαμβανόμενα άρθρα και εσωτερικά αντικρουόμενες διατάξεις (που εντοπίστηκαν απλά από την πρώτη ανάγνωση του). Στα χέρια μας λοιπόν έχουμε 138 άρθρα και αιτιολογική έκθεση για όλα εκτός από 3 για τα οποία φαίνεται να μην έχει καταθέσει τα στοιχεία η κυβέρνηση..

Πώς θα επεξεργαστούμε το νομοσχέδιο

 Όπως ίσως θα γνωρίζετε ο διάβολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες. Έτσι είναι πάγια τακτική στα περίπλοκα νομοσχέδια να υπάρχουν τροποποιητικές και ακυρωτικές διατάξεις που είναι εντελώς αδύνατο να τις κατανοήσεις με την ανάγνωσή του. Το ότι «καταργείται το 2ο εδάφιο του 3ου άρθρου του τάδε νόμου όπως αυτός τροποποιήθηκε από το τάδε νόμο βάση του τάδε προεδρικού διατάγματος» μπορεί να σημαίνει τα πάντα. Αυτός είναι λοιπόν ο πρώτος στόχος μας.

1ο βήμα: εύρεση των «διαβόλων»

Στην ειδική έκδοση της πλατφόρμας για το πολυνομοσχέδιο μετά την ανάρτηση του υλικού ξεκινήσαμε την πρώτη επεξεργασία που περιλαμβάνει την εύρεση, την παράθεση και την ανάλυση των κρυμμένων αυτών αλλαγών. Επιπλέον εξετάζουμε τις ισχύουσες διατάξεις για κάθε θέμα που αφορά ένα άρθρο και όλα τα στοιχεία τα ενσωματώνουμε στο tab «Σημειώσεις». Για την επεξεργασία αυτή το ThePressProject συνεργάζεται και με το Vouliwatch προκειμένου να είμαστε σε θέση να σας εξηγήσουμε άμεσα τι σημαίνουν όλα αυτά.

2ο βήμα: παρακολούθηση των αλλαγών

Επιπλέον επειδή γνωρίζουμε ότι αυτό το νομοσχέδιο το πιθανότερο είναι να μην ψηφιστεί ως έχει (για να μην πούμε ότι μπορεί να μην είναι το ίδιο ούτε καν όταν θα κατατεθεί στη βουλή) έχουμε ενσωματώσει μια διαδικασία αναθεώρησης κάθε άρθρου ξεχωριστά. Οι πληροφορίες για το πόσο αλλάζει κάθε άρθρου ενσωματώνονται στο tab «Changelog». Για την βουλευτική διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί μπορείτε να διαβάσετε το κατατοπιστικό άρθρο του Γεράσιμου Λιβιτσάνου με ένα κλικ εδώ.

3ο βήμα: Σχολιασμός & Ανάλυση

Τέλος φυσικά το σημαντικότερο στοιχείο του OpenProject είναι η ανάλυση και ο σχολιασμός του κάθε άρθρου. Όπως και με το μνημόνιο 3.5 σας δίνουμε τη δυνατότητα να βλέπετε κάθε άρθρο είτε όπως είναι στο πρωτότυπο είτε σχολιασμένο από την συντακτική ομάδα του ThePressProject. Κάθε φορά που ολοκληρώνουμε την ανάλυση ενός άρθρου παραθέτουμε και μια μικρή έκθεση/ανάλυση του υπό τον τίτλο: Γενικό σχόλιο. Για την αναβαθμισμένη ποιότητα του έργου μας συνεργαζόμαστε με εργατολόγους και νομικούς.

Μπορείτε να δείτε δύο παραδείγματα σχεδόν ολοκληρωμένης ανάλυσης άρθρων (δεν έχουμε ακόμα διαθέσιμη την αιτιολογική έκθεση) κάνοντας κλικ εδώ και εδώ

4ο βήμα: Ενσωμάτωση της κοινωνίας των πολιτών

Φυσικά η πλατφόρμα αυτή θα αποκτήσει πραγματικό λόγο ύπαρξης αν χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για ενημέρωση αλλά και για κοινή δράση. Έτσι στα πλαίσια του crowdsourcing σε κάθε άρθρο μπορείτε να κάνετε τις δικές σας επισημάνσεις και σχόλια, τα οποία εξετάζουμε προσεκτικά και θα ενσωματώνουμε στην εφαρμογή.

5ο βήμα: Αυτό θα το κάνετε μόνοι σας

Έχουμε ανάγκη την βοήθειά σας. Όχι μόνο στον οικονομικό τομέα όπου οποιαδήποτε δωρεά θα μας ήταν απόλυτα χρήσιμη προκειμένου να καλύψουμε το αυξημένο κόστος αυτής της εργασίας. Σας χρειαζόμαστε και ως αναμεταδότες, ως ηχεία, αυτής της προσπάθειας. H σιωπή των ΜΜΕ έρχεται από όλες τις κατευθύνσεις. Από την πλευρά της κυβέρνησης και των μέσων που την στηρίζουν η σιωπή είναι κατανοητή. Από τα συστημικά ΜΜΕ και την διαπλοκή δεν περιμέναμε πολλά έτσι και αλλιώς. Αυτή τη φορά όμως για λόγους που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως η σιγή ασυρμάτου έχει επιβληθεί και από ΜΜΕ που δεν θα το περιμέναμε.

Έτσι το ότι το #OpenProject βρισκόταν επί 21 ώρες στις πρώτες θέσεις των trending topic σε twitter και Facebook είναι για εμάς μια μικρή επανάσταση. Βοηθήστε μας να διαδοθεί η προσπάθεια για μια ανοιχτή διαπραγμάτευση υπό το φως της δημοσιότητας και υπό το βάρος της ενημερωμένης κοινής γνώμης. Η δύναμη των πολιτών είναι πολύ ισχυρότερη απ' ότι φαντάζεστε. Και αν δεν μας πιστεύετε διαβάστε τι έγινε στην Ισλανδία τα τελευταία 4 χρόνια.