Με ουρές κόσμου έξω από εκκλησίες που θυμίζουν τους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, που κόστισε εκατοντάδες ζωές από την διασπορά του κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα γιόρτασαν οι εκκλησίες την ημέρα των Θεοφανείων. Παρά το γεγονός πως την Τρίτη δόθηκε η αίσθηση συναίνεσης, εικόνες από αρκετά μέρη της χώρας δείχνουν πως τελικά δεν επικράτησε η λογική.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, δεν θα γινόταν λιτανεία και αγιασμός σε εξωτερικούς χώρους, η μάσκα εντός των ναών ήταν υποχρεωτική, με έναν πιστό ανά 15 τετραγωνικά μέτρα και αποστάσεις δύο μέτρων, καθώς και με τους περιορισμούς των χριστουγεννιάτικων γιορτών στις εκκλησίες, μέγιστο αριθμό πιστών 25 άτομα και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων σε μητροπολιτικούς ναούς. Επίσης, υπήρχε η οδηγία να έχουν ολοκληρωθεί οι λειτουργίες εντός ναών έως και τις 8.30 το πρωί της Τετάρτης.

Χαρακτηριστική η ένταση που ξέσπασε στη Θεσσαλονίκη, με κόσμο να συγκεντρώνεται στην Νέα Παραλία της πόλης για να πραγματοποιήσει ρίψη του σταυρού στον Θερμαϊκό, με δεκάδες πιστούς να φωνάζουν πότε ευχές και πότε κατάρες, και έναν από αυτούς να παίρνει τον σταυρό και να τρέχει να τον ρίξει στο νερό.

Παρατηρητής σε όλο το σκηνικό η αστυνομία, η οποία αδυνατούσε να ελέγξει την κατάσταση, ωστόσο έπειτα φέρεται να προχώρησε σε προσαγωγές δύο ατόμων. Σημειώνεται πως σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Βορείου Ελλάδας, μεταξύ των ατόμων που προκάλεσαν την ένταση φέρονται άτομα που πρόσκεινται σε ομάδα με την ονομασία «Ενωμένοι Μακεδόνες».

Ρόλο πρωταγωνιστή είχε η αστυνομία και στον Άγιο Πολύκαρπο της Θεσσαλονίκης, όταν μπροστά στην ουρά πιστών που είχαν συγκεντρωθεί, σταμάτησε περιπολικό, οι αστυνομικοί βγήκαν έξω και ο ιερέας ράντισε το αυτοκίνητο της αστυνομίας με αγιασμό. Μάλιστα, μία από τους αστυνομικούς κατεβάζει τη μάσκα της προκειμένου να φιλήσει τον σταυρό που κρατούσε ο ιερέας, ενώ στη συνέχεια την ακολούθησε και άλλος συνάδελφός της.

Συνωστισμός καταγράφηκε και στην Καλαμαριά, όπου φέρονται να συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 150 άτομα από τις 7 το πρωί, ενώ πολύ χειρότερη η εικόνα που μεταφέρεται από τον Ιερό Ναό Οσία Ξένης και Αγίου Νεκταρίου στην περιοχή Χαριλάου, και πάλι της Θεσσαλονίκης, όπου οι ουρές ήταν πολύ μεγάλες και ο κόσμος έλαβε αντίδωρο, φυσικά παρά την παρουσία της αστυνομίας.

Ιερείς και πιστοί που τελικά παραβίασαν τους περιορισμούς καταγράφηκαν και σε άλλα σημεία της χώρας. Στο λιμάνι του Αιγίου, ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας Ιερώνυμος, με τον πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιο στο πλευρό του, έριξε τον σταυρό στη θάλασσα στο παλιό λιμάνι, με δύο πιστούς να πέφτουν για να τον πιάσουν. Όπως αναφέρεται, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, στον Μητροπολίτη επιβλήθηκε πρόστιμο 1.500 ευρώ, ενώ σε πιστούς επιβλήθηκαν πρόστιμα των 300 ευρώ.

Τους περιορισμούς παράβλεψε και ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος, με Αγιασμό των Υδάτων στον Πηνειό, χωρίς ωστόσο τη συμμετοχή κόσμου. Σε ανακοίνωση της Μητρόπολης αναφέρεται: «Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τα ύδατα του Πηνειού ρίχνοντας τον Μεγάλο Αγιασμό και τον Σταυρό ενώ δήλωσε πως τέτοιες μέρες δεν είναι δυνατόν με την οποιαδήποτε πρόφαση να ζητούν από την Εκκλησία να κάνει κάτι διαφορετικό. Ευχήθηκε δε, η Χάρις και το άπειρο έλεος του Αγίου Θεού να μας φωτίσει όλους στη νέα χρονιά ώστε να αποφασίζουμε και να εφαρμόζουμε το πρέπον χωρίς αιφνιδιασμούς και ακυρώσεις αποφάσεων κατά το δοκούν».

Στην Καλαμάτα, σύμφωνα με τοπικά μέσα, οι ιερείς πειθάρχησαν στα μέτρα, με τέσσερις πιστές να ρίχνουν τον δικό τους σταυρό στο λιμάνι, φορώντας τις μάσκες τους και τηρόντας αποστάσεις μεταξύ τους.

Σημειώνεται πως παρά τα παραπάνω, καταγράφηκαν και δηλώσεις ιερέων όπως του Πειραιώς Σεραφείμ που άσκησαν κριτική στην ηγεσία της Εκκλησίας για υποχωρητικότητα. «Τα υγειονομικά δεδομένα μπορεί να επέβαλλαν μια τέτοια αντίληψη αλλά θα έπρεπε να γίνει σε συνεννόηση με την εκκλησία», είπε ο Μητροπολίτης. Πάντως, και στην εν λόγω Μητρόπολη, συγκεντρώθηκαν δεκάδες πιστοί σχηματίζοντας ουρές, ενώ παρατηρήθηκε και σε αυτή την περίπτωση ανθρώπων χωρίς μάσκα.

Ακόμα, στα Χανιά παρατηρήθηκαν αντίστοιχες εικόνες συνωστισμού, με την πρωινή λειτουργία να συγκεντρώνει αρκετούς πιστούς χωρίς την τήρηση αποστάσεων, με τις εικόνες από το zarpanews.gr να είναι αποκαλυπτικές.

Στη δε Πάτρα και στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, τηρήθηκαν τα μέτρα για το εσωτερικό του ναού, με τον ιερέα ωστόσο να βγαίνει στην είσοδο και να προσφέρει τη Θεία Κοινωνία στους πιστούς.

Ιερώνυμος: «Όποιος ξέρει ιστορία πάντοτε περιμένει περίεργα πράγματα»

Νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης, έπειτα από τον εορτασμό στον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προχώρησε σε αινιγματικές δηλώσεις, με τις οποίες έσπευσε να καλύψει τις σκηνές όπως οι παραπάνω από αρκετά σημεία της χώρας.

«Μιλήσαμε για αυτά που πέρασαν και μιλήσαμε και γι’ αυτά που περιμένουμε. Και επειδή σήμερα έχουμε μία μεγάλη ημέρα πρέπει να προβληματιστούμε και με την γνώση της ιστορίας. Και η ιστορίας μας, μας λέει, είναι περίεργη, κάνει κύκλους η ζωή. Μέσα σε αυτούς τους κύκλους ζούμε και εμείς» αναφέρθηκε στην χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ενώ απαντώντας για την τήρηση των μέτρων, απάντησε «Εμένα μου το λέτε αυτό; Κοίταξε η Εκκλησία τι μέτρα έχει πάρει. Βγείτε τώρα στις παραλίες, βγείτε στο Σύνταγμα και βγάλτε το συμπέρασμα».

Αξίζει να σημειωθεί πως αποχωρώντας, ο ιερέας δήλωσε πως βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία, για να συμπληρώσει πως «όποιος ξέρει ιστορία πάντοτε περιμένει περίεργα πράγματα, επομένως είμαστε έτοιμοι για όλα!».