Σύμφωνα με πληροφορίες της Real News, οι έρευνες που διεξήγαγαν οι επιθεωρητές της Δημόσιας Διοίκησης για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017. Η έρευνα επικεντρώνεται στις εγκληματικές ευθύνες των δημοτικών Αρχών αλλά και έξι ατόμων, μεταξύ των οποίων και ένας γνωστός επιχειρηματίας, πρώην μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). 

Η οριστική έκθεση ελέγχου των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης έχει ήδη ολοκληρωθεί και παραδόθηκε στη γενική επιθεωρήτρια Μαρία Παπασπύρου την Παρασκευή. Υπενθυμίζεται ότι στις πλημμύρες του 2017, έχασαν τη ζωή τους 24 άνθρωποι, ενώ υπήρξαν τεράστιες ζημιές στις περιουσίες των κατοίκων.

Όπως αναφέρει το aftodioikisi.gr, η Μ. Παπασπύρου καταλογίζει πειθαρχικές ευθύνες σε δημόσιους λειτουργούς και αιρετούς στο Δήμο Μάνδρας, το δασαρχείο Αιγάλεω και την πολεοδομίας Ελευσίνας.

Σε αιρετούς του Δήμου Μάνδρας καταλογίζονται ευθύνες για την ανέγερση δημοτικών αυθαιρέτων κατασκευών μέσα στην κοίτη του ρέματος όπως το αμαξοστάσιο το δημοτικό γήπεδο  αλλά και η απόπειρα τακτοποίησης των αυθαίρετων αυτών, μέσω της υπαγωγής τους στο σχετικό νόμο. Στο δασαρχείο Αιγάλεω επιρρίπτονται ευθύνες στους υπάλληλους που καθυστέρησαν τρία έτη να απαντήσουν για το δασικό ή μη χαρακτήρα της περιοχής, προκειμένου να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα.

Στην πολεοδομία της Ελευσίνας καταλογίζονται ευθύνες γιατί  δεν διενεργήθηκαν αυτοψίες για αυθαίρετες κατασκευές, ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις εξέδωσε νόμιμες άδειες ανέγερσης  κτισμάτων ακόμη  και μέσα στην κοίτη του ρέματος. Παράλληλα, καταλογίζονται ευθύνες και σε συγκεκριμένους ιδιώτες μηχανικούς, που ανέλαβαν και ολοκλήρωσαν την κατασκευή των αυθαιρέτων κτισμάτων μέσα στο ρέμα.

Η «ολιστική παρέμβαση» της κυβέρνησης

Μετά το διυπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής για την αντιμετώπιση των νέων καταστροφών στη Μάνδρα, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, αναφέρθηκε στις δράσεις που προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση και δήλωσε πως «δεν μιλάμε για έργα “μπαλώματα” αλλά για μία ολιστική παρέμβαση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά αυτά τα φαινόμενα τα οποία όπως είδαμε σημειώθηκαν και στη Βόρεια Ελλάδα, όπου αποφασίσαμε να γίνει η ίδια διαδικασία και στις άλλες Περιφέρειες».

Η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, υποστήριξε ότι τον Σεπτέμβρη του 2014 αντί να «προχωρήσουμε με έργα μπαλώματα, προκρίναμε ένα πρόγραμμα 160 έργων υποδομής» αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης της Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού 550 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε πως παρόμοιο έργο «δεν μπορούν να επιδείξουν ούτε οι προκάτοχοι μου αλλά ούτε και οι Αρχές».

Τόνισε ότι το ζήτημα του βαρύ γραφειοκρατικού πλαισίου δεν μπορεί να επιλυθεί στα τηλεπαράθυρα και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να σταματήσει η απόδοση ευθυνών για λόγους εντυπωσιασμού. «Το βαρύ γραφειοκρατικό πλαίσιο δεν μπορεί να επιλυθεί σε επίπεδο εφήμερων εντυπώσεων και στα τηλεπαράθυρα με την απόδοση ευθυνών. Πρόκειται για ένα βαρύ φορτίο δεκαετιών, το οποίο οφείλουμε να αλλάξουμε για να μην παίζουμε με την απόδοση ευθυνών και την πολιτική βούληση της εκάστοτε Αρχής και του εκάστοτε δημάρχου». Τέλος, στάθηκε στην κλιματική αλλαγή που εκδηλώνεται με ακραίες εκφάνσεις σε όλη την Ευρώπη, την Ελλάδα, αλλά και στην Αττική.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ του Θάνου Καμήλαλη και της Τζένη Τσιροπούλου Η καταστροφή είχε φωτογένεια αλλά ποιος θυμάται τη Μάνδρα 4 μήνες μετά