Επιπλέον, μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι το υπουργείο σχεδιάζει να λειτουργήσει απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, έναντι τιμήματος που θα δίνουν οι ασφαλισμένοι για να παρακάμψουν τις λίστες προτεραιότητας.
 
Ο υπουργός Υγείας αρνήθηκε ότι αυτό λέγεται υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας. «Όσοι χειρουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία, πιθανόν αν περίμεναν καιρό για το δημόσιο, να πήγαιναν σε ιδιωτικό. Άρα, η άλλη πλευρά πρέπει να ανησυχεί. Μου κάνει εντύπωση γιατί ορισμένοι οι οποίοι -υποτίθεται- προασπίζουν το ΕΣΥ, τελικά προασπίζουν τα συμφέροντα των ιδιωτών» ανέφερε.

 

Άστεγοι οι ψυχικά πάσχοντες


 
Εντωμεταξύ, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών την Παρασκευή, έως το τέλος της χρονιάς κλείνουν οριστικά τα τμήματα χρόνιων παθήσεων των ψυχιατρείων.
 
Το έγγραφο που δημοσιεύει η εφημερίδα προέρχεται από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο «Δρομοκαΐτειο», έχει λάβει αριθμό πρωτοκόλλου και -κατά τις πληροφορίες- πρόκειται να ταχυδρομηθεί την επόμενη εβδομάδα σε περίπου 80 οικογένειες χρόνιων ασθενών, οι οποίοι καλούνται να μεριμνήσουν, προκειμένου οι συγγενείς τους να μην μείνουν «άστεγοι». 
 
Παρόμοια επιστολή αναμένεται να λάβουν συνολικά 400 οικογένειες χρονίως ψυχικά πασχόντων που νοσηλεύονται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας.
 
«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις του υπουργείου Υγείας, τα τμήματα χρονίως νοσηλευομένων ασθενών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής Δρομοκαΐτειο πρόκειται να παύσουν τη λειτουργία τους μέχρι τις 31/12/2013.
 
»Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς των παραπάνω τμημάτων θα μετακινηθούν σε αντίστοιχες μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (ξενώνες, οικοτροφεία) στην κοινότητα αναλόγως του βαθμού λειτουργικότητάς τους […] Παρακαλούμε για τη δική σας συνεργασία […]».

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα νοσοκομεία «Δαφνί» και «Δρομοκαίτειο», εξαιτίας απεργιακών κινητοποιήσεων.