Τα εγκαίνια του διασυνδετηρίου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB πραγματοποιήθηκαν στο Κίρκοβο της Βουλγαρίας με τη παρουσία του Α. Τσίπρα, του Βούλγαρου ομόλογού του, Μπόικο Μπορίσοφ, του αντιπροέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Γιακούμπ Εγιούμποφ, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Γιώργου Σταθάκη και της υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούικα Πέτκοβα.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του naftemporiki.gr, ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας τόνισε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Βουλγαρία θέλουν να καταστήσουν τη περιοχή «από ένα πεδίο αντιπαλότητας και συγκρούσεων σε ένα πεδίο φιλίας, ειρήνης, προκοπής, σε ένα πεδίο συνανάπτυξης για όλους τους λαούς μας».
 
Στη συνέχεια ανέφερε ότι η ενεργειακή ασφάλεια και ο πολλαπλασιασμός των ενεργειακών πηγών ότι «παραμένουν μια πολύ σημαντική προτεραιότητα για όλη την περιοχή μας, την περιοχή της Ν.Α Μεσογείου αλλά και προτεραιότητα για όλη την Ευρώπη», επισημαίνοντας μια σειρά από έργα που ενισχύουν τον οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας.
 
«Ο TAP, ο κάθετος διάδρομος, ο East-Med, ο υπό σχεδίαση σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ο αντίστοιχος σταθμός στη Ρεβυθούσα, ο οποίος πρόσφατα επεκτάθηκε με τρίτη δεξαμενή, ο αγωγός Turkish Stream 2, είναι έργα που ενισχύουν τον οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο της Eλλάδας, της φίλης Βουλγαρίας και μαζί της ευρύτερης περιοχής», τόνισε ο πρωθυπουργός.
 
Παράλληλα υπογράμμισε ότι το κοινό όραμα είναι να καταστούν τα Βαλκάνια «από μια περιοχή αστάθειας, όπου κυριαρχούσε ο εθνικισμός, οι διχασμοί και οι συγκρούσεις, σε μία περιοχή ευημερίας και συνεργασίας προς όφελος των λαών μας», σημειώνοντας τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας και της Βουλγαρίας προς την υλοποίηση αυτού του οράματος. «Η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν οικοδομήσει μια βαθιά και πολύπλευρη εταιρική σχέση και είμαι πεπεισμένος ότι θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση αυτού του οράματος», τόνισε συγκεκριμένα ο Α. Τσίπρας.
 
Τέλος, ο πρωθυπουργός στάθηκε στην ιδιαίτερη σημασία και συμβολή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB στο να καταστούν τα Βαλκάνια ενεργειακός κόμβος, επισημαίνοντας ότι «με τον κάθετο διάδρομο, πρώτο τμήμα του οποίου είναι ο αγωγός IGB, αρχίζει και διαμορφώνεται όντως ένα δίκτυο μεταφοράς ενέργειας, που έχει σαν στόχο να καταστήσει τα Βαλκάνια ως ενεργειακό κόμβο».