Στην ανακοίνωσή της, η ΣΤΑΣΥ υποστηρίζει ότι «το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα προφανώς οργανωμένο σχέδιο συχνότατων επιθέσεων – βανδαλισμών (σπάσιμο τζαμιών σε πόρτες και παράθυρα συρμών) συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν οι συρμοί βρίσκονται παρκαρισμένοι σε διάφορους σταθμούς ή επίσταθμους του δικτύου της γραμμής 1, προκειμένου κάθε πρωί να ξεκινήσουν την εκτέλεση του συγκοινωνιακού τους έργου».

Σύμφωνα πάντα με την ΣΤΑΣΥ, οι βανδαλισμοί είναι αυτοί που κυρίως ευθύνονται για τις εικόνες συνωστισμού: «Οι ζημιές αυτές, πέρα από την οικονομική επιβάρυνση που δημιουργούν στην εταιρεία, προκαλούν σοβαρά προβλήματα και στην εύρυθμη εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου. Οι συρμοί που δέχονται τις επιθέσεις πρέπει να αποσυρθούν από την κυκλοφορία για να επισκευαστούν, με αποτέλεσμα ως ότου καταστεί δυνατή η αντικατάστασή τους από διαθέσιμους εφεδρικούς να προκαλούνται δυσλειτουργίες στην εκτέλεση των δρομολογίων με αναπόφευκτη αύξηση των χρονοαποστάσεων και κατ΄ επέκταση την πρόκληση συνωστισμού τόσο στις αποβάθρες όσο και στο εσωτερικό των συρμών».

Παράλληλα, έστω πιο διακριτικά, η εταιρεία σημειώνει ότι «ουδέποτε απέκρυψε τα εγγενή προβλήματα που υπάρχουν από την παλαιότητα και την έλλειψη συρμών τα οποία δεν επιτρέπουν την επίτευξη μικρότερων χρονοαποστάσεων αναλόγων με αυτές των γραμμών 2 και 3, γι΄ αυτό και προωθείται με επείγουσες διαδικασίες ο διαγωνισμός για την ανακατασκευή και τον εκσυγχρονισμό 14 συρμών 8ης γενιάς οι οποίοι έχουν ηλικία άνω των 35 ετών». Υποστηρίζει επίσης ότι «από τις 7 Σεπτεμβρίου τη συχνότητα των δρομολογίων και της γραμμής 1, επιτυγχάνοντας σε αυτή χρονοαποστάσεις 6 λεπτών τις ώρες αιχμής».

Η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ «έχει ενημερώσει για το πρόβλημα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία, ζητώντας ταυτόχρονα από την τελευταία να λάβει ό,τι επιπλέον μέτρα απαιτούνται για την αποτελεσματική φύλαξη των εγκαταστάσεων, αλλά και να προχωρήσει στον εντοπισμό και την σύλληψη των ατόμων- ομάδων που προκαλούν τις ζημιές και παράλληλα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών με την πρόκληση συνθηκών συνωστισμού στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής. »

Υπενθυμίζεται ότι εικόνες ντροπής από τα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αττική κάνουν τον γύρο του διαδικτύου τα τελευταία εικοσιτετράωρα, την ίδια ώρα που αυξάνεται ραγδαία η λίστα με τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα και οι ειδικοί προειδοποιούν για lockdown.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι εικόνες έρχονται μετά το μέτρο για τις επιχειρήσεις που υποχρεώνουν το 40% των εργαζόμενων τους, όπου είναι δυνατόν, να εργάζονται μέσω τηλεργασίας, καθώς ισχύει και το κλιμακωτό ωράριο στο δημόσιο.

Συνωστισμός και κυβερνητική «ατομική ευθύνη» σε λεωφορεία και μετρό στην Αθήνα