Επέκταση ωριμάνσεων, κέρδη των ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ, «μαξιλάρι» ρευστότητας, μηχανισμός με ρήτρα ανάπτυξης, επιτοκιακό πέναλτι και μακροχρόνιες δεσμεύσεις περιγράφει σε δημοσίευμά του το διεθνές οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, λίγες ημέρες πριν το Eurogroup που αναμένεται να λάβει αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό χρέος. 
 
«Οι συνομιλίες για το ελληνικό πρόγραμμα οδεύουν προς την τελική τους φάση και οι πιστωτές συζητούν για το είδος των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που μπορούν να παραχωρήσουν στο πλέον χρεωμένο κράτος της Ευρώπης, ώστε να διευκολύνουν την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης» αναφέρει τη Δευτέρα σε δημοσίευμά του το πρακτορείο, σημειώνοντας πως οι συζητήσεις έχουν ενταθεί, με τους δανειστές να επικεντρώνονται στους τρόπους που το χρέος θα εμφανίζεται ως βιώσιμο, με το βλέμμα -προφανώς- στις αγορές.
 
Την ίδια ώρα, κερδίζουν έδαφος οι πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να αποφασίζει να παραμείνει παρών στην Ελλάδα με τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου, καθώς εκτός των διαφωνιών του για την κατάσταση του χρέους, δεν προλαβαίνει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα που ολοκληρώνεται τον προσεχή Αύγουστο. Πληροφορίες του News247 και της εφημερίδας Αυγή θέλουν το ΔΝΤ να έχει αποφασίσει να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος.
 

Μέτρα ρύθμισης του χρέους «χωρίς ΔΝΤ»

 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, που παρουσιάζει αναλυτικά τα σενάρια που κυκλοφορούν για τις «ελαφρύνσεις» στο χρέος, η απουσία του ΔΝΤ από το πρόγραμμα χαμηλώνει τον πήχη των μέτρων στα οποία προσβλέπει η ελληνική πλευρά.
 
Συγκεκριμένα, περιγράφεται πως παρά τη θέση του Ταμείου πως η Ελλάδα χρειάζεται επέκταση 15 ετών για τις ωριμάνσεις των δανείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), η Γερμανία προσανατολίζεται σε πάγωμα των ωριμάνσεων για μονοψήφιο αριθμό ετών, λίγο κάτω από τα δέκα.
 
Στο δημοσίευμα, αναφέρεται επίσης η υπόσχεση που φέρεται να έχει δοθεί στην Ελλάδα για τη μεταβίβαση ποσού από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ. Σημειώνεται πως η συζήτηση αφορά 4 δισ. ευρώ, την ώρα που η ΕΚΤ διακρατά 12,8 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους σε ομόλογα.
 
Επίσης, συζήτηση υπάρχει και για την εξαγορά των δανείων της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ, καθώς και άλλα ακριβά δάνεια της χώρας από την ΕΚΤ και άλλους οργανισμούς. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως τα 27,4 δισ. ευρώ του τρίτου μνημονίου που μένουν αδιάθετα, μπορούν να κατευθυνθούν για την εξαγορά των ακριβότερων εκ των δανείων του ΔΝΤ (10,4 δισ. ευρώ), της ΕΚΤ (12,8 δισ. ευρώ), και διμερών δανείων (52,9 δισ. ευρώ). Το σενάριο αυτό φέρεται να συναντά εμπόδια στη Γερμανία, καθώς η εξόφληση του ΔΝΤ μπορεί να σημάνει άμεση ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο κρίνεται απαραίτητη η συνέχιση της παρουσίας του Ταμείου στην Ελλάδα.
 
Στο δημοσίευμα περιλαμβάνεται και το σενάριο του «μαξιλαριού» ρευστότητας, που θέλει την τελική δόση του τρίτου μνημονίου ύψους 11-12 δισ. ευρώ να κατευθύνεται στο ήδη υπάρχον απόθεμα των 20 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις ομολόγων των προηγούμενων μηνών. Τα χρήματα αυτά, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα μπορούσαν να διατεθούν για την ικανοποίηση του χρέους έως το 2021.
 
Ακόμη, το δημοσίευμα περιγράφει έναν μηχανισμό με ρήτρα ανάπτυξης, σε μια προσπάθεια να συγκεραστούν οι δύο τάσεις μεταξύ των δανειστών, από τη μία για ικανοποίηση του χρέους ανάλογα με την ανάπτυξη, και από την άλλη για κυρώσεις στην Ελλάδα σε περίπτωση που δεν ικανοποιεί τους στόχους των συμφωνηθέντων για τη μεταμνημονιακή περίοδο. Επιπροσθέτως, το δημοσίευμα μεταφέρει πληροφορίες για συζητήσεις για την κατάργηση του ετήσιου επιτοκιακού πέναλτι για δάνεια 11,3 δισ. ευρώ, από την οποία υπολογίζεται πως θα εξοικονομηθούν περί τα 220 εκατ. ευρώ ετησίως.
 
Τέλος, όπως αναφέρεται, οι δανειστές φέρονται έτοιμοι να δηλώσουν δεσμευμένοι σε πρόσθετη «ελάφρυνση» μελλοντικά, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, με στόχο να ικανοποιήσουν τις αγορές, και το ΔΝΤ που θα προχωρήσει σε ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, είτε συμμετάσχει στο πρόγραμμα, είτε όχι.

Δανειστές are watching you

 
Δεδομένης της εποπτείας που προβλέπεται για την επόμενη της λήξης της δανειακής σύμβασης του τρίτου μνημονίου, και το αίτημα της χώρας για ρυθμίσεις του χρέους που την κάνουν αυστηρότερη, πληθαίνουν και τα σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο θα βρίσκεται η ελληνική οικονομία υπό τον έλεγχο των δανειστών από το προσεχές καλοκαίρι και έπειτα.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, ο μηχανισμός παρακολούθησης θα είναι διπλός, ενώ εάν το ΔΝΤ δηλώσει «παρών» θα γίνει τριπλός. Κατά τις συγκεκριμένες πληροφορίες, οι μηχανισμοί παρακολούθησης προβλέπουν το στενό μαρκάρισμα του ESM, ως μεγαλύτερου δανειστή της Ελλάδας, εποπτεία που αναμένεται να κρατήσει μακρά περίοδο, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τουλάχιστον για τέσσερα χρόνια με συχνές αξιολογήσεις, καθώς και του ΔΝΤ, με ορίζοντα την αποπληρωμή των δανείων του που εκκρεμούν.
 
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στην παραμονή ή μη του ΔΝΤ, με τα τρία σενάρια που περιγράφει να θέλουν από τη μία την «έκπληξη» με την παραμονή του και τη συμμετοχή με 1,6 δισ. ευρώ στο τρίτο μνημόνιο, και από την άλλη ενεργοποιώντας τη «μεταπρογραμματική» παρακολούθηση για όσο τα δάνειά του παραμένουν ανεξόφλητα. Το τρίτο σενάριο θέλει, όπως αναφέρει και το δημοσίευμα του Bloomberg, την άμεση εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ, με τη Ναυτεμπορική να δίνει λίγες πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο.