Σύμφωνα με το τουρκικό Anadolu, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε την Παρασκευή σε δημοσιογράφους πως «τελευταία, οι ένοχοι γκιουλενιστές θεωρούν την Ελλάδα ως ασφαλές καταφύγιο, κάτι που βλάπτει τις σχέσεις γειτονίας και τις φιλικές σχέσεις μας. Ελπίζω να εκδοθούν οι γκιουλενιστές από την Ελλάδα.
 
Για τον Γιλντιρίμ, η Ελλάδα «είναι γείτονας και μια φιλική χώρα στην Τουρκία. Πιστεύουμε ότι ο εχθρός μας πρέπει επίσης να θεωρείται εχθρός της Ελλάδας».
 
«Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να συμπεριφερθεί σύμφωνα με αυτό» πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ενώ τόνισε πως η Τουρκία «δεν θέλει τα μέλη των γκιουλενιστών να έχουν επίδραση στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας».
 

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα προστατεύει πραξικοπηματίες

Λίγες ώρες νωρίτερα, στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που κατηγορεί την Ελλάδα πως δεν σεβάστηκε το γεγονός πως ο εν λόγω άνδρας φέρεται να συμμετείχε στο αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού του 2016, καθώς και πως προστατεύει πραξικοπηματίες.
 
Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Παρασκευή ότι η πρόσφατη απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την απελευθέρωση ενός γκιουλενιστή τρομοκράτη αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα προστατεύει τους πραξικοπηματίες.
 
Η ανακοίνωση αναφέρει πως το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο στην Ελλάδα- διέταξε την απελευθέρωση του πρώην Τούρκου στρατιώτη Σουλεϊμάν Οζκαγιάντσι, ενώ σημειώνει πως «επιπλέον, οι ελληνικές αρχές δηλώνουν πως και οι υπόλοιποι πραξικοπηματίες θα απελευθερωθούν τις επόμενες ημέρες. Αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να εξηγηθεί ως μία απλή εφαρμογή αναφορικά με τη διάρκεια της κράτησης όπως ισχυρίζονται οι ελληνικές αρχές.
 
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκία υπογραμμίζει ότι ο Οζκαγιάντσι είχε συμμετάσχει στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016, τονίζοντας πως η απόφαση του δικαστηρίου έδειξε πως δεν ελήφθη υπόψη το γεγονός πως είχε να κάνει με έναν «προδότη».
 
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, η απόφαση «έδειξε για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που προστατεύει τους πραξικοπηματίες», ενώ καταλήγει πως «συνεχίζεται η αποφασιστικότητά μας αναφορικά με την έκδοση και την εκδίκαση των πραξικοπηματιών δραπετών στη χώρα μας».
 

Αντιδράσεις και στον Τύπο

 
Την ίδια ώρα, η απόφαση του ΣτΕ για τον Τούρκο στρατιωτικό προκάλεσε, εκτός από την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης, πλήθος αντιδράσεων και στον τουρκικό Τύπο, του οποίου η πλειοψηφία βρίσκεται υπό την στενή επηρροή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
Συγκεκριμένα, η Χουριέτ έγραψε για «σκανδαλώδη απόφαση των ελληνικών αρχών», ενώ η Χαμπερτούρκ γράφει για «απόφαση-ρεζίλι». Επίσης, η Μιλιέτ έκανε λόγο για «άλλη μια προκλητική κίνηση από την Ελλάδα».
 
Επίσης, η ιστοσελίδα Σον Ντακικά διάλεξε πιο επιθετικό τόνο, τονίζοντας πως «μην ξεχνάτε πως έχουμε και εμείς στα χέρια μας δύο Έλληνες»