Η πρόταση ήρθε από τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, καθώς τα ρήγματα που έχουν προκύψει τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις με το ΚΙΝΑΛ, με κύριο τη στάση στο Μακεδονικό ζήτημα, τον οδήγησαν στην παραδοχή πως ο αρχικός στόχος του Ποταμιού από τη συνεργασία του ακολουθήματος του ΠΑΣΟΚ, που ήθελε τη διεύρυνση των δυνάμεων στο κόμμα, δεν ευοδώθηκε. 
 
«Απέτυχε ο στόχος για διεύρυνση της κεντροαριστεράς» δήλωσε σύμφωνα με την ΕΡΤ ο Στ. Θεοδωράκης, ενώ επιτέθηκε στη Φ. Γεννηματά κάνοντας λόγο για «σημαία ενός παλιομοδίτικου κόμματος που υψώθηκε» στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ. 
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η πρόταση εγκρίθηκε με 97 υπέρ, 16 κατά και 5 λευκά επί των παρόντων μελών (συνολικά 118) της Μεγάλης Συνέλευσης των Αντιπροσώπων, η οποία αξίζει να σημειωθεί πως απαριθμεί 250 μέλη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρόταση του αρχηγού του Ποταμιού προβλέπει συνέδριο του Ποταμιού τον Οκτώβριο για την έγκριση πολιτικών θέσεων, την πολιτική συνεργασιών και εκλογή νέων ηγετικών οργάνων.
 
Κατά τις πληροφορίες που μεταδίδει η Εφημερίδα των Συντακτών, τα παρόντα μέλη εμφανίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στο πλευρό του Στ. Θεοδωράκη, ενώ υπήρξαν και εκείνοι που επέμειναν σε παραμονή στο ΚΙΝΑΛ.
 
Συγκεκριμένα, υπέρ της αποχώρησης του Ποταμιού πήρε θέση ο Γ. Μαυρωτάς, ενώ ο Γ. Αμυράς πήγε ένα βήμα παραπέρα, σημειώνοντας πως η θέση του Ποταμιού στις επόμενες ευρωεκλογές θα πρέπει να είναι με τους Φιλελεύθερους ή τον Μακρόν, και όχι με τους Σοσιαλιστές ή τους Δημοκράτες. Ακόμη, υπέρ της αποχώρησης εμφανίστηκε ο Σπ. Δανέλλης, όπως και ο Γρ. Ψαριανός και ο Σπ. Λυκούδης.
 
Στον αντίποδα, ο Π. Καρκατσούλης που έχει ήδη διαμηνύσει πως θα παραμείνει στο ΚΙΝΑΛ, ενώ στο πλευρό του εμφανίστηκε και ο Π. Βλάχος, της κίνησης «Μπροστά», που δήλωσε «Σας καλώ να μην τα παρατήσουμε. Να μην ενδώσουμε τόσο εύκολα σε ένα νέο ‘όχι', σε μια πορεία χωρίς στρατηγική, σε ένα άλμα στο κενό».