Στην πρωτόδικη απόφαση, ο πρωήν πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα είχε καταδικαστεί σε εννέα χρόνια και έξι μήνες φυλακή για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος, με τη νέα απόφαση η ποινή φτάνει τα 12 χρόνια. Είχε κατηγορηθεί ότι δέχτηκε μια πολυτελή μεζονέτα στο τουριστικό θέρετρο Γουαρουζά του Σάο Πάολο ως μίζα από την κατασκευαστική Odebrecht για να της εξασφαλίσει δημόσια συμβόλαια με την κρατική πετρελαϊκή Petrobras.
 
Οι δύο από τους τρεις δικαστές που εξέτασαν την έφεση του πρώην προέδρου της Βραζιλίας, του δημοφιλέστερου πολιτικού στη χώρα, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις εν όψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου, την απέρριψαν επικυρώνοντας την αρχική απόφαση του δικαστή Σέρτζιο Μόρο. Αναμένεται ακόμη η απόφαση του τρίτου δικαστή, ωστόσο ακόμη και αν κάνει δεκτή την έφεση, υπάρχει ήδη η πλειοψηφία των δύο δικαστών. Ωστόσο, αν ο δικαστής αποφανθεί υπέρ του πρώην προέδρου, τότε θα του δώσει «πάτημα» για να προχωρήσει σε νέα έφεση σε ανώτερο βαθμό, πράγμα που δικαιούται.
 
Όπως ανακοινώθηκε από το δικαστήριο, που δεν δέχθηκε κανένα από τα επιχειρήματα της υπεράσπισης, η ποινή δεν θα εκτελεστεί έως ότου ο Λούλα εξαντλήσει τα νομικά του όπλα. Η απόφαση του δικαστήριο μπορεί να γίνει η αιτία να απορριφθεί η υποψηφιότητα του Λούλα για τις προεδρικές εκλογές, ωστόσο την τελική απόφαση για τις υποψηφιότητες θα τη λάβει το Εκλογοδικείο.


Συγκεντρώσεις υπέρ του Λούλα

 
Οι αρχές έχουν αναπτύξει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο Πόρτο Αλέγκρε, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή του στρατού, για τον φόβο σοβαρών επεισοδίων μεταξύ των οπαδών του πρώην προέδρου και των αντιπάλων του, που έχουν ήδη προετοιμάσει επινίκιες γιορτές για την απόρριψη της έφεσης.
 
Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, ο πρώην πρόεδρος επισήμανε για μια ακόμη φορά ότι είναι «ήρεμος» πριν από την απόφαση του δικαστηρίου. «Το μοναδικό πράγμα για το οποίο είμαι βέβαιος, είναι ότι δεν θα σταματήσω ποτέ να μάχομαι, παρά μόνο όταν πεθάνω» δήλωσε, προτού συμμετάσχει σε μια διαδήλωση στο Σάο Πάολο μαζί με 10.000 υποστηρικτές του.
 
Εκδηλώσεις συμπαράστασης στον Λούλα ξεκίνησαν ήδη από τη Δευτέρα, με πορεία των Ακτημόνων Εργατών Γης και των Αστεγων Εργαζόμενων. Χιλιάδες άνθρωποι κατασκήνωσαν στο κέντρο της πόλης, εν αναμονή της δικαστικής απόφασης, ενώ είχε απαγορευθεί κάθε συγκέντρωση σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από το Δικαστικό Μέγαρο.