«Ορκίζομαι ότι θα είμαι πιστός στην αβασίλευτη Δημοκρατία, ότι θα σέβομαι τους νόμους της και το Σύνταγμα και ότι θα ασκώ τα καθήκοντά μου προς αποκλειστικό όφελος του ιταλικού έθνους», επανέλαβαν όλοι οι υπουργοί, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Οι γυναίκες, στην νέα αυτή κυβερνητική σύνθεση είναι πέντε. Εννέα υπουργοί επελέγησαν από τα Πέντε Αστέρια, επτά από την Λέγκα και τρεις είναι καθαρά τεχνοκράτες. Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο και ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι είναι -αντίστοιχα- υπουργοί Εργασίας και Ανάπτυξης, και Εσωτερικών, αλλά και αντιπρόεδροι της κυβέρνησης.

«Θα δουλέψουμε για να δημιουργήσουμε δουλειές»

Αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και νέος υπουργός Εργασίας και Ανάπτυξης, δήλωσε ότι «οι υπουργοί θα ξεκινήσουν να εργάζονται για να δημιουργήσουν εργασία».

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε απασχόληση για όποιον δεν έχει δουλειά, για να στηρίξουμε τους επιχειρηματίες και για όποιον θέλει να βγει στην σύνταξη», τόνισε ο Ντι Μάιο.

Παράλληλα, ο υπουργός αρμόδιος για την οικογένεια και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, Λορέντσο Φοντάνα, δήλωσε ότι «το θέμα δεν είναι η έξοδος από το Ευρώ, αλλά να μπορέσουν να τροποποιηθούν, κατά το δυνατό, οι συνθήκες, για να έρθουν πιο κοντά στα συμφέροντα των ιταλών». «Πιστεύω ότι υπάρχουν και άλλοι λαοί που έχουν αυτή την επιθυμία», πρόσθεσε ο Φοντάνα, ο οποίος είναι στέλεχος της Λέγκα.

Αντιμεταναστευτικό μήνυμα με το καλημέρα από Σαλβίνι

Ο Ματτέο Σαλβίνι, ο νέος υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκα, επανέλαβε ότι θα δουλέψει για να ενισχύσει την ασφάλεια των Ιταλών και ότι θα αρχίσει να εργάζεται ήδη από απόψε. Παράλληλα, φρόντισε να δείξει άμεσα τις διαθέσεις της νέας κυβέρνησης απέναντι στους μετανάστες, τονίζοντας νωρίτερα ότι θα ζητήσει περικοπή των πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει εγκριθεί για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών.

«Είναι ένα ποσό το οποίο μου φαίνεται υπερβολικό» σχολίασε ο Σαλβίνι, ενώ στη συνέχεια υποστήριξε πως «οι πόρτες της Ιταλίας θα είναι ανοικτές για τους καλούς ανθρώπους, αλλά θα δοθεί εισιτήριο χωρίς επιστροφή σε όσους έρχονται στην Ιταλία για να δημιουργήσουν προβλήματα και πιστεύουν ότι θα κάποιος θα τους συντηρήσει για όλη τους την ζωή». Τέλος, ο νέος πλέον υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας κατέληξε σχετικά με το μεταναστευτικό ότι «πρέπει να πάνε σπίτι τους, θα είναι μια από τις προτεραιότητές μας».  

Η σύνθεση της κυβέρνησης:

Πρωθυπουργός: Τζουζέπε Κόντε

Υπουργός προεδρίας της κυβέρνησης: Τζανκάρλο Τζορτζέτι

Υπουργός Εξωτερικών: Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι

Υπουργός Εσωτερικών: Ματέο Σαλβίνι (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης)

Υπουργός Δικαιοσύνης: Αλφόνσο Μποναφέντε

Υπουργός Άμυνας: Ελισαμπέτα Τρέντα

Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών: Τζοβάνι Τρία

Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Εργασίας: Λουίτζι Ντι Μάγιο (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης)

Υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο και την Άμεση Δημοκρατία: Ρικάρντο Φρακάρο

Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Πάολο Σαβόνα

Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης: Τζούλια Μποντζόρνο

Υπουργός Υγείας: Τζούλια Γκρίλο

Υπουργός Περιφερειών: Έρικα Στέφανι

Υπουργός αρμόδια για τη Νότια Ιταλία: Μπάρμπαρα Λέτσι

Υπουργός Περιβάλλοντος: Σέρτζο Κόστα

Υπουργός αρμόδιος για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και την Οικογένεια: Λορέντσο Φοντάνα

Υπουργός Γεωργίας: Τζαν Μάρκο Τσεντινάιο

Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών: Ντανίλο Τονινέλι

Υπουργός Παιδείας: Μάρκο Μπουσέτι

Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Αλμπέρτο Μπονισόλι.

Ποιος είναι ο Τζοβάνι Τρία, ο νέος ΥΠΟΙΚ

Είναι φιλοευρωπαϊστης, αλλά ισορροπημένος, μακριά από ιδέες όπως αυτή ενός μυστικού σχεδίου για να φυγει η Ιταλία από το ενιαίο νόμισμα. Αυτοί που τον ξέρουν καλά, έτσι περιγράφουν τον Τζοβάνι Τρία, γράφει η ιταλική εφημερίδα Μεσαντζέρο. 

Ο Τρία έχει υπάρξει καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου, πρωην προέδρος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Ιταλίας και αντιπρόσωπος στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Στο παρελθόν έχει επίσης συνεργαστεί ενεργά με τον Ρενάτο Μπρουνέτα, οικονομολόγο και στελεχος της Forza Italia. Ορισμένα πρόσφατα άρθρα του Τζοβάνι Τρία καθιστούν δυνατή τη διαμόρφωση αποψης για το πώς βλέπει τα τρέχοντα οικονομικά ζητήματα. Διακειται ευνοϊκα στη θεσπιση ενιαίου φορολογικου συστηματος αλλά και σε αυξήσεις του ΦΠΑ. Ο Τρία εχει πει ότι δεν επιθυμεί μια κοινωνία «στην οποία ένα μέρος του πληθυσμού παράγει και το άλλο καταναλώνει».

Ο καθηγητης Τρία εχει τονισει επίσης οτι η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έπρεπε τα τελευταία χρόνια, να επικρινει το ρόλο της Γερμανίας, η οποία, με το εμπορικό πλεόνασμα της (και ελλείψει της ευελιξίας των συναλλαγματικών ισοτιμιών) προκαλεί προβληματα στις άλλες χώρες-μέλη. Στα κειμενά του εχει αντιταχθεί στο γεγονός οτι το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν επιτρέπει έκτακτες νομισματικές πολιτικές όπως αυτές που μπορει να κάνει η αμερικανική Fed.

Ο Τζοβάνι Τρία εχει επίσης ταχθεί υπέρ μορφών νομισματοποίησης του δημόσιου χρέους, αν και η επιλογή αυτή επί του παρόντος απαγορεύεται από τις Ευρωπαϊκες Συνθήκες.