Η αυστριακή ακροδεξιά καλεί τον Ορμπάν σε κοινή πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο

Ο αντικαγκελάριος της ακροδεξιάς αυστριακής κυβέρνησης, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, πρότεινε στον ακροδεξιό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, την εγκαθίδρυση κοινής πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την Τετάρτη το Ευρωκοινοβούλιο θα ψηφίσει για το αν συντρέχει λόγος παρέμβασης της ΕΕ στην Ουγγαρία για την υπεράσπιση των αξιών της Ένωσης. Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ξεκαθάρισε ότι παρά τις καλές του σχέσεις με τον Ορμπάν θα καταδικάσει τις πρακτικές της ουγγρικής κυβέρνησης.
Alexandros Michailidis / SOOC
|

Ο Στράχε που ανήκει στην πολιτική ομάδα της άκρας δεξιάς, την «Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών», κάλεσε τον Ορμπάν που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να εγκαθιδρύσουν στο Ευρωκοινοβούλιο κοινή πολιτική ομάδα.
 
«Προσκαλώ με ικανοποίηση τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και το κόμμα του, το Φίντες, να εργαστούμε μαζί για το μέλλον σε μια κοινή πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόσκληση του Στράχε προς τον Όρμπαν.
 
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να αποφασίσουν την Τετάρτη για την έναρξη της προκαταρκτικής φάσης του άρθρου 7 για τον σεβασμό του κράτους του δικαίου σε βάρος της Ουγγαρίας, κίνηση που ενδέχεται να οδηγήσει στην αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Ουγγαρίας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euobserver, ο Σ. Κουρτς θα ταχθεί υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 7, παρά τις καλές σχέσεις που έχει με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας. «Δεν υπάρχουν συμβιβασμοί σχετικά με το Κράτος Δικαίου. Οι βασικές αξίες πρέπει να προστατεύονται και για αυτό θα ψηφίσουμε υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 7»
 
Η συζήτηση θα ξεκινήσει το απόγευμα της Τρίτης, με την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου να υπογραμμίζει πως υπάρχει σαφέστατος κίνδυνος παραβίασης των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης από την Ουγγαρία. Για την έγκριση της πρότασης απαιτείται πλειοψηφία 2/3 εκ των παρόντων ευρωβουλευτών. Στο Ευρωκοινοβούλιο υπάρχουν συνολικά 750 ευρωβουλευτές. Ο Ορμπάν αναμένεται να ισχυριστεί ότι το κόμμα του έχει αντιμετωπίσει εδώ και καιρό τα περισσότερα απ' όσα του προσάπτονται.
 
Ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας έχει εδώ και μήνες ξεκινήσει μια σειρά αντιμεταναστευτικών δράσεων. Υπέρμαχος του κλεισίματος των συνόρων των ευρωπαϊκών χωρών  για τους μετανάστες, ο Ορμπάν έχει χαρακτηρίσει «μετρημένες» τις μέρες της Κομισιόν εν όψει των ευρωπαϊκών εκλογών του 2019, ζητώντας μια νέα επιτροπή, που να μην «τιμωρεί τις χώρες που προστατεύουν τα σύνορά τους από τους μετανάστες».

Τον Ιούνιο η κυβέρνηση του ακροδεξιού Ορμπάν πέρασε νόμο που ποινικοποιεί τους πολίτες και τις ΜΚΟ που προσφέρουν άσυλο σε μετανάστες, οι οποίοι δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα για να εισέλθουν στη χώρα. Ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει την άσκηση ποινικών διώξεων σε πολίτες και μη κυβερνητικές οργανώσεις που παρέχουν βοήθεια σε  μετανάστες που δεν έχουν στην κατοχή τους τα απαραίτητα έγγραφα που θα τους έκαναν δεκτούς από την ουγγρική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ποινή φυλάκισης ενός έτους για όσους βοηθήσουν μετανάστες να εισέλθουν στην Ουγγαρία.

Τον Ιούλιο ο Ορμπάν μηχανεύτηκε νέο αντιμεταναστευτικό αφήγημα, υποστηρίζοντας πως η «χριστιανική δημοκρατία», την οποία αντιπροσωπεύει ο ίδιος, τάσσεται υπέρ της αντιμεταναστευτικής πολιτικής που αγνίζεται  για την «χριστιανική οικογένεια» και είναι σε θέση να τελειώσει την πολυπολιτισμικότητα. Είχε χαρακτηρίσει «σύμβολο αποτυχίας» την ΕΕ.

Η ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, Λιντία Γκαλ, έχει καταγγείλει ότι από τις αρχές Αυγούστου η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας καταφεύγει σε απάνθρωπες τακτικές, αρνούμενη να προσφέρει φαγητό σε ανθρώπους των οποίων το αίτημα για άσυλο έχει απορριφθεί, προσπαθώντας να τους κάνει να εγκαταλείψουν τις σκέψεις για άσκηση έφεσης.

Το Παρατηρητήριο τόνισε πως οι ουγγρικές Αρχές έχουν δεσμευτική υποχρέωση από πολλές συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και απαξιωτική μεταχείριση όσων βρίσκονται υπό κράτηση και, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπεται «η υποχρέωσή τους να τους παρέχουν τροφή, νερό, συνθήκες υγιεινής και ιατρική φροντίδα».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις