Όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Πορτογαλία, των οποίων οι αιτήσεις για άδεια διαμονής εκκρεμούν, θα αντιμετωπίζονται ως μόνιμοι κάτοικοι από τη Δευτέρα και μέχρι τουλάχιστον την 1η Ιουλίου, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές στην Πορτογαλία ώστε να διασφαλισθεί πως θα έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες στη διάρκεια της επιδημίας του κορονοϊού.

Οι αιτούμενοι, περιλαμβανομένων αυτών που ζητούν άσυλο, χρειάζεται μόνο να έχουν στοιχεία ότι υπάρχει αίτημα σε εξέλιξη για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας, σε επιδόματα πρόνοιας, τραπεζικούς λογαριασμούς και σε συμβόλαια εργασίας και μίσθωσης.

Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων, Κλάουντια Βελόσο, «οι άνθρωποι δεν μπορεί να στερούνται του βασικού δικαιώματος στην υγεία και την πρόνοια μόνο και μόνο επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου του αιτήματος ασύλου. Σε αυτές τις ιδιαίτερες καταστάσεις, τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών θα προστατευθούν».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων της Πορτογαλίας, πρόκειται για μέτρο στο πλαίσιο της προσπάθειας πρόληψης μετάδοσης του κορονοϊού, ενώ προβλέπει τον περιορισμό των επαφών μεταξύ των αιτούντων άσυλο με τους άνδρες της συνοριοφυλακής.

Στην Πορτογαλία έχουν καταγραφεί 5.170 κρούσματα Covid-19 και 100 θάνατοι.