Σήμερα, τα περισσότερα επιχειρήματα για τον καπιταλισμό κυριαρχούνται από την ιδεολογία της ελεύθερης αγοράς και αθεμελίωτα συμπεράσματα που εμφανίζονται ως «δεδομένα». Με τη βοήθεια του  Τζωρτζ Μπους, του  Στάλιν και ενός  Ινδού οδηγού λεωφορείου του Ραμ, ο Χα-Τζουν Τσανγκ αφηγείται την ιστορία του καπιταλισμού και μαθαίνει στο κοινό τα κύρια οικονομικά θέματα του σήμερα, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής κρίσης. 

Μας λένε ότι ο καπιταλισμός της ελεύθερης αγοράς μπορεί να έχει τα ελαττώματά του, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει άλλη βιώσιμη εναλλακτική λύση που να προσφέρει ευημερία σε όλους. Οι δυτικές χώρες λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και είναι οικονομικά πιο δραστήριες σε σύγκριση με τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η τεχνολογική ανάπτυξη αποτελεί το μέλλον όλων μας. Σωστό; «Λάθος!», απαντάει ο Χα-Τζουν Τσανγκ. 

 
Ορισμένες από τις ιδέες που αναπτύσσονται στο βιβλίο και που θα σχολιάσει στη διάλεξή του ο συγγραφέας είναι ότι: 
 
– Δεν υφίσταται ελεύθερη αγορά. 
– Η παγκοσμιοποίηση δεν κάνει τον κόσμο πλουσιότερο.
– Δεν ζούμε σε έναν ψηφιακό κόσμο – το πλυντήριο άλλαξε τη ζωή μας σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι το διαδίκτυο.
– Οι φτωχές χώρες είναι πιο καινοτόμες από τις πλούσιες.
– Τα υψηλόμισθα στελέχη δεν παράγουν καλύτερα αποτελέσματα.

Η αρνητική κριτική του Τσανγκ εστιάζει στον καπιταλισμό της ελεύθερης αγοράς όχι όμως και σε κάθε είδους καπιταλισμό. «Παρά τα προβλήματα και τους περιορισμούς του, πιστεύω ότι ο καπιταλισμός παραμένει το καλύτερο οικονομικό σύστημα», αναφέρει. Αν μη τι άλλο, αναμένεται να είναι μια ενδιαφέρουσα ομιλία.   
—————————–
info: Τρίτη 11 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ., είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας  (η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30 μ.μ.).  Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά. Το βιβλίο του Τσανγκ,  «23 αλήθειες που δεν μας λένε για τον καπιταλισμό», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.