Η Σοφία Μπεκατώρου προχώρησε πριν λίγες ημέρες σε μια συγκλονιστική μαρτυρία για την σεξουαλική κακοποίηση που δέχθηκε από παράγοντα της Ομοσπονδίας της. Η χρυσή Ολυμπιονίκης μίλησε για όσα έζησε όταν ήταν 21 ετών κατά τη διάρκεια Διαδικτυακής Ημερίδας, με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι» με θέμα την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών στον αθλητισμό.

Όπως ήταν επόμενο η μαρτυρία της συγκλόνισε πλήθος κόσμου, ενώ πολλές και πολλοί ήταν αυτοί που δεν έπεσαν από τα σύννεφα. Πολλές ήταν οι γυναίκες στα κοινωνικά δίκτυα που υιοθέτησαν όσα είπε στη μαρτυρία της η ολυμπιονίκης και είπαν ότι δεν είναι μόνη της σε αυτό, αλλά είναι πολλές. Παρόλα αυτά οι αντιδράσεις δεν ήταν μόνο αυτές. Όπως είθισται όταν ένα θύμα μιλά για την κακοποίηση που έχει βιώσει, αρκετοί είναι αυτοί που παίρνουν αυτόκλητα τη θέση του δικαστή ρωτώντας γιατί μίλησε τώρα, μήπως έφταιγε, μήπως προκάλεσε και άλλα αντίστοιχα ερωτήματα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, Αντώνης Δημητρακόπουλος, μετά την καταγγελία της Σ. Μπεκατώρου μίλησε στο newsit.gr. Ο ίδιος βρίσκεται επί δυόμιση δεκαετίες σε αυτή τη θέση, οπότε ήταν και αυτός που ηγούνταν της ομοσπονδίας όταν η Σ. Μπεκατώρου υπέστη όσα διηγήθηκε.

Στις απαντήσεις που δίνει ως προς την καταγγελία συμπυκνώνεται λίγο πολύ και μια άλλη απάντηση. Γιατί η Σοφία Μπεκατώρου δεν μπόρεσε να μιλήσει νωρίτερα. Αντιμετωπίζοντας επανειλλημένως όσα είπε η Ολυμπιονίκης ως καταγγελία και αμφιβητώντας τουλάχιστον δύο φορές το θύμα, καταλήγει να λέει ότι «αν τον καταγγείλεις αμέσως προστατεύεις και όλο το χώρο. Αν το καταγγείλεις εν τη γενέσει του, δεν νομίζω ότι είναι τεράστιο πρόβλημα».

«Άκουσα το γεγονός όταν το είπε για πρώτη φορά η κ. Μπεκατώρου, πριν από ενάμιση μήνα. Έπεσα κι εγώ από τα σύννεφα. Πρόκειται για γεγονός που συνέβη πριν από 24 χρόνια. Εγώ ήμουν πρόεδρος τότε. Αν δεν καταγγελθεί όμως κάτι, αν δεν τον ήξερε κάποιος, τι μπορούμε να πούμε για αυτό; Δεν ξέρουμε κατ αρχάς αν συνέβη, αν θέλουμε να είμαστε τελείως αντικειμενικοί» λέει χαρακτηριστικά.

Λίγο παρακάτω στην απάντηση του λέει για «ιδιωτικές σχέσεις», ενώ αποποιείται ευθυνών λέγοντας ότι δε θα μπορούσε να το ξέρει αν δεν το κατήγγειλε η ίδια τότε. «Αυτές είναι πολύ ιδιωτικές σχέσεις, αν δεν τις δημοσιοποιήσει κάποιος δεν μπορείς να τις ξέρεις. Επιμένω, αν μετά από 24 χρόνια δεν έχεις καταγγείλει το συμβάν είναι δυνατόν να το ξέρει κάποιος; Δεν ήμουν σε όλες τις αποστολές, ήμουν σε πολύ λίγες αποστολές στο εξωτερικό και με τη Σοφία ειδικά σε ελάχιστες. Η Σοφία μπορεί να έκανε δηλαδή 30-40 αποστολές το χρόνο , εγώ ζήτημα να ήμουν σε 2-3»

«Αν δεν το πει η ίδια επώνυμα στην ομοσπονδία, τί να αρχίσω να κάνω; Εικασίες; Μας ενδιαφέρει βέβαια το συμβάν αλλά, ας μας κάνει επώνυμα μια καταγγελία η κα Μπεκατώρου να μας πει για ποιον μιλάει. Δεν είναι όμως λίγο αργά τώρα που το καταγγέλλει η ίδια μετά από 24 χρόνια; Αν το έκανε αμέσως θα κάναμε και τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε. Αν τον καταγγείλεις αμέσως προστατεύεις και όλο το χώρο. Αν το καταγγείλεις εν τη γενέσει του, δεν νομίζω ότι είναι τεράστιο πρόβλημα. Εγώ θα θεωρήσω δεδομένη την καταγγελία, αν έρθει η Σοφία και μου πει, έστω εμπιστευτικά, έγινε αυτό και αυτό» καταλήγει.

«Δεν σταμάτησε ό,τι κι αν του έλεγα»: Μαρτυρία της χρυσής ολυμπιονίκη Σ.Μπεκατώρου, για τη σεξουαλική της κακοποίηση