«Η κυβέρνηση πρέπει να παράσχει δημοσιονομική αξιοπιστία, άρα θα συνεχίσουμε να είμαστε σκληροί με το έλλειμμα, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές σε ό,τι αφορά την επίτευξη πλεονάσματος έως τα τέλη αυτής της δεκαετίας», δήλωσε ο Όσμπορν, κατά τη διάρκεια σημερινής του ομιλίας, εκτιμώντας πως η απόφαση των Βρετανών για έξοδο της χώρας τους από τους 28, δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο.

Τις θέσεις Όσμπορν όμως δείχνει να συμμερίζεται και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, ο οποίος χαρακτήρισε το Brexit ως πλήγμα που θα προκαλέσει «βύθιση» στην οικονομία η οποία μάλιστα θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον μακράς αστάθειας.

Ωστόσο, πολλοί είναι οι οικονομολόγοι που ισχυρίζονται πως ούτως ή άλλως ο Όσμπορν ήταν ανεπαρκής ως Υπ.Οικ. για να φέρει εις πέρας έναν τέτοιο στόχο, να καταφέρει δηλαδή να κάνει τη βρετανική οικονομία πλεονασματική στην είσοδο της επόμενης δεκαετίας.

Ο ίδιος, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2010, κληρονόμησε ένα έλλειμμα άνω του 10% του ΑΕΠ. Χάρη στην επιβολή μίας σειράς μέτρων, σήμερα έχει περιοριστεί γύρω στο 4%.