Μόνον …τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η πολιτική ρητορική σύνδεσης των αιματηρών επιθέσεων στο Παρίσι με την προσφυγική κρίση παραμένει στον αφρό της επικαιρότητας. Πέραν από την εμφανή αναπαραγωγή της σε Μέσα Ενημέρωσης εντός και εκτός Ελλάδας, “πατάει” σε συγκεκριμένες πολιτικές αντιλήψεις που έχουν εκφραστεί και στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Παρά το γεγονός ότι αμφισβητείται έντονότατα το άν ήταν πραγματικό ή πλαστό το περίφημο διαβατηριο με το οποίο πιθανολογείται όιτ πέρασε από την Λέρο στις 3 Οκτωβρίου, το θέμα παραμένει “ψηλά” στην ειδησογραφία συγκεκριμένων ΜΜΕ. Μάλιστα με τρόπο τέτοιο ώστε να υπάρχει ευθεία σύνδεση της εισόδου προσφύγων στο ελληνικό έδαφος με τις επιθέσεις του ISIS. Επισημαίνουμε ότι το Channel 4, το CBS και άλλα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούνται αμερικανούς αξιωματούχους και άλλες πηγές που κάνουν λόγο για πλαστότητα του διαβατηρίου και μή αντιστοίχηση του με ταξιδιωτικό έγγραφο που έχει εκδοθεί από τις Συριακές αρχές.

Ομως ασχέτα με την υπόθεση του διαβατηρίου είναι σαφέστατη η προσπάθεια κύκλων εντός αλλά και εκτός Ελλάδας να συνδέσουν με τις τελευταίες εξελίξεις την προσφυγική κρίση. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις που έκανε επ αυτού ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σημειώνοντας ότι”το χτύπημα αυτό δεν πρέπει να αποδοθεί στους πρόσφυγες. Οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι γεννημένοι και μεγαλωμένοι σε δυτικές χώρες” προσθέτοντας πως “είναι εξίσου παράνομο με βάση το νόμο το να κάνεις πλημμελή έλεγχο στα σύνορα και το να παραβιάζεις τα δικαιώματα του πρόσφυγα. Σε νομικό πλαίσιο η παραβίαση του ενός νόμου δεν γίνεται παραβιάζοντας τον άλλο”. Παρόλα αυτά η δέσμευση του υπουργού ότι η κυβέρνηση έκανε και θα συνεχίσει να κάνει όσα προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο θέμα των προσύγων, δημιουργεί σαφώς ανησυχία αφού είναι φανερή η προδιάθεση για σκλήρυνσης των μέτρων εναντίον των προσφύγων. 
 
Εξίσου σημαντικό είναι ότι αυτές οι λογικές από ότι φαίνεται έχουν μεγάλο και σημαντικό έρεισμα και σε εγχώριες πολιτικές δυνάμεις. Ειναι χαρακτηριστικό ότι μήνες πρίν, έχει αναπτυχθεί η σχετική λογική της σύνδεσης προσφύγων με την τρομοκρατία από τις λεγόμενα “φιλοευρωπαϊκά” κόμματα:

Συγκεκριμένα: 
 
  • Στις 16 Απριλιου του 2015 μιλώντας σε συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε τα εξής: «Όσον αφορά τώρα το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, δεν θα πω πολλά πράγματα. Θα πω μόνο ένα πράγμα. Ναι, το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και έχετε δίκιο να το λέτε. Με τι αξιοπιστία θα πάει αυτή η Κυβέρνηση να διαπραγματευθεί αλλαγή της Συνθήκης του Δουβλίνο ΙΙ, όταν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει πει ότι θα ανοίξει τα σύνορα και θα στείλει τζιχαντιστές στο Βερολίνο; Ενισχύεται έτσι η διαπραγματευτική θέση της χώρας; Θα πετύχουμε μία πραγματική συμμαχία του Νότου για να αντιμετωπίσουμε μεγάλες προσφυγικές ροές; Πραγματικά αναρωτιέμαι εάν με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετείτε, κύριοι της Κυβέρνησης, τα εθνικά συμφέροντα».
  • Στην ίδια ακριβώς λογική  και την ίδια ακριβώς ημέρα, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπερθεμάτισε: «Είχαμε δημόσιες διαφωνίες Υπουργών γύρω από τα θέματα με αφορμή την Αμυγδαλέζα –δεν το ξεχνάμε- και λάθος μήνυμα προς τους διακινητές πως η Ελλάδα είναι βολική χώρα, γιατί θα στείλει ολοσούμπιτους τους πρόσφυγες, τους άτυπους μετανάστες με προσωρινά χαρτιά στην Ευρώπη και μαζί και τους τζιχαντιστές». Πρόσθεσε μάλιστα πώς «δεν αξιοποιούμε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τον αρμόδιο επίτροπο για τη μετανάστευση. Και δεν τον απέκτησε τυχαία. Κάποιο πολιτικό σχέδιο εφαρμόστηκε για να πάρει ο κ. Αβραμόπουλος αυτό το κρίσιμο και ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο. Και βέβαια θέτουμε σε κίνδυνο το κύρος του ελληνικού διαβατηρίου, των ελληνικών εγγράφων». 
  • Από την σχετική φιλολογία δεν έλειψε και το Ποτάμι. Είναι χαρακτηριστικά όσα δήλωσε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Χάρης Θεοχάρης στις 27 Απριλίου του 2015 στην ολομέλεια της Βουλής: «Πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Χρειάζεται η χώρα μας να έχει τέτοιου είδους πολιτική; Βεβαίως, χρειάζεται. Αντί γι’ αυτό όμως έχουμε ένα σεληνιακό τοπίο. Ένας κρατήρας είναι ο Ξηρός, σκάει ο Ξηρός από εκεί, σπάνε οι γέφυρες συνεννόησης. Άλλος κρατήρας είναι οι εξαγωγές τζιχαντιστών. Αποφασίζουμε δηλαδή ότι με αυτόν τον τρόπο θα εκβιάσουμε τους εταίρους μας, με το να εξάγουμε τζιχαντιστές. Φρούτα και λογισμικό πρέπει να εξάγουμε. Να κρατήσουμε τα μυαλά μας εδώ και να εξάγουμε αγροτικά προϊόντα. Όχι τζιχαντιστές».
  • Κερασάκι στην τούρτα και ο ίδιος ο τότε αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολιτη Γιάννης Πανούσης. Όπως επισήμανε τοποθετούμενος στην Βουλή στις 2 Ιουλίου 2015: «Αυτήν τη στιγμή στα παράλια της Τουρκίας, όπως ξέρετε, είναι δυόμισι  εκατομμύρια Σύριοι που θέλουν να μπουν και να πάνε στην Ευρώπη. Ελπίζω, όχι μέσω Ελλάδας. Έχουμε συνοριακούς φύλακες και με τη FRONTEX και το Λιμενικό. Δεν είναι ότι είναι τα πάντα ξέφραγα. Όμως, ξέρετε πώς είναι τα νησιά μας. Τους αφήνουν στο Αγαθονήσι, ανάβουν και μια φωτιά για να τους βρούμε, η φωτιά κάνει και μια πυρκαγιά. Ξέρετε λίγο έως πολύ πώς λειτουργεί το σύστημα.  Είναι άλυτο το πρόβλημα, κατά τη γνώμη μου. Και είναι πρόβλημα του ΟΗΕ από ένα σημείο και μετά, δεν είναι καν της Ευρώπης. Εδώ έχουμε μία ανθρωπιστική κρίση, η οποία μπαίνει από παντού, αλλοιώνει κοινωνικές συνοχές και δημιουργεί προβλήματα εθνικής ασφάλειας. Αν και οι πιο πολλοί που είναι τζιχαντιστές, έρχονται ως ευρωπαίοι πολίτες, δεν έχουν ανάγκη να έρθουν από εκεί. Αλλά και εκεί μέσα μπορείς να βρεις από δουλέμπορους μέχρι οτιδήποτε άλλο».

Φυσικά οι εκπρόσωποι της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμίου, πέρα από την γενικόλογη θέση υπέρ της άσκησης “υπεύθυνης” και “σοβαρής” μεταναστευτικής πολιτικής ή τα ευχολόγια περί μεταφοράς των διαδικασιών ταυτοποίησης στην Τουρκία δεν δίνουν συγκεκριμένες απαντήσεις στο τι πρέπει να γίνει για το θέμα των προσφύγων. Οπότε αυτόματα αυτός ο προβληματισμός συμβάλλει στην υιοθέτηση μέτρων στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της καταστολής, του κλεισίματος των συνόρων ή των στρατοπέδων συγκέντρωσης. 'Οτι δηλαδή έχει ήδη ξεκινήσει να σχεδιάζεται…