Της Σοφίας Μανδηλαρά*

Το Φεβρουάριο του 2014, λίγες ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας για το σφράγισμα του Δημοτικού Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης απηύθυνε έκκληση προς τους δημότες της Αθήνας μέσω τουίτερ να φιλοξενήσουν περισσότερους αδέσποτους σκύλους. Οι φιλόζωοι βέβαια γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ φιλοξενίας, δηλαδή μιας προσωρινής κατάστασης και της υιοθεσίας- κατοχής. Ταυτοχρόνως, διαβεβαίωσε ότι «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να λειτουργήσει το καταφύγιο όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά γίνεται».
 
Το Δημοτικό Καταφύγιο είναι δωρεά της κ. Helen Wynne και περιήλθε στο Δήμο Αθηναίων το Δεκέμβριο του 2012. Για περίπου έξι μήνες, έως και τις 13.06.2013 όταν ο Δήμος της Αθήνας υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν. Σ. Επ.) Εκάτη, στην οποία το ανέθεσε για 18 μήνες αντί 120.000 ευρώ, η λειτουργία του στηρίχθηκε εξ ολοκλήρου σε εθελοντές με προσωπικό κόστος και εργασία. Αλλά και όταν επιτέλους, η Εκάτη κλήθηκε να αναλάβει τα καθήκοντα της, εμφανίστηκε με επιπλέον καθυστέρηση τριών μηνών. Το αρχικά έμπειρο προσωπικό που είχε προσληφθεί αναγκάστηκε να παραιτηθεί γιατί έμενε απλήρωτο και αντικαταστάθηκε από ανειδίκευτο και ελάχιστο, συγκριτικά με τον αριθμό των ζώων, που στο μεταξύ είχε εκτιναχθεί.
 
Στις 16 Σεπτεμβρίου του 2013 και ενώ υποτίθεται ότι μέσα στις υποχρεώσεις της Εκάτης περιλαμβανόταν η βραδινή βάρδια βραδινού φύλακα, 5 ζώα αλληλοσπαράχθηκαν. Δεν ήταν όμως αυτό το μόνο πρόβλημα: το μικρόβιο της σαλμονέλας εντοπίστηκε στο νερό γιατί δεν καθαριζόταν η αποχέτευση, δύο σκύλες γέννησαν εντός του καταφυγίου ελλείψει κτηνιάτρου και στειρώσεων, η μία πέθανε από αμέλεια, σκυλιά εμφάνισαν δερματικά και άλλα προβλήματα υγείας. Ακολούθησε αιφνιδιαστικός έλεγχος από την Περιφέρεια Αττικής στις 16 Οκτωβρίου 2013, του οποίου το αποτέλεσμα ήταν σύσταση για άμεσο σφράγισμα του καταφυγίου.
 
Η απάντηση του κ. Αντωνόπουλου, που είναι ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος του κ. Καμίνη προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξη του στο ηλεκτρονικό περιοδικό VICE, ήταν ότι «άλλοι δήμοι δεν έχουν χρήματα να αλλάξουν ούτε μια λάμπα» και κατηγόρησε την δωρήτρια ότι «ούτε τα κλειδιά δεν μας έδινε για το χώρο που θέλαμε να φτιάξουμε το ιατρείο». Ωστόσο, είναι σαφές ότι πρόκειται για δικαιολογίες και όχι λύσεις. Επιπλέον, όντας ο ίδιος κτηνίατρος και ιδιοκτήτης κτηνιατρικής κλινικής που εφημερεύει όλο το εικοσιτετράωρο, ο κ. Αντωνόπουλος γνωρίζει εξαιρετικά καλά ότι ένα καταφύγιο για το οποίο ο Δήμος δεν επέδειξε καμία πρόνοια για 6 μήνες και άφησε ανενόχλητη την Εκάτη για τουλάχιστον άλλους 3, δεν λειτουργεί με αυτόματο πιλότο, ούτε τα ζώα μπορούν να επιβιώσουν αφύλακτα και σε αυτές τις εγκληματικές συνθήκες. Πράγματι το καταφύγιο, έκτασης 5 στρεμμάτων και με εξαιρετικές υποδομές, είχε κάποιες εκκρεμότητες, τις οποίες ωστόσο ο Δήμος γνώριζε πολύ πριν αποδεχτεί τη δωρεά με τη δέουσα δημοσιότητα, και σε κάθε περίπτωση λειτουργούσε απολύτως νόμιμα από το 1998 με άδεια από το Δήμο Μεγάρων και από την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας.
 
Και ενώ υποτίθεται ότι το οικονομικό νοικοκύρεμα είναι το δυνατό σημείο της δημαρχίας Καμίνη, προμελέτη που εκπονήθηκε από την Διεύθυνση Κτηνιατρικών Έργων του Δήμου Αθηναίων προβλέπει για την ίδρυση και λειτουργία Κτηνιατρικής Κλινικής και Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων το ποσό των 370.000 ευρώ (+ΦΠΑ). Τα έργα αυτά θα μπορούσαν να υλοποιηθούν μόνο εν μέρει ή σταδιακά, με κριτήριο την ευζωία ζώων και σίγουρα με αρκετά χαμηλότερο κόστος. Για παράδειγμα, η δωρήτρια πρότεινε αντί του βιολογικού καθαρισμού που θα κοστίσει 30.000 ευρώ, μία εξίσου αποτελεσματική αλλά απλούστερη λύση για την αποχέτευση, αξίας 800 ευρώ ενώ Ιατρείο Ζώων μπορεί να διαμορφωθεί εντός του Καταφυγίου.
 
Σε συνεδρίαση που έγινε στις 15 Φεβρουαρίου 2014 για τα ζητήματα που έχουν προκύψει, ο κ. Καμίνης αποχώρησε, χωρίς καν να ακούσει τη δευτερολογία της δωρήτριας ή τις τοποθετήσεις φιλόζωων και κτηνιάτρων. Να σημειωθεί ότι εξαιτίας των απαράδεκτων καθυστερήσεων εκ μέρους του Δήμου, το Καταφύγιο αδέσποτων ζώων της πρωτεύουσας λειτουργεί αυτή τη στιγμή χωρίς άδεια, γιατί φυσιολογικά ανακλήθηκε η άδεια της κ. Wynne και ο Δήμος δεν φρόντισε από τον Δεκέμβριο του 2012 να λύσει τα όποια θέματα για να εκδοθεί εγκαίρως νέα.
 
Παρόλο που η περιφέρεια Αττικής έκανε προεκλογικό δώρο στον κ. Καμίνη μόλις τον Φεβρουάριο μια παράταση, ώστε να προλάβει να συμμαζέψει την κατάσταση, η δωρήτρια στο πλευρό της οποίας στέκεται και η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία έχει κινηθεί ήδη δικαστικά για την ανάκληση της δωρεάς.
 
Η Ανοιχτή Πόλη εξ αρχής και με συνέπεια έχει αναδείξει όλα τα θέματα που αφορούν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και έχει συγκεκριμένες, επεξεργασμένες προτάσεις με διάθεση συνεργασίας με την κ. Wynne και την φιλοζωική κοινότητα.  Όχι μόνο για το επείγον ζήτημα του Καταφυγίου αλλά και για όλα τα σπουδαία θέματα που αφορούν την ευζωία των αδέσποτων για την αρμονική συμβίωση μας στην πόλη. Ο στόχος είναι διπλός, ο Δήμος να αναλάβει τις ευθύνες του, όπως είναι υποχρεωμένος από το νόμο, αλλά και να καλλιεργήσει φιλοζωική παιδεία στους πολίτες με εργαλεία που ήδη διαθέτει και χωρίς κόστος. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα, ο Δήμος αντί να προβάλει διαφημιστικά spot για το μελλοντικό του έργο στις τηλεοράσεις των Κ.Ε.Π. μπορεί να προβάλει το έργο του δικτύου των εθελοντών που ασχολούνται προφανώς όχι μόνο με την φιλοζωία αλλά με την αλληλεγγύη και την προσφορά.
 
Τα αδέσποτα ζώα έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά και οικονομικές- τουριστικές προεκτάσεις. Συχνά γίνονται η εικόνα μας που ταξιδεύει στο εξωτερικό. Είναι θέμα ουσίας πώς μια πολιτεία συμπεριφέρεται στους πλέον εκτεθειμένους, είναι θέμα πολιτισμού και αρχών.
 
*Η Σοφία Μανδηλαρά έχει σπουδάσει διεθνείς σχέσεις, πολιτικές επιστήμες και διεθνές, οικονομικό, τραπεζικό & χρηματοοικονομικό δίκαιο. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ιαπωνικά και εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Είναι εθελόντρια και μέλος φιλοζωικού Σωματείου και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την Ανοιχτή Πόλη και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Η ιστοσελίδα της: www.mandilara.gr