Όταν τα ιδιωτικά ΜΜΕ σου κόβουν τον αέρα

Καταγγελία της δημοσιογράφου Φρακγίσκας Μεγαλούδη για επιλεκτική προβολή του ρεπορτάζ της και κόψιμο των δηλώσεων της στο ΒΗΜΑ FM
|

Το κλείσιμο της ΕΡΤ κατέδειξε την ανάγκη που υπάρχει στον ελληνικό χώρο των media για δημόσια ανεξάρτητη ενημέρωση. Κατέδειξε την ανάγκη να υπάρχει βήμα εκτός των ιδιωτικών καναλιών, τα οποία ακολουθούν συγκεκριμένη πολιτική και συχνά κομματική γραμμή και στα οποία συχνά οι αντίθετες φωνές δεν έχουν πρόσβαση.

Τον Ιανουάριο του 2013 δημοσίευσα στη Huffington Post μια έρευνα για το πρόβλημα των ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας με τίτλο Rising death in the streets of Athens: The human toll of the Greek tragedy. Το ρεπορτάζ βασίστηκε σε μαρτυρίες ανθρώπων που παίρνουν ναρκωτιικά, σε επιστημονικές έρευνες και φυσικά σε συνεντευξεις των αρμοδίων φορέων. Καταγράψαμε την εγκατάλειψη στο κέντρο της Αθήνας, την κυβερνητική αδιαφορία, την έλλειψη πρόληψης και φυσικά την αστυνομική ασυδοσία, όπως μας την διηγήθηκαν οι ίδιοι χρήστες/θύματα.
Απο τότε που δημοσιέυτηκε η έρευνα, επανειλήμμένα με έχουν καλέσει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό να μιλήσω για το θέμα αυτό. Είναι προσκλήσεις που αποδέχομαι σχεδόν πάντα διότι θέλω να υψώσω την φωνή μου ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές που εξαθλιώνουν τους συνανθρώπους μας, που πετάνε στα σκουπίδια τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και που ως μόνη απάντση στη μάστιγα των ναρκωτικών και του Aids έχουν την καταστολή και την αστυνόμευση.

Και ενώ στο εξωτερικό οι ερευνές μου χαίρουν αποδοχής και βρίσκω πάντοτε πρόσφορο βήμα, στην Ελλάδα σπάνια θα ακουστούν όσα έχω να πω. Συχνά δεν θα ακουστούν καθολου. Αποδέχτηκα πριν λίγες ημέρες την πρόσκληση που μου έκανε το Βημα FM να μιλήσω για την έρευνα σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας. Μίλησα με την ρεπορτερ της εκπομπής Magazino τηλεφωνικά για ένα 20λεπτο, όπου απάντησα στις ερωτήσεις της και εξέθεσα τις απόψεις μου για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο σοβαρό αυτό θέμα. Να σημειωθεί ότι οι απόψεις μου δεν είανι διαφορετικές απο εκείνες που διεθνείς εκθέσεις έχουν ήδη καταγράψει και εκπρόσωποι φορέων κατά των ναρκωτικών έχουν ήδη εκφράσει. Και ενώ με διαβεβαίωσαν ότι η συνενετυξη και οι δηλώσεις για το θέμα θα παρουσιάζονταν στην εκπομπή της Δευτέρας 24/6, αυτό δεν έγινε ποτέ. Δεν αναφέρθηκε ούτε η έρευνα, ούτε η συνεντευξη, ούτε τα όσα είχα να καταγγείλω. Προφανώς όταν το ιδιωτικό κανάλι συνειδητοποίησε ότι ασκώ κριτικη στην κυβερνητική πολιτική, θεώρησε σκόπιμο να μην μεταδώσει καθόλου το θέμα. Η επίσημη αιτιολόγηση του σταθμού ήταν οι πολιτικές εξελίξεις που δεν επιτρέπουν τη μετάδοση του θέματος και μια αόριστη υπόσχεση ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα επανέλθουν.

Επειδή όλοι είμαστε νοήμονες, καταλαβαίνουμε πολύ καλά πως το πρόβλημα δεν είναι ο ραδιοφωνικός χρόνος, αλλά η κριτική που άσκησα στην κυβέρνηση και την οποία το ιδιωτικό κανάλι αρνείται να αναμεταδώσει.

Φραγκίσκα Μεγαλούδη


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις