Σύμφωνα με δημοσίευμα του News247, σε ομιλία του σε οικονομικό συνέδριο στις Βρυξέλλες με θέμα «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο: Για ποιο λόγο;», (“European Monetary Fund: For What Purpose?”), ο ισχυρός άνδρας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός αντίστοιχο ευρωπαϊκού νομισματικού βραχίονα, ώστε να αντικαταστήσει τη δράση του Ταμείου στην Ευρώπη.
 
Με ειδικές αναφορές στη συμμετοχή του ΔΝΤ στα ελληνικά προγράμματα, αλλά και στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό του αναφορικά με τη δράση του στην Ευρώπη, ο Κλ. Ρέγκλινγκ προέβλεψε ως η Ευρώπη μπορεί να μην είναι σε θέση να υπολογίζει στο Ταμείο στο προσεχές διάστημα.
 
«Η Ευρώπη έρχεται να στηριχθεί λιγότερο στο ΔΝΤ. Στην αρχή της κρίσης, το Ταμείο χρειάστηκε όχι μόνο για τα οικονομικά του αλλά και για τη μεγάλη εμπειρία του με την βοήθεια στα προγράμματα. Με την πάροδο των ετών, οι χρηματοδοτικές συνεισφορές του Ταμείου έχουν σταδιακά μειωθεί. Το ΔΝΤ συνέβαλε κατά το ένα τρίτο στην αρχή της κρίσης, αλλά μόνο ένα δέκατο στο δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα. Στο σημερινό ελληνικό πρόγραμμα, δεν έχει συνεισφέρει τίποτα μέχρι στιγμής. Γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχει κριτική μέσα στο ΔΝΤ, από τα μη ευρωπαϊκά μέλη του, που λένε ότι το Ταμείο ήταν πολύ δραστήριο στην Ευρώπη. Κατά συνέπεια, η Ευρώπη μπορεί να μην είναι σε θέση να υπολογίζει στο ΔΝΤ ξανά όπως παλιά», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Μηχανισμού, ενώ ακολούθως έκανε ειδική μνεία στο έργο του ESM.
 
«Πέρυσι, το EFSF και το ESM εξέδωσαν χρεόγραφα ύψους 61 δισ. ευρώ. Η πολυπλοκότητα και η ιδιαίτερα τεχνική δουλειά στα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τα οποία υλοποιήσαμε πέρυσι, είναι ένα άλλο παράδειγμα των δραστηριοτήτων μας στις αγορές. Με τα χρόνια, έχουμε αναλάβει πρόσθετες εργασίες. Ο ESM τώρα συμμετέχει περισσότερο στο σχεδιασμό των οικονομικών πτυχών των προγραμμάτων. Παρακολουθούμε αν οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους με το λεγόμενο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης. Και η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που έχουμε για τις χώρες του προγράμματος είναι υπερσύγχρονη», τόνισε σε άλλο σημείο, παρουσιάζοντας τις δραστηριότητες του ESM.