Αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια κίνηση τακτικής, με απώτερο στόχο το ζήτημα των μεταναστών και των προσφύγων να συνεχίσει να μονοπωλεί την πολιτική ατζέντα.

της Νεφέλης Τσιάπου
 

Εάν επισκεφτεί κανείς σήμερα την Ουγγαρία και συγκεκριμένα τη Βουδαπέστη θα δει μία πόλη γεμάτη νέα μαγαζιά, νέα έργα του κράτους, ανακαινίσεις και ανεγέρσεις κτηρίων και …το χρήμα να ρέει! Αυτή λοιπόν η χώρα που αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο οικονομικά, κλείνει τα σύνορά της, χτίζει φράχτες και διενεργεί δημοψηφίσματα για το πόσους πρόσφυγες θα δεχτεί.
 
H Ουγγαρία εδώ και περίπου 6 χρόνια κυβερνάται από το ακροδεξιό κόμμα Φίντες και τον επικεφαλής του, Βίκτορ Ορμπάν. Όσοι δεν ήξεραν το πρόσωπο του Ορμπάν και τις πολιτικές του, τις έμαθαν τους προηγούμενους μήνες μέσω των τακτικών του πάνω στο προσφυγικό.
 
«Τα σύνορά μας απειλούνται. Όπως και ο τρόπος ζωής μας, που βασίζεται στο σεβασμό του νόμου. Η Ουγγαρία και η Ευρώπη απειλούνται. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι κατακλυσμός. Μας κατακλύζουν, αλλά στην ευρωπαϊκή καθημερινότητα, αυτοί που δέχονται την εισβολή δεν μπορούν να δεχθούν τους ανθρώπους αυτούς», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

 
Τις τελευταίες μέρες ανακοίνωσε ακόμη ότι έχει ξεκινήσει προετοιμασία για να υψώσει φράχτη στα σύνορα με τη Ρουμανία, εντός δέκα ημερών, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας. Τους προηγούμενους μήνες ύψωσε φράχτες με την Κροατία και την Σερβία Παράλληλα, ενισχύει ακόμη περισσότερο τον στρατό στα σύνορα της.
 
Ακόμη, η ίδια δεν σταματάει εδώ αλλά θεσπίζει αυστηρότερα μέτρα κατά των προσφύγων. Όσοι έχουν άσυλο ή κάποιου είδους νομική προστασία, θα μένουν σε καταυλισμό μόνο για ένα μήνα, αντί για δύο που ίσχυε μέχρι σήμερα. Επιπλέον, γίνεται περικοπή σε κάποια επιδόματα, όπως τα επιδόματα για την εκπαίδευση, από εκείνους στους οποίους χορηγείται προστασία.
 
«Ο βασικός στόχος της επιβολής αυστηρότερων μέτρων είναι να περικοπούν τα κοινωνικά επιδόματα για τους αιτούντες άσυλο και εκείνους που λαμβάνουν διεθνή προστασία», τονίζει χαρακτηριστικά η ουγγρική κυβέρνηση.
 
Και ενώ η κυβέρνηση παίρνει τέτοιες αποφάσεις, ο λαός στρέφεται σε όλο και πιο δεξιές θέσεις. Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Median, δείχνει ότι μειώνεται η υποστήριξη προς το κυβερνών κόμμα Φίντες προς όφελος του πιο σκληρού ακροδεξιού κόμματος Γιόμπικ, το οποίο ανεβαίνει στο 16%.
 

Πολιτικές Ορμπάν
 

2014: Φορολόγηση Internet
 

Τον Οκτώβριο του 2014, ο Ορμπάν πήγε να κλείσει με έναν διαφορετικό τρόπο την Ουγγαρία φορολογώντας το ίντερνετ.
 
Ειδικότερα, το επίμαχο νομοσχέδιο προέβλεπε επιβολή φόρου 700 φιορινιών (περίπου 2,3 ευρώ) για κάθε ιδιώτη χρήστη και 5.000 φιορίνια (περίπου 16 ευρώ) για κάθε εταιρικό χρήστη. Διπλωματικές πιέσεις από την ΕΕ αλλά και η γενικότερη κατακραυγή, ανάγκασαν τον Ορμπάν να ανακάλεσε τον νόμο.
 

2012: Νέο Σύνταγμα
 

Όμως η πολιτική Ορμπάν δε σταματά το 2014. Το 2012, δύο μόλις χρόνια μετά την εκλογή του, αλλάζει το Σύνταγμα της χώρας  βασίζοντάς το στο έθνος, τον πατριωτισμό αλλά και στον Χριστιανισμό.
 
«Το σημερινό Σύνταγμα δεν είναι το Σύνταγμα των Ούγγρων», είχε τονίσει ο Ούγγρος πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως αυτό υπήρξε αποτέλεσμα ενός «πολιτικού συμφώνου» και υιοθετήθηκε κάτω από έκτακτες συνθήκες και την πίεση των γεγονότων -δηλαδή στο πλαίσιο των καθεστωτικών αλλαγών του 1989-1990- και με βάση το «σοβιετικό μοντέλο». Συνέχισε ο ίδιος λέγοντας ότι στο παλιό Σύνταγμα δεν είχε βρει πατρίδα το «ουγγρικό πνεύμα». Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αλλαγή του ονόματος της χώρας από« Δημοκρατία της Ουγγαρίας» σε «Ουγγαρία». 
 
Με μία σειρά άρθρων του Συντάγματος περιορίστηκαν η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, οι δικαιοδοσίες του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας, η ελευθερία του Τύπου και της αγοράς των Μέσων Ενημέρωσης, ενώ επηρεάστηκαν με αντιδημοκρατικό τρόπο η λειτουργία της Βουλής, Αστυνομίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 

Πως ανέκαμψε η οικονομία της Ουγγαρίας
 

Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, που έπληξε την παγκόσμια οικονομία, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα και στην ουγγρική οικονομία με επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας της, αναγκάζοντας την τότε σοσιαλιστική κυβέρνηση Gyurcsany να συνάψει, το 2008, συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο-ΔΝΤ για παροχή δανείου, συνολικού ύψους € 20 δισ., προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία.
 
Ο Ορμπάν, ερχόμενος στην εξουσία το 2010, χαμήλωσε τη φορολογία, προσέφερε βιομηχανικά οικόπεδα με χαμηλό τίμημα, χαμήλωσε την τιμή βιομηχανικού ρεύματος. Με τον τρόπο αυτό προσέλκυσε ξένους επενδυτές.
 
Στη χώρα βρίσκεται η Μercedes και η Audi, με καινούργια εργοστάσια όπου βγαίνουν νέα μοντέλα, η Siemens, με εργοστάσιο γεννητριών, η Claas, με εργοστάσιο γεωργικών μηχανημάτων, αλλά και η ιαπωνική Suzuki.
 
Παράλληλα, επέβαλε έκτακτη φορολογία στις Τράπεζες και ανάγκασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να τα μαζέψει και να φύγει, αποπληρώνοντας μόνη της το δάνειο το οποίο χρωστούσε.
 
Η κυβέρνηση του κόμματος Φίντες άνοιξε ουσιαστικά την «αγκαλιά» της στους πλούσιους μετανάστες κάνοντας πέρα όλους τους υπόλοιπους.
 
Η Ουγγαρία, μία χώρα κλειστού τύπου, που ενώ βρίσκεται μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να κυριαρχεί με τις δικές της απόψεις και τις δικές τις πρακτικές. Παρά τις αντιθέσεις τις Κομισιόν πάνω στο θέμα του δημοψηφίσματος, η ίδια λίγες μέρες μετά, «σεβάστηκε» το βέτο της Ουγγαρίας να μη γίνει μετεγκατάσταση προσφύγων απευθείας από την Τουρκία σε χώρες της Ε.Ε. 

 Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ ο οποίος τόνισε ότι ήρθε το τέλος για τις «παράνομες ροές προς τα Δυτικά Βαλκάνια», ενώ ανέφερε πως δεν ήταν μονομερής απόφαση το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου.