Όπως φαίνεται στην έκθεση της Επιτροπής σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σημειώθηκε αύξηση της απασχόλησης σε χώρες τις ΕΕ κατά 1,7%, το οποίο αντιστοιχεί σε 4 εκατομμύρια εργαζομένους, από τους οποίους οι 2,7 εκατ. είναι σε χώρες της Ευρωζώνης.
 
Η αύξηση αυτή φαίνεται να βασίζεται στην αύξηση των μόνιμων θέσεων και της πλήρους εργασίας. Συγκεκριμένα, το τρίτο τρίμηνο του 2016 και του 2017 ο αριθμός των εργαζομένων με μόνιμες συμβάσεις αυξήθηκε κατά 2,8 εκατομμύρια. 

 

Απογοητευτικά τα ποσοστά της Ελλάδας

 
Παρά το γεγονός ότι η έκθεση δείχνει πως τα ποσοστά της ανεργίας στην Ελλάδα πλησιάζουν τα επίπεδα προ κρίσης, σημειώνονται μεγάλες διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Τα ποσοστά απασχόλησης σε εθνικό επίπεδο κυμάνθηκαν από 58% στην Ελλάδα έως 82% στη Σουηδία. 
 
Σύμφωνα με την έκθεση σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, από την έκθεση της Επιτροπής προκύπτει ότι το τρίτο τρίμηνο του 2017, το 73,4% των ανέργων ήταν μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή είχαν παραμείνει εκτός της αγοράς εργασίας για πάνω από 12 συνεχόμενους μήνες. 
 
Το ίδιο τρίμηνο, η Ελλάδα κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας στην ΕΕ (15,3%), ακολουθούμενη από την Ισπανία (7,1%) και την Ιταλία (6,2%). Επίσης, η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ «πολύ μακροχρόνιας ανεργίας» (άνω των 24 μηνών) (11%).
 
Ενώ η αύξηση του εισοδήματος συνέχισε να βελτιώνεται με ποσοστό ανάπτυξης περίπου 15% σε ετήσια βάση, στην Ελλάδα, την Κροατία, την Ισπανία, την Ιταλία, στην Πορτογαλία, όπως επίσης και στην Ολλανδία, το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών παραμένει κάτω από το επίπεδο του 2008.