Αλλαγή πορείας από τους Ευρωπαίους ηγέτες, ζητά η Διεθνής Οργάνωση κατά της φτώχειας, Oxfam, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την φτωχοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών εφόσον συνεχιστεί η εφαρμογή των πολιτικών σκληρήςλιτότητας.

Σε έκθεση της που δημοσιεύεται σήμερα προειδοποιεί ότι αν συνεχίσει η Ευρώπη προς την κατεύθυνση επιθετικής λιτότητας σχεδόν 146 εκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν στα όρια της φτώχειας μέχρι το 2025. Δυστυχώς, σύμφωνα με την έκθεση – καταπέλτη για  το πολυπόθητο κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης, αν συνεχιστούν οι ίδιες πολιτικές λιτότητας, οι Ευρωπαίοι θα παγιδευτούν σε έναν κύκλο φτώχειας που θα διαρκέσει πολλές γενιές.

 
Φορολογήστε τους πλούσιους για να εξοικονομήσετε πόρους
 
Στην έκθεση, αναφέρεται, ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα, παρά το ότι τα μέτρα λιτότητας έχουν χαλαρώσει σε κάποιο βαθμό στην Ε.Ε. ( παραχώρηση μεγαλύτερου χρονικού περιθωρίου στις χώρες για τη μείωση των ελλειμμάτων). Αυτή η μικρή στροφή, αποδίδεται, σύμφωνα με την Oxfam, στη διαρκώς αυξανόμενη ανεργία και την δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
 
Όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλει η επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα της Οxfam, Ναταλία Αλόνσο, εκατομμύρια Ευρωπαίοι παγιδεύονται σε έναν κύκλο φτώχειας που μπορεί να διαρκέσει πολλές γενιές, με τα επιθετικά μέτρα για περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση, την Υγεία, την Παιδεία και την άδικη φορολογία.
 
Και όλα αυτά, ενώ υπάρχει τρόπος σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση κατά της φτώχειας, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι φορολογώντας τους πλουσιότερους και πατάσσοντας τη φοροδιαφυγή.
 
Από την πλευρά του, για σοβαρές και μόνιμες ζημιές στο πολυπόθητο κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης, έκανε λόγο ο βραβευμένος με Νόμπελ και πρώην οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζόζεφ Στίγκλιτς.