Οι οργανώσεις αυτές αναφέρουν στην προσφυγή τους, η οποία κατατέθηκε χθες, 22 Σεπτεμβρίου, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ερεύνησε καταγεγραμμένες καταγγελίες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο, ανάμεσά τους βίαιες απωθήσεις μεταναστών και προσφύγων προς την Τουρκία, αλλά και την αδιαφορία για τήρηση των κανόνων παροχής ασύλου.

Την προσφυγή κατέθεσε η διεθνής δικηγορική εταιρεία De Brauw Blackstone Westbroek με έδρα την Ολλανδία εκ μέρους των οργανώσεων Oxfam και WeMove Europe.

«Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αποδείξει ότι το νέο σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση έχει στόχο να βελτιώσει το σύστημα παροχής ασύλου στην Ευρώπη, θα πρέπει να επιδείξει και την αποφασιστικότητα που χρειάζεται για να διασφαλίσει ότι όλα τα κράτη μέλη να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων», τόνισε η Μαρίσα Ράιαν διευθύντρια για την Ευρώπη της Oxfam.

Στην προσφυγή τους οι ΜΚΟ εκτιμούν ότι η νέα ελληνική νομοθεσία για την παροχή ασύλου και ο τρόπος μεταχείρισης των αιτούντων άσυλο δεν «σέβονται το ευρωπαϊκό δίκαιο».

«Δεν πρόκειται απλώς για την Ελλάδα. Αυτοί είναι ευρωπαϊκοί προσφυγικοί καταυλισμοί. Ξέρουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει τι συμβαίνει. Τον Μάρτιο, Ευρωπαίοι ηγέτες επισκέφθηκαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα και στήριξαν την αντίδραση της Ελλάδας. Οπότε πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη διαχειρίζεται το μεταναστευτικό. Και αυτή τη στιγμή το κάνει υποστηρίζοντας πρακτικές οι οποίες προκαλούν απίστευτα δεινά», κατήγγειλε ο Τζούλιο Καρίνι της WeMove Europe.

Παράλληλα οι μη κυβερνητικές οργανώσεις κάλεσαν την ΕΕ να μην επαναλάβει τα λάθη της τρέχουσας πολιτικής μετανάστευσης στη νέα συνθήκη την οποία συζητούν σήμερα και υπογράμμισαν την ανάγκη να επιδείξουν αλληλεγγύη και υπευθυνότητα στο μοίρασμα των προσφύγων, κυρίως μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον καταυλισμό στη Μόρια.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ο θεματοφύλακας του ευρωπαϊκού δικαίου και θα πρέπει να προστατεύει και να υπερασπίζεται τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των ανθρώπων στην Ευρώπη. Αυτό που συνέβη πριν δύο εβδομάδες στη Μόρια καταδεικνύει την αποτυχία της Ευρώπης σε αυτό τον τομέα. Η Κομισιόν θα πρέπει να ερευνήσει άμεσα αν οι ελληνικές αρχές σέβονται το ευρωπαϊκό δίκαιο και σε διαφορετική περίπτωση να ξεκινήσει τη νομική διαδικασία εις βάρος της Ελλάδας για έκθεση αιτούντων άσυλο στο έδαφός της σε δεινά και κακοποιήσεις», υπογράμμισε η Μαρίσα Ράιαν.

Διαβάστε την προσφυγή εδώ