«Το θέμα δεν είναι αν οι πρόσφυγες έρθουν στην Αλβανία από την Ελλάδα ή όχι, αλλά πότε θα γίνει αυτό» τόνισε ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι. «Από τη στιγμή που τα σύνορα είναι κλειστά και όσο συνεχίζονται οι αφίξεις στην Ελλάδα, πρόκειται μόνο για θέμα ημερών ή εβδομάδων και αυτό που είναι σαφές είναι πως όταν συμβεί αυτό, εάν δεν υπάρχει μία κοινά αποδεκτή λύση, θα πρόκειται για ένα πρόβλημα όχι μόνο για την Αλβανία αλλά και γενικότερα για την Ευρώπη».

Τις επόμενες ημέρες, κατόπιν αιτήματος της Ιταλίας το οποίο αποδέχτηκε η Αλβανία, Ιταλοί αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στα ελληνοαλβανικά σύνορα ώστε να ενισχύσουν τις αλβανικές περιπολίες. Όπως αναφέρει η εφημερίδα La Repubblica, η επιχείρηση αναμένεται να ξεκινήσει έως τις 15 Μαρτίου με τη συμμετοχή 20 συνοριοφυλάκων. Οι κυβερνήσεις της Αλβανίας και της Ιταλίας, προχωρούν στην κίνηση αυτή υπό τον φόβο να στραφούν οι προσφυγικές ροές προς την πλευρά τους, μετά το κλείσιμο των βαλκανικών οδών. Η πρόσφατη επίσκεψη του Αλβανού υπουργού Εσωτερικών Φαϊμίρ Ταχίρι στη Ρώμη όπου συναντήθηκε με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, επισφράγισε την συμφωνία των δύο χωρών. Επιπλέον, σε όσα συμφωνήθηκαν συμπεριλαμβάνεται και η αποστολή από την Ιταλία οχημάτων με ειδικό εξοπλισμό για τον έλεγχο των συνόρων και ανθρώπινου δυναμικού για την εκπαίδευση των αλβανικών δυνάμεων.

Ο Αλφάνο, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών την Πέμπτη, τόνισε πως  «Αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία που να αφορούν μεγάλη ροή μεταναστών μέσω της Αδριατικής Θάλασσας. Έχουμε συνηθίσει να κάνουμε προβλέψεις, αλλά και να παρατηρούμε την πραγματικότητα. Η λογική μάς λέει ότι με το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου μπορεί να ανοίξει μία άλλη ροή. Αλλά αυτό το σκεφτόμαστε βάσει της λογικής, όχι των μέχρι τώρα γεγονότων» ενώ συμπλήρωσε πως «η Αλβανία μπορεί να αποδειχθεί στρατηγικός εταίρος της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του Βαλκανικού ζητήματος».

Από την πλευρά του, ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών, εξέφρασε την άποψη πως «Από τη στιγμή που τα σύνορα είναι κλειστά και όσο συνεχίζονται οι αφίξεις στην Ελλάδα, πρόκειται μόνο για θέμα ημερών ή εβδομάδων και αυτό που είναι σαφές είναι πως όταν συμβεί αυτό, εάν δεν υπάρχει μία κοινά αποδεκτή λύση, θα πρόκειται για ένα πρόβλημα όχι μόνο για την Αλβανία αλλά και γενικότερα για την Ευρώπη. Λάβαμε μέτρα έκτακτης ανάγκης, που σχετίζονται με ανταλλαγή πληροφοριών με τους εταίρους, μέχρι την ενίσχυση του ελέγχου στα σύνορα, με προσεκτικότερο έλεγχο όσων περνούν τα σύνορα. Όμως, δεν είναι αρκετό. Έχουμε ανάγκη από ευρωπαϊκή στήριξη, διότι δεν πρόκειται για αλβανικό ή ελληνικό πρόβλημα, αλλά για ένα κοινό πρόβλημα». Συμπλήρωσε δε, πως η συνεργασία της αλβανικής και της ιταλικής αστυνομίας, υφίσταται αρκετά χρόνια με στόχο την καταπολέμηση, κυρίως, της διακίνησης ναρκωτικών αλλά και της τρομοκρατίας ενώ τώρα επεκτείνεται και στον έλεγχο των προσφυγικών ροών.

Αίτημα της Βουλγαρίας για την συμφωνία επανεισδοχής

Σε κίνηση παρόμοια με αυτή της Αλβανίας και της Ιταλίας, έχει προχωρήσει και η Βουλγαρία, η οποία ανέπτυξε στρατιωτικές δυνάμεις στα νότια σύνορά της. Παράλληλα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, με επιστολή του στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουρκ, ζήτησε να συμπεριληφθεί η χώρα του στην συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων και παράτυπων μεταναστών προς την Τουρκία. Ο Μπορίσοφ προχώρησε στο παραπάνω αίτημα αναφέροντας πως η Βουλγαρία έχει επίσης κοινά χερσαία και θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία.

Σύμφωνα με επιστολή που δημοσιεύει η Ναυτεμπορική με ημερομηνία 10 Μαρτίου, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός  επισημαίνει ότι η χώρα δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί μια συμφωνία με την Τουρκία η οποία θα περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει νέους διαδρόμους για τους πρόσφυγες. Για τον λόγο αυτό, ζητάει να διευρυνθεί η συμφωνία και να γίνεται επανεισδοχή στην Τουρκία των προσφύγων που από τη χώρα αυτή θα περνούν στη Βουλγαρία, είτε μέσω των χερσαίων συνόρων, είτε μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Με άλλα λόγια, θέλει μαζί με το Αιγαίο να συμπεριληφθούν στη συμφωνία η Μαύρη Θάλασσα και τα χερσαία σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία.