Νωρίτερα στη Βουλή, ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, κατηγόρησε την Χρυσή Αυγή για «εμπαιγμό, υποκρισία και φαρισαϊσμό», παρουσιάζοντας, παράλληλα, τιμολόγια από τα οποία πιστοποιείται πως ο βουλευτής του κόμματος και επιχειρηματίας, Ηλ. Παναγιώταρος, προμήθευε την Οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου» με υγειονομικό υλικό. 

«Η επιχείρηση «Χρυσή Αυγή» εμπαίζει ακόμα και αυτούς που την πιστεύουν» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Β. Κεγκέρογλου, καταθέτοντας στα πρακτικά δύο τιμολόγια της επιχείρησης του Ηλ. Παναγιώταρου υπό την ονομασία «Φάλαγγα», από τα οποία προκύπτει πως προμήθευσε τους ΓτΚ με χιλιάδες οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, αντισηπτικά, σαμπουάν και αφρόλουτρα, έναντι τιμήματος συνολικά 24.969 ευρώ.

Τα τιμολόγια «κόπηκαν» στις 30/7/2012, ενώ οι ΓτΚ εμφανίζονται στις 3/8/2012 να εκδίδουν εντολή σε τράπεζα για πληρωμή του ποσού στον επιχειρηματία.

ΓτΚ: «Ατυχής» η εμπορική συναλλαγή, καθόλα νόμιμη και στα πλαίσια αποδοχής της χαμηλότερης προσφοράς σε διαγωνισμό που προηγήθηκε

Σε Συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν πριν λίγη ώρα, οι κ.κ. Μαΐλλη Άννα, πρόεδρος των ΓτΚ,  Κανάκης Νικήτας, Γενικός Γραμματέας, και Μουζάλας Ιωάννης, μέλος του ΔΣ της οργάνωσης, ξεκαθάρισαν πως η Επιτροπή Προμηθειών δεν γνώριζε πως η επιχείρηση που κατέθεσε, μεταξύ άλλων, προσφορά, ανήκει στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Παναγιώταρο.

Η κα. Μαίλη και οι συνεργάτες της εξήγησαν την διαδικασία που ακολουθήθηκε για την προμήθεια των ειδών υγιεινής, επισημαίνοντας πως η προσφορά που κατέθεσε η επιχείρηση «Φάλαγγα» του Η. Παναγιώταρου υπήρξε η χαμηλότερη, και επομένως ήταν υποχρεωμένοι να την δεχτούν, στα πλασία του επείγοντος προγράμματος που έτρεχε, με σκοπό την παροχή πρώτων ειδών σε πρόσφυγες και μετανάστες κυρίως στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα.

Ο διαγωνισμός, μάλιστα, προηγήθηκε των τελευταίων εκλογών (Μάιος 2012), με την οργάνωση να τονίζει πως από την πρώτη μέρα της λειτουργίας της έχει αντιμετωπίσει πλήθος επιθέσεων από μέλη και οπαδούς του ακροδεξιού – ρατσιστικού κόμματος, τόσο στο δρόμο όσο και στις δομές της.

Η εμπορική συναλλαγή υπήρξε ατυχής, ανέφεραν οι ΓτΚ. «Από εκεί μέχρι την παραμικρή νύξη ότι υπάρχει η οποιαδήποτε σχέση με την Χρυσή Αυγή, πέραν της αντιπαλότητας, είναι απαράδεκτη και δεν συνάδει με την πορεία και το έργο των Γιατρών του Κόσμου», σημείωσαν.

«Η θέση μας δεν τίθεται σε αμφισβήτηση»

Η προμήθεια των ειδών για την προσφορά 1.400 πακέτων πρώτης ανάγκης σε πρόσφυγες που ζουν σε άθλιες συνθήκες, χωρίς πρόσβαση σε βασικά είδη υγιεινής, υπήρξε καθόλα νόμιμη και σύμφωνη με τις διαδικασίες που ακολουθούνται από όλες τις οργανώσεις.

«Και όμως, καλούμαστε να δώσουμε εξηγήσεις», τονίζουν οι ΓτΚ.

«Οι δηλώσεις του υφυπουργού στη Βουλή προκαλούν εντύπωση», σχολίασε η Α. Μαΐλλη.

Την επομένη μίας ακόμα ρατσιστικής επίθεσης της Χρυσής Αυγής εις βάρος του πολυιατρείου των ΓτΚ στο Πέραμα, ο υφυπουργός επιλέγει να τοποθετηθεί στη Βουλή για την υπόθεση της προμήθειας, η οποία διερευνάται, καθώς εντοπίστηκε παρατυπία εκ μέρους της επιχείρησης «Φάλαγγα».

Συγκεκριμένα, η επιχείρηση φέρεται να εμπορεύεται στρατιωτικά είδη, και παράλληλα να μετέχει σε διαγωνισμό για την προμήθεια ειδών υγιεινής.

Σημειώνεται πως τον Γενάρη του 2014, η διαχειριστική αρχή του Υπουργείου Εργασίας, που εντόπισε την παρατυπία, έκοψε το σχετικό κονδύλι από τους Γιατρούς του Κόσμου, οι οποίοι, μάλιστα, αναγκάστηκαν να καλύψουν οι ίδιοι τα έξοδα (αντι του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους Πρόσφυγες).

Γιατί τώρα, λοιπόν;

«Αντι να συζητάμε την επίθεση στο Πέραμα, ανακαλύπτουμε, ξαφνικά, μια διασύνδεση από το πουθενά», αναφέρουν οι ΓτΚ, που νιώθουν αδικημένοι από τις δηλώσεις του υφυπουργού, που εκθέτουν το κύρος και τη δουλειά της οργάνωσης.

«Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε στο Πέραμα, και όπου αλλού μας έχουν ανάγκη, και θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε τις ρατσιστικές επιθέσεις», επισημαίνουν, κλείνοντας την συνέντευξη.