Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στο ραντεβού που έκλεισε με πρωτοβουλία του Τούρκου πρωθυπουργού, οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν με προφανή διάσταση απόψεων, καθώς τη συνάντηση χαρακτήρισε η αναφορά της Αγκ. Μέρκελ για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
 
Σύμφωνα με την αναφορά της καγκελαρίου, η επίσκεψη συνιστά «ένα μήνυμα ότι και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται να βελτιώσουν της γερμανοτουρκικές σχέσεις, πιθανώς στη βάση κοινών αξιών, αλλά αυτό δεν είναι προς το παρόν και τόσο εύκολο».
 
Στο ίδιο δημοσίευμα υπογραμμίζεται δε, πως η πρωτοβουλία για τη συνάντηση άνηκε στην Τουρκία, ενώ το γεγονός πως τελικά βρέθηκε και ο Τούρκος πρωθυπουργός αντί για τον υπουργό Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, όπως προβλεπόταν αρχικά, καταμαρτυρά την προσπάθεια της Τουρκίας να σπάσει την πολιτική απομόνωση από τη Δύση, που της έχει επιφέρει η πολιτική της το τελευταίο διάστημα.
 
Όπως αναφέρεται, η γλώσσα που χρησιμοποίησε η Αγκ. Μέρκελ χαρακτηρίζεται ως σκληρή, καθώς έθεσε σε πρώτο πλάνο την απελευθέρωση του Γερμανού δημοσιογράφου, Ντενίζ Γιουτζέλ, που κρατείται εδώ και ένα χρόνο χωρίς κατηγορητήριο από τις εισαγγελικές αρχές.
 
Όπως τόνισε η Α. Μέρκελ τόσο η υπόθεση του όπως και οι υποθέσεις των άλλων Γερμανών που κρατούνται για πολιτικούς λόγους στην Τουρκία συνιστούν για το Βερολίνο «κατεπείγον» θέμα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κυρία Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία συνδιαλλαγή. Δεν πρόκειται δηλαδή η Γερμανία να εξάγει όπλα στην Τουρκία για να πετύχει την αποφυλάκιση τους.
 
Από την πλευρά του ο εμφανώς συγκρατημένος τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε τις δηλώσεις που έκανε στα πρόθυρα της επίσκεψης του αναφορικά με τον Ντενίζ Γιουτζέλ. Δηλαδή, εξέφρασε την ελπίδα πως ο δημοσιογράφος θα αποφυλακιστεί και πως σύντομα θα ξεκινήσει η δίκη του. Επιδιώκοντας να αιτιολογήσει την κωλυσιεργία της τουρκικής δικαιοσύνης σε αυτή την υπόθεση ο κ. Γιλντιρίμ ανέφερε τις δεκάδες χιλιάδες δίκες που απασχόλησαν τα δικαστήρια.
 

«Θα χρειαστεί πολύ χρόνος»

 
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η Αγκ. Μέρκελ επέμεινε στις πιέσεις της και για τις ευθύνες που έχει αναλάβει η Τουρκία για την εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό, καθώς συνέδεσε τις υποχρεώσεις αυτές με την εκπλήρωση της υπόσχεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κατάργηση της βίζας για Τούρκους πολίτες.
 
Σε ό,τι αφορά το τουρκικό αίτημα για διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-ΕΕ η καγκελάριος τόνισε ότι το θέμα θα τεθεί στην ημερησία διάταξη μόνον αν προηγουμένως σημειωθεί πρόοδος στην λειτουργία του κράτους δικαίου στην Τουρκία. «Θα χρειασθεί ακόμη πολύ χρόνος», δήλωσε η Α. Μέρκελ, «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόοδος.»
 
Στη συνέχεια η καγκελάριος αναφέρθηκε και στην τουρκική επέμβαση στη Βορειοδυτική Συρία. Ενώ αναγνώρισε το δικαίωμα της Άγκυρας για αυτοάμυνα εξέφρασε την ανησυχία της για την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις της Άγκυρας με τις ΗΠΑ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός πάντως απέφυγε να σχολιάσει το «οθωμανικό χαστούκι» με το οποίο απείλησε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις ΗΠΑ σε περίπτωση που δεν σταματήσουν να παρέχουν βοήθεια στις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία.